Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
01-07-2008

за „горещия телефон” към вицепремиера

Юлиана Николова, директор на Европейския институт.

От 23 юни “горещ телефон” и към вицепремиера Плугчиева, съобщиха от Правителствената информационна служба.

На 60-тия ден от встъпването си в длъжност вицепремиерът се ангажира гражданите в 30 дневен срок да получават отговори на сигнали, жалби и въпроси, свързани с процеса на управление и усвояване на средствата от Европейския съюз. “Горещата телефона връзка” е сред мерките, предприети от Плугчиева за въвеждането на прозрачност и контрол при управлението на финансовия ресурс от Общността.

Кой отговаря за прозрачността и контрола на нашия български финансов ресурс си остава загадка, но нека да тръгне от някъде.

Гражданите трябва само да оставят телефон или е-mail за връзка и автоматичният телефон ще се задейства екипa от експерти да отговарят. Защо в съобщението на правителствената информационна служба не е посочен и е-mail адрес, освен безплатен телефон, със същите функции, е тайна на PR, която не е лесна за разбиране. Още по-неразбираема като се има предвид, че активните и ангажирани хора ползват повече интернет за комуникации, най-малкото защото не дава никога заето.

Рано е още дори за прогнози. Системата трябва да се изпита, да се изчака един месец, да се види дали и как работи. И след един месец ще оценим ефекта, а и вицепремиера, защото на 100-я ден политиците в изпълнителната власт е редно да дават отчет.

И базирано на вечното, както твърдят някои, българско недоверие, зададох вече своите първи въпроси.

Точно на 30-я ден ще направя публично достояние отговорите, ако и каквито ги има.

Лошото е, че това ще съвпадне с датата на публикуване на прословутия доклад за механизма по сътрудничество и проверка и всички ще са заети с неговите коментари. А всички прогнозират, че в него няма да има нищо, вдъхващо оптимизъм. Но пък този малък експеримент и най-вече неговите резултати, ще дадат знак дали може да настъпи промяна и дали някъде в тунела да има светлина.

След предизвикан одит на Държавен фонд републиканска пътна мрежа, изготвен от международно призната отиторска фирма, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви, че правителството е решило да започне заместващо финансиране с национални средства по европейски проекти, чиито средства по програми от ЕС бяха замразени заради установени или предполагаеми злоупотреби. Част от тези злоупотреби са поради установен или възможен конфликт на интереси.

Разпоредбите на регламентите, свързани с управлението на средствата на Общността, изискват при установени нередности, държавата-член да предприеме необходимите действия да събере обратно средствата, обект на този вид нередност. Други директиви пък постановяват, че ако процедурата за избор на изпълнител е нелегитимна (а конфликтът на интереси я прави такава), то договорите с изпълнителите не могат да бъдат действителни (друг въпрос е как това е въведено в българското законодателство).

Първи въпрос: Заместващото финансиране ще бъде осигурено от държавния бюджет. Ще има ли нови процедури за избор на нови изпълнители на тези проекти?

Ако да,

Как фонд Пътна инфраструктура, които очевидно е възложител, ще проведе тези процедури в някакъв обозрим срок след като е в процес на преструктуриране и доверието в него е изключително ниско?

Ако не:

Как изпълнители, избрани чрез нелегитимни процедури, ще изпълняват легитимни договори?

Втори въпрос: Към кого ще бъде отправено искането за възстановяване на средствата? В какъв размер са те и какъв е шансът да бъдат събрани?

Трети въпрос: Каква отговорност ще понесат допусналите конфликта на интереси от страна на оценителните комисии и от страна на изпълнителите на проекти?

Въпросите са още много, но три за тест стигат. А за отговорите съм посочила електронната поща на Европейския институт.

Бележка на редакцията: Портал ЕВРОПА публикува коментара на г-жа Николова, който е написан на 23 юни 2008 г. Ще продължим да следим темата.

Читателски реакции за "горещия телефон" са добре дошли на електронната ни поща info@europe.bg или в полето за коментари под този материал.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.