Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
06-06-2007

БАНКОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В ОЦЕНЯВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И КОХЕЗИОНЕН ФОНДОВЕ

ОП „Конкурентоспособност" вече има собствена интернет страница.

Банковите институции в България могат да участват в оценяването на проекти по европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това обясни Атанас Кирчев, директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на семинар за бизнеса от кампанията «Бъдете активни» на Министерството на финансите в Русе.

В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а в последствие ще оценяват предложените бизнес планове. При успех на преговорите с банковите институции, на тях ще бъде представен рамков договор за изпълнение на ОП «Конкурентоспособност». Банките ще оценяват финансовата стабилност на кандидата, бизнесплана му и при коректното му представяне ще финансират проекта. След това проектът се представя в управляващия орган на ОП «Конкурентоспособност» за дооценяване и при успешното му подготвяне ще бъде възстановен кредита към банката от грантовите схеми по оперативната програма, обясни още Кирчев.

ОП «Конкурентоспособност» е една от 7-те оперативни програми, които най-пряко се отнасят до бизнеса. Програмата вече има собствена интернет страница - opcompetitiveness.bg - на която ще бъдат качвани всички документи и насоки, необходими за изпълнението й. На сайта ще бъдат публикувани и поканите за кандидатстване с проекти.

С приоритет в ОП „Конкурентоспособност" ще стартират 3 грантови схеми - за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството. Не по-късно от месец септември ще бъдат обявени официално първата и втората грантова схема, съобщи още Кирчев. Схемата за безвъзмездна помощ за техническа модернизация на предприятията е от особена важност за малкия и среден бизнес. Предвиждаме 30-40% от целия ресурс на програмата да бъде заделен за това, което се равнява на близо 400 млн. евро, каза Кирчев.

Формулярите за кандидатстване по схемата за безвъзмездна помощ и за финансиране на инвестиционни проекти, както и за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти, могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Българската стопанска камара, рубрика „Финансиране", както и от сайта eufunds.bg. Това съобщи Лазар Тодоров от Министерството на финансите по време на семинар в Монтана, който се провежда паралелно със срещата в Русе. Формулярите на сайта са препоръчителни образци за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от министъра на финансите.

Днес паралелно се проведоха две заключителни регионални срещи от кампанията „Бъдете активни" с представители на бизнеса - в Русе и Монтана. С тях приключват семинарите в различните градове, които разясняват условията и механизмите за кандидатстване с проекти за близо 7-те млрд. евро, предвидени за България в следващите 7 години. Всички регионални срещи протичаха при огромен интерес. Заключителната част на кампанията ще се състои в София по време на Национална конференция за представителите на крайните бенефициенти на еврофондовете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.