Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-07-2007

МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ

Асоциация Българска бизнес мрежа /ББМ/ започна серия работни срещи под заглавие „Моят бизнес в Европа".

Целта е членовете на сдружението- мениджъри на малки и средни предприятия от цялата страна, да получат практически съвети и богата информация за европейските оперативни програми, за начините за кандидатстване, за процедурите, за възможностите за финансиране на техните проекти и идеи, съобщават от пресцентъра на ББМ.

„Тези срещи са от особено значение за нашите компании, заяви членът на Управителния съвет на ББМ Неделчо Неделчев. По думите му, българският малък и среден бизнес усилено и отговорно се подготвя за кандидатстване по линия на Европейските оперативни програми. „Въпреки, че сезонът не е активен, мениджърите на българските компании полагат усилия, мобилизират екипите си, търсят практическа информация за фондовете, сформират експертни групи, повишават своята компетентност и са мотивирани да се включат активно в кандидатстването с проекти за финансиране от ЕС. Възможностите, които ни се отварят, са уникални и ние трябва максимално да се възползваме от тях. Надяваме се и държавната администрация да полага същите усилия, за да не се окаже наесен, че бизнесът е по-подготвен от нея", коментира Неделчо Неделчев.

В продължение на 7 семинара членовете на ББМ ще се запознаят в детайли с всички оперативни програми. За целта ББМ привлече утвърдени консултанти и експерти с дългогодишен опит в тази област. На проведената първа среща бе разгледана програмата „Конкурентноспособност на икономиката", която разполага с  обща сума от  1 646 000 000 eвро.

Присъстващите собственици на фирми се запознаха с процесите на съставяне и разпределение на бюджета на Европейския съюз, с фондовете, които финансират оперативните програми, с приоритетните политики на съюза. Мениджърите дискутираха шансовете на фирмите в 6-те планови района в България, възможностите за кандидатстване и финансиране на техни конкретни идеи в различни сфери на българската икономика, опциите за европейска подкрепа за клъстъри, иновационни технологии, връзката на науката с конкретни бизнес-проекти и др., както и на какъв вид подкрепа могат да разчитат от оперативна програма „Конкурентноспособност на икономиката".

Както е известно, в България ще се работи с европейско финансиране по два национални стратегически плана и седем оперативни програми с общ бюджет на стойност повече от 11 милиарда евро. Те обхващат широк кръг от възможности както в обществения сектор, така и бизнеса. В този смисъл малките и средни предприятия са едни от важните получатели на финансовата помощ. 

Основната препоръка, отправена към участниците в срещата във връзка с тяхната подготовка за предстоящото кандидатстване беше фирмите да развият стратегиите и бизнес плановете си минимум със срок 2 години, защото процедурите за кандидатстване и последващо управление на проекти отнемат време и реалните резултати могат да се усетят по- късно. Освен това всеки управител или собственик на фирма трябва да се подготви за конкретния си проект с предпроектно проучване и експертизи, да се води адекватна вътрешно фирмена статистика, която да позволи на компаниите да представят себе си по адекватен и професионален начин.

Следващата среща ще е през септември и ще е посветена на възможностите, които предоставя оперативната програма „Човешки ресурси" пред бизнеса у нас.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.