Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
01-05-2007

ЗА ПЕРИОДА 2007-2009 МФ ЩЕ ОСИГУРИ ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ ЗА СЪФИНАНСИРАНЕ НА ОБЩИНИТЕ-БЕНИФИЦИЕНТИ В РАЗМЕР НА 15% ОТ СТОЙНОСТТА НА ПРОЕКТА

Министър-председателят Сергей Станишев откри втория семинар от Информационната кампания „Бъдете активни" във В. Търново на 25 април. Домакин на събитието бе министърът на финансите Пламен Орешарски, а участие взеха министрите Румен Овчаров /МИЕ/, Петър Мутафчиев /МТ/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Джевдет Чакъров /МОСВ/, Николай Василев /МДААР/, Нихат Кабил /МЗГ/ и заместник-министър Горан Банков /МТСП/. На срещата-дискусия бяха поканени представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Северен централен район на планиране.

В речта си премиерът подчерта, че правителството е създало работещ механизъм по координацията, изпълнението и контрола на процеса, но усвояването на средствата от Европейските структурни фондове и Кохезионния фонд е в ръце на бенeфициентите и зависи в много голяма степен от тяхната активност. Сергей Станишев отбеляза, че България е сред първите страни-членки в ЕС, представили в Европейската комисия Националната стратегическа референтна рамка и Оперативните програми, на чиято база са изготвени и приоритетите на страната. В момента тече преглед и оценка на общо 444 оперативни програми от 27-те страни-членки, сред които са и седемте български, изпратени на 5 март 2007 г., като се очаква те да бъдат одобрени, заедно с НСРР до края на м. юли. т.г.

Премиерът подчерта, че програмите са структурирани така, че чрез тях да бъде покрита територията на цялата страна. „Няма община или територия на страната, която да не бъде облагодетелствана от реализацията на съответните Оперативни програми", каза още той. В изказването си Станишев подчерта, че правителството е заинтересовано колкото се може повече средства от Европейските фондове да бъдат усвоени и този процес ще бъде максимално прозрачен. Той съобщи, че на най-скорошното си заседание кабинетът ще одобри наръчниците на органите на управление и апликационните форми, които представляват практическото прилагане на Оперативните програми. Премиерът също така припомни, че създаденият в МРРБ фонд ФЛАГ ще подпомага местните власти при разработването на проекти, с които ще кандидатстват за финансиране от ЕС, като осигури необходимите средства при тяхната подготовка.

В презентацията си министърът на финансите Пламен Орешарски запозна присъстващите с финансовата перспектива на ЕС и България, с институционалната рамка за управление, със стратегическите програмни документи и с механизма на съфинансиране на проекти. Той съобщи, че за първите три години от периода - 2007-2009 г. - МФ планира целева субсидия от републиканския бюджет, за да се осигури съфинансиране на проекти на общините-бенефициенти по Оперативните програми.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обяви, че е взето решение от ПУДОС /Предприятие за управление на дейности по околната среда/ да се предоставят 10 млн. лв. безвъзмездни средства по ОП „Околна среда".

След като министрите на секторните министерства представиха Оперативните програми, беше открит панел за въпроси и отговори, в който се дискутираха конкретни казуси от социалната област, строителството и инфраструктурата.

Директорите на дирекции „Управление на средствата от Европейския съюз" и „Национален фонд" в министерството на финансите Боряна Пенчева и Силвия Инджова запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

ПОРТАЛ ЕВРОПА КАНИ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ В НОВАТА ИНФОРМАЦИОННА РУБРИКА ЗА ЕВРОВОТА: "ОСЕМНАЙСЕТТЕ - КОИ ДА СА?" НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТА, ВСИЧКИ ЛИСТИ И ВСИЧКИ КАНДИДАТИ, ОНЛАЙН ГЛАСУВАНЕ ЗА ЛИСТА И ВОДАЧ, ВЪПРОСНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОДЕПУТАТ.

(Министерство на финансите)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.