Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-06-2007

ПРОЕКТОЗАКОН ЗА НАСЪРЧИТЕЛНА БАНКА ЩЕ БЪДЕН ВНЕСЕН ДО ЕСЕНТА В ПАРЛАМЕНТА

Активността на бенефициентите е съществен фактор за ефективното усвояване на средствата от европейските Структурни и Кохезионен фондове.

Специален закон, който да регламентира дейността на Насърчителна банка, ще бъде одобрен от правителството до края на юли и ще бъде внесен в Народното събрание през есента. Това заяви днес министърът на финансите Пламен Орешарски по време на заключителната Национална конференция от информационната кампания „Бъдете активни". Значението на Насърчителна банка в процеса по усвояване на европейските Структурни и Кохезионен фондове е важно, защото представлява един от механизмите за мостово финансиране на проекти.

В заключителната Национална конференция „Бъдете активни" участваха премиерът Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, ръководители на управителните органи на оперативните програми и представители на бизнеса. 

Премиерът Сергей Станишев заяви, че правителството ще търси максимална прозрачност на процедурите за усвояване на средствата от еврофондовете. Министър-председателят обеща, че ще има публичен достъп до всички документи, свързани с усвояването на средствата от Европейския съюз. Документацията на всеки проект, получил субсидия, ще бъде пазена в продължение на седем години. Премиерът изтъкна, че след подписването на Националната стратегическа референта рамка в края на миналата седмица очаква през есента България да бъде сред първите държави от ЕС, които ще имат одобрени 7 оперативни програми от Европейската комисия.

Министър-председателят подчерта, че през 2007-2008 г. основният акцент ще бъде договаряне на максимален брой конкретни проекти, които ще се реализират през следващите години. Станишев каза още, че като нова страна-член България има редица преференции, например тази, че до края на 2009 г. срокът за изпълнение на проект - от договарянето до изпълнението и плащането на средствата от еврофондовете, ще бъде 3 години, а не обичайният - 2 г.

Договореният от правителството 3-годишен срок за изпълнение на проектите до 2009 г., покриването на валутните разлики и възможността всички документи да се попълват на български език са голямо предимство за бизнеса, заяви председателят на КРИБ Иво Прокопиев.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис определи възможността България да усвои близо 7-те млрд.евро по 7-те оперативни програми като голямо предизвикателство. Той посочи Ирландия като пример за подражание при ефективното използване на средствата от ЕС. Хъмфрис поясни, че въпреки това на европейския отличник в усвояването на еврофондовете са били необходими близо десет години, за да се ориентира в процедурите и изискванията на Европейската комисия. България не разполага с това време и затова всички участници в процеса трябва да проявят активност и да реагират максимално бързо.

Основният смисъл на информационната кампания „Бъдете активни" на Министерството на финансите е да даде възможно най-голяма и подредена информация на бенефициентите и да провокира техния интерес, заяви Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той допълни още, че това е първият проект, в който Министерството на финансите привлича като партньори представители на бизнеса. Според него не може да се очаква от всяка малка българска фирма да развие капацитет от експерти, които да създават европейски проекти. Собствен капацитет най-вероятно ще развият само най-големите икономически структури, които имат финансовата възможност за това, каза още Иво Прокопиев.

С днешната Национална конференция приключи семинарната част от кампанията „Бъдете активни". Инициативата на Министерството на финансите има за цел да разясни условията и механизмите за кандидатстване с проекти по близо 7-те млрд.евро, предвидени от Европейската комисия за България в следващите 7 години.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ДОПЪЛВА:

Правителството подкрепя кметовете, бизнеса и неправителствения сектор за максимално усвояване на средствата от еврофондовете, тъй като интересът е общ. Това заяви премиерът Сергей Станишев на заключителната национална конференция от кампанията "Бъдете активни", която се проведе във вторник в столицата.  България е 11-тата държава от общо 27 страни-членки, която има одобрена и подписана Национална стратегическа референтна рамка с ЕК, посочи премиерът Сергей Станишев. По думите му това показва, че страната ни се е справила добре с изработването на този ключов стратегически документ, който отваря пътя към еврофондовете до 2013 година. „Успехът е налице", посочи премиерът.

Министърът на финансите Пламен Орешарски обяви, че предстои да се разкрият специални телефонни линии за непосредствен контакт с бенефициентите на средства от еврофондовете. Това ще бъде направено със стартирането на първите проекти.

Кампанията „Бъдете активни" е струвала 2 милиона и 200 хиляди лева, работата е свършена добре - отчете министър Орешарски. На пресконференцията стана ясно, че на 3 юли ще бъде представено социологическо проучване, което е един вид оценка на разяснителните дейности, извършени в рамките на „Бъдете активни". Тогава ще бъде направено и цялостно отчитане на кампанията на МФ.

Все още се знае малко за фондовете на Европейския съюз, каза министър-председателят Сергей Станишев. На пресконференция той поясни: „Ако направите проучване сред гражданите на старите страни-членки на ЕС за това, какво те конкретно знаят за европейските фондове и техните механизми, ще видите, че проблем съществува и в старите страни-членки. Важното е за механизмите да знаят тези, които имат възможност да участват в процеса. Това са три кръга юридически субекти - общините, бизнесът и неправителствените организации. Мисля, че като цяло правителството с подкрепата на национално представените бизнес-организации прави много за прозрачност на този процес и за максимална информираност на всички потенциални получатели на средствата."

Тази кампания не е нито първата, нито последната, която правим; тя е пикът в нашите усилия - каза още Сергей Станишев.

На журналистически въпрос за административния капацитет, предвид изключително бавните процедури по програма ФАР, министърът на финансите Пламен Орешарски отговори така:

„Трудно бих се ангажирал с еднозначен отговор за административния капацитет. Според мен капацитетът на администрацията като цяло мина долната критична точка. Вярно е също, че капацитетът е различен за различните ведомства. Макар че капацитетът е минал долната критична точка, аз не мога да кажа с твърда убеденост, че България има пълен капацитет. Пълен капацитет нямат и старите страни-членки, което се доказва и от процентите на усвояване на еврофондовете. Никой не е достигнал до стоте процента, дори и в тези страни, в които усвояемостта е над 90%, се полагат още усилия за подобряване на капацитета във всичките му аспекти. Аз оставам оптимист, че българската администрация ще се справи, още повече, че нейните функции с времето ще стават все повече надзорни и координиращи. Това означава, че проблемът с капацитета се изнася все повече при крайните бенефициенти - общини, бизнес, НПО. Много е важна администрацията, но не е само администрацията тази, която ще предопредели степента на усвояването."

(Министерство на финансите)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.