Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2007

ОСНОВНА ПОЛЗА ЗА БИЗНЕСА ОТ УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ Е ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ

Сред голям интерес от страна на бизнес средите в регион Стара Загора се проведе семинар за усвояването на средствата от европейските Структурни и Кохезионен фондове. Над 80 души присъстваха на семинара, който е част от кампанията на Mинистерството на финансите „Бъдете активни".

Една от основните ползи за бизнеса от усвояването на еврофондовете е перспективата за повишаване на качеството на човешкия капитал. При ефективно усвояване на срествата от европейските Структурни фондове и Кохезионния фонд, бизнесът може да реши един от основните си проблеми - липсата на подготвени кадри. Това заяви Андриана Сукова-Тошева, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по време на семинара.

Семинарът в Стара Загора запозна присъстващите с приоритетите за развитие, които държавата е формулирала в Националната стратегическа референтна рамка - документът, който определя икономическите и социални сектори, които ще се финансират със средства от ЕС. Приоритетите в НСРР са свързани и с повишаване на конкурентоспособността на икономиката, осигуряване на по-високи доходи, по-голяма трудова  и социална заетост.

Начинът, по който ще се усвояват средствата от европейските Структурни и Кохезионен фондове, е по-лесен от този при програма ФАР. Това е важна характеристика, на която бизнесът трябва да обърне внимание, подчерта Николай Тодоров, началник отдел „Програмиране и анализ на проекти" в Главна дирекция „Междинно звено и изпълнение на проекти" в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Тодоров представи основните приоритети по оперативна програма „Конкурентоспособност". Един от тях е, че оперативната програма дава възможност на бизнеса да се правят инвестиции в модернизация, технологично обновление и др. Вторият приоритет от „Конкурентоспособност", който е насочен директно към бизнеса, е подобряване на бизнес средата чрез създаване на бизнес инкубатори.

Третият приоритет в ОП „Конкурентоспособност" е подобряване на достъпа на предприятията до финансиране. Четвъртият приоритет от програмата е насърчаване на продуктивността и износа, привличане на инвестиции и инфраструктура по качеството.

В процес на развитие е консултантска мрежа, която ще подпомага кандидатстващите с проекти по Структурните фондове. В нея ще бъдат включени консултанти от цялата страна. Проектът ще бъде финансиран от Министерството на икономиката и енергетиката.

Стара Загора, 31 май 2007

(ПР енд медия)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.