Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - За кампанията
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / За кампанията

  • A+
  • A-
19-04-2007

ПЬОТЕРИНГ НЕ ХАРЕСА ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА ЕП В СОФИЯ

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг откри днес в София информационното бюро на ЕП за България.

„За мен е изключително голяма радост да присъствам днес на откриването на бюрото на Европейския парламент в свободна България", така започна речта си председателят на ЕП.

След това словото му се отклони от първоначално предвидения си ход: „Намерението ми беше да говоря за значението на бюрото, но разбрах, че достъпа до него не е толкова лесен заради посолството на Великобритания. Това не е много добър начин да се стига до такова информационно бюро", заяви Пьотеринг.

Той посочи, че първото му послание към европейските институции ще бъде възможно най-бързо да се намери сграда за представителствата на Европейския парламент и Европейската комисия, за да могат българските граждани да имат лесен достъп до информация. Двете представителства се намират в една сграда с посолството на Обединеното Кралство и достъпът до тях е силно ограничен заради строгите мерки за сигурност на посолството.

„ЕП и ЕК имат обща задача и аз само преди два дни говорих с председателя Барозу за създаването на „Домове на Европа" във всички 27 страни-членки на ЕС. това обаче означава гражданите да имат свободен достъп, защото целта на тези институции е да сближат гражданите".

Председателят на Европейския парламент посочи, че общото желание на европейците е една отворена и демократична Европа, каквито трябва да са и представителствата на институциите, които трябва да са отворени за достъп.

След като изказа неодобрението си за достъпа до представителството на ЕП, Пьотеринг отново отправи посланието си към българските граждани да се възползват от първата си възможност да изберат свои представители в ЕП. Той посочи, че колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-голяма легитимност ще имат българските представители.

Пьотеринг отново потвърди съпричасността на Европейския парламент със съдбата на медиците в Либия и посочи, че институцията ще направи всичко възможно за освобождаването им.

На откриването на информационния център на ЕП в България присъстваха министърът на външните работи Ивайло Калфин, председателят на парламентарната комисия по европейска интеграция Атанас Папаризов. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също се присъедини към събитието.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.