Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
15-05-2007

ПОСЛЕДЕН СЕМИНАР ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВАРНА

Днес, 15. 05. 2007 г., в град Варна министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри шестия - последен семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". Домакин на събитието беше министърът на финансите Пламен Орешарски, участие взеха и министрите  Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Петър Мутафчив /МТ/, Нихат Кабил /МЗГ/,  както и зам.-министрите Атанас Костадинов /МОСВ/, Мария Дивизиева /МДААР/ и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки, както и председателя на икономическата комисия и депутат Йордан Цонев. На срещата-дискусия присъстваха над 250 представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Североизточен район на планиране.

В своето изказване премиерът заяви, че през периода 2007- 2013 г. България ще има възможност да усвои близо 7 млрд. евро от Структурните фондове и Кохезионния фонд и над 5 млрд. евро за развитие на селските райони и директни субсидии за земеделските производители. Той поясни, че реалният ресурс е над 12 млрд. евро, зощото държавата ще съфинансира проектите и поради това обема на средствата е по-голям. Министър-председателят посъветва представителите на местните власти да се насочат не само към ОП „Регионално развитие", а да подготвят проекти и по другите Оперативни програми. Също така той препоръча при разработване на големи проекти общините да работят съвместно и да привличат неправителствени, бизнес организации и университети.

Премиерът Станишев заяви, че целият процес на усвояване на еврофондовете ще има постоянен мониторинг и контрол. Той допълни, че документацията по всеки един проект ще се пази седем години след приключването му и тя ще може да бъде проверявана. В заключение Станишев призова участниците във форума да бъдат активни, да подготвят проекти и да кандидатстват с тях.

Министърът на финансите запозна присъстващите с бюджета на ЕС за периода 2007 - 2013 г. и изтъкна, че за първи път селскостопанския сектор отстъпва на второ място пред политиката за разтеж и заетост в духа на Лисабонска стратегия. Пламен Орешарски съобщи, че нституционалната рамка по процеса на усвояване на средствата в България е вече напълно изградена. В заключение финансовият министър каза, че в едно от следващите заседания на МС ще бъде прието с окончателните корекции Постановление за определяне на условията и реда за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС и от програма ФАР на ЕС.

Министрите и зам.-министрите на секторните министерства представиха Оперативните програми, след което беше открита дискусионната част на семинара.

В отговор на върос във връзка със забавените плащания по програма САПАРД, министър Кабил се ангажира, че в близките дни ще предложи нов изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", което е предпоставка за стартиране на разплащанията и сключването на договори по програмата.

Директорите на дирекции „Управление на средствата от Европейския съюз" и „Национален фонд" в министерството на финансите Боряна Пенчева и Силвия Инджова запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

(Министерство на финансите)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.