Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2008

ОБЩИНИТЕ УСВОИЛИ 83% ПО ИСПА-2007, СОЧИ ДОКЛАД

Доклад на рейтинговата агенция "Глобал рейтингс" показа, че 188 проекти за над 11 млрд. евро са реализирани у нас през 2007 година, като от отпуснатите финансови средства по програма ИСПА ефективно са били усвоени 83%, съобщи агенция "Фокус".

Проучването бе представено от агенцията и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС). Анализът разглежда състоянието на общинските бюджети и тенденции за тяхното управление; реализирани инфраструктурни проекти; финансирани от европейските фондове; дългово финансиране; присъдени кредитни рейтинги и тенденции.

92 са одобрените обекти по проект "Красива България" за 2008 година н обща стойност над 13.7 млн. лв. За периода 2007-2013 година българското правителство е договорило 6.853 млрд. евро от Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. София ще получи около 3 млрд. евро и от двата специализирани фонда - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за развитие на рибарството.

По оперативна програма "Регионално развитие" към началото на година е кандидатствала едва 1 община - Община Попово. Причината за това е липсата на изготвени технически проекти.

През 2007 година 26 общини са поели нов дълг под формата на дългосрочен банков кредит, като общият размер на отпуснатите заемни средства е 81 766 000 лв. Повечето общини заемат средства до 1 млн. лв., като само 9 общини са поели дълг, който надвишава тази сума. Единствено три общини са подписали договори за външно финансиране за над 10 млн. лв. Това са общините Варна, Смолян и Сливен.

Приходите в общинските бюджети от собствени източници са все още по-малък дял като цяло в общите приходи, макар, че има тенденция на увеличение на относителния им дял. През 2007 година тези приходи бележат ръст средно от 15% спрямо предходната година, като прогнозите за текущата година са за увеличение с още 10%.

Общият трансфер от републиканския бюджет към общините се е увеличил с около 18%. Най-голямо е увеличението на заделените средства от страна на държавата за общинските училища - 1.15 млрд. лв., увеличение със 164 млн. лв. Има увеличение и в средствата, отделени за дейности за предотвратяване на последствия от стихийни бедствия - определени са 10 млн. лв. за непосредствени действия при възникване на такива бедствия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.