Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Европейският парламент
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Европейският парламент

  • A+
  • A-
05-04-2007

СЕГАШНИТЕ БЪЛГАРСКИ И РУМЪНСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ

Членовете на ЕП се обединяват по политически признак, а не образуват национални фракции.

В момента в Европейския парламент има осем политически групи. В тях становищата по ключови въпроси като разширяването, интеграцията, Конституция и пр. варират от убеден про-федерализъм до пълен евроскептицизъм.

Сегашните членове на ЕП от новоприсъединилите се държави България и Румъния са избрани не с пряк вот, а от националните парламенти. Те ще са евродепутати до изборите в двете страни тази година.

Най-много членове от България - седем - има в Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Групата на ALDE иначе е трета по големина в ЕП. Нашите представители в тази група са: Неджми Али, Христина Христова, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Четин Казак, Антония Първанова и Лидия Шулева.

България има шестима представители в Групата на социалистите в ЕП: това са Георги Близнашки, Младен Червеняков, Евгени Кирилов, Маруся Любчева, Атанас Папаризов и Кристиян Вигенин. Групата на социалистите е втората по численост в сегашния състав на парламента.

Българите в Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи са четирима: Константин Димитров, Мартин Димитров, Филип Димитров и Стефан Софиянски. Като цяло Групата на ЕНП-ЕД е най-многочислена в Европейския парламент.

Един български представител има в Групата Идентичност, Традиция, Суверенитет - това е Димитър Стоянов. Групата на крайнодесните беше образувана в началото на годината. Минималният брой членове за образуване на политическа група е 20, като трябва да са представени най-малко 1/5 от държавите-членки. Участието в повече от една политическа група е забранено.

Няма независими евродепутати от България, нито пък членове на Групата на зелените/Европейски свободен алианс. Останалите групи, в които страната ни няма свои евродепутати, са Група на Съюза за Европа на нациите, Група Независимост/Демокрация и Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица.

Румъния има 12 свои евродепутати в Групата на социалистите, 9 - в Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи, 8 в Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и 6 в Групата Идентичност, Традиция, Суверенитет.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.