Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
26-11-2007

КОМЕНТАРИ ЗА ПЪРВИЯ ЕВРОВОТ В РУМЪНИЯ - ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Портал ЕВРОПА ви предлага реакции и мнения на представители на различните политически групи в Европейския парламент на резултатите от първите в Румъния избори за депутати в Европейския парламент.

Б. Голниш

Коментар специално за Портал ЕВРОПА на Брюно Голниш, независим член на ЕП, доскоро председател на Групата ИТС („Идентичност, традиции, суверенитет”).

Недоволен съм от резултатите на партия „Велика Румъния” от състоялите се в неделя избори за ЕП. Партията на Вадим Тудор постигна слаби резултати по вътрешнополитически причини. Имахме политическа група в ЕП – „Идентичност, традиции, суверенитет”, част от която бяха представителите на „Велика Румъния”. В последния преди евровота момент, те обаче решиха да си оттеглят депутатите от нашата група, с което групата се разпадна поради недостатъчен брой членове. Това беше една нелоялна, брутална проява, причините за която са смехотворни и неискрени. И тази проява беше наказана вчера от румънските избиратели – патриоти. Нас в ЕП ни предадоха нашите партньори, така че резултатът в Румъния е логичен. Избирателите в Румъния, патриотите, осъзнаха това предателство и го наказаха във вътрешнополитически план.

От тази загуба страдат всички патриоти в Европа, в ЕП, включително българските евродепутати, избрани с листата на „Атака”.

Що се отнася до българските евродепутати от „Атака”, които също бяха част от разпадналата се политическа група „Идентичност, традиции, суверенитет”, то искам да подчертая, че нашите отношения с тях са отлични, тъй като те имат друго поведение, различно от това на румънците. С българите нямаме проблем, те са лоялни. Дори в момента водим разговори и дискусии с други политически групи в ЕП за евентуално наше членство. Депутатите от партиите на г-н Сидеров и г-н Льо Пен сме готови да се слеем заедно с друга политическа група (Г-н Голниш е зам.-председател на френския Национален фронт на Жан-Мари льо Пен, бел.ред.). Ако ще предприемем подобен ход, ще го направим заедно – французи и българи. Ние имаме единни действия. Потвърждавам, че водим дискусии за евентуално сливане. Не мога все още да назова за коя политическа група в ЕП става въпрос. При всички случаи, ако това се получи, то това ще е група, която защитава националната идентичност, бори се срещу масовата емиграция в ЕС се противопоставя на денационализацията на икономиките в страните-членки.

Н. Младенов

Българският депутат в ЕП от Групата на ЕНП-ЕД Николай Младенов с коментар за Портал ЕВРОПА на резултатите от евроизборите в Румъния:

За парламентарна група на ЕНП-ЕД изборите в Румъния са много успешни. Резултатът засили позициите на партиите-членки на ЕНП и фактически увеличи мнозинството на ЕНП-ЕД в Европейския парламент. Показателна беше и негативната оценка, която румънските избиратели дадоха на настоящето правителство.

Резултатът за десницата е дори по-добър от предварителните ни очаквания. До днес имахме деветима румънски представители в десницата в ЕП. Очаква се след обявяване на окончателните резултати техният брой да нарасне до 14-17 души. Към нашата група ще се колегите от Демократическата партия, от Демократичния съюз на унгарците в Румъния – които са част от ЕНП.

Демократическата партия в Румъния показа, че може да реализира една силна кампания, която частично се основава на посланията на ЕНП за следващите избори през 2009 г. Десните в ЕП, сред които лично председателят на нашата група Джозеф Доул, се включиха в различни инициативи в подкрепа на предизборната кампания в Румъния. Но разбира се, както е редно, основната битка в кампанията бе изнесена от националните партии. Ние българските евродепутати от ЕНП-ЕД много сме дискутирали с румънски колеги поуките от изборите за евродепутати в България. Председателя на румънската делегация бе в София при представянето на листата на ГЕРБ за евроизборите и следяха българската кампания отблизо. По-късно част от тях се включиха и с подкрепа за местните избори съвсем наскоро.

Втората добра новина от изборите в Румъния, след тази за сериозния резултат на партиите-членки на ЕНП, е изключително слабото представяне на крайните националисти от „Велика Румъния”. Те ще останат без представители в Европейския парламент. Обяснявам си го частично с разпада на групата на националистите в ЕП, предизвикан от скандала между румънските депутати и италианските им колеги - националисти. По-сериозната причина вероятно е опитът на партията да използва инцидентите в Италия с румънски граждани, за да раздуха националистически страсти в Румъния. Този опит бе неуспешен и показа, че подобни партии не са способни да бъдат ефективни представители на интересите дори на собствените си избиратели. Те вдигат много шум но постепенно навсякъде избирателите виждат, че подобни партии не са сериозни.

Ниската избирателна активност може би отчасти се дължи на провеждането на изборите в Румъния година – година и половина преди редовните избори за Европейски парламент. Втората причина за ниската активност е в това, че все още няма достатъчно разбиране за дейността на ЕП – както е във всички нови страни-членки.


В съвместно комюнике на председателя на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП Джозеф Доул и на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс се изразява удовлетворение от резултатите от евроизборите в Румъния. "Тези избори са връх в отношенията между Букурещ и Брюксел. Румъния има да играе значителна роля в развитието на ЕС. Ние в Групата на ЕНП-ЕД, се вълнуваме от това, че ще работим с евродепутати от най-висш калибър, които сега могат да издигнат гласа на Румъния до центъра на европейското правене на политика", се казва в официалното комюнике.

Метин Казак, член на ЕП от групата на АЛДЕ в коментар пред Портал ЕВРОПА:

Първите ми впечатления са, че избирателната активност беше твърде ниска. Тези избори не са успели да мобилизират в достатъчна степен избирателите, гражданите не са били достатъчно мотивирани да гласуват. Това доказва необходимостта от провеждането на по-мащабни информационни кампании за ЕП, неговите функции и смисъл, в целия ни регион. Това трябва да се превърне в първостепенна задача за новоизбраните румънски евродепутати предвид следващите редовни избори за ЕП през 2009 година.

М. Казак

По първоначалните данни Демократическата партия на президента Бъсеску печели с около 31.7% от гласовете, което е доста добър резултат за тази партия. Това, което нас ни радва, е че наистина Либерално-демократическата партия се очаква отново да има шестима представители в ЕП, така че в групата на АЛДЕ ще има достойно представителство на нашите румънски колеги. Прогнозата ми е, че няма да има промяна в броя на депутатите-либерали в ЕП от Румъния, т.е. общо осем – това разбира се ни радва. Нека не забравяме че там има две либерални партии, едната от които е на премиера Търичану, а винаги, когато една партия е на власт, принципно се регистрира известно отдръпване на електоралната подкрепа. В случая не се наблюдава такова нещо.

Това, което също може да ни радва, е че националистическата партия „Велика Румъния„ на Вадим Тудор няма да прескочи петпроцентовата бариера и няма да имат представители в ЕП. Това е положителен сигнал за нас и означава, че румънските граждани наистина са надмогнали националистическо – популитската вълна, която от време – на време залива нашия регион.

Председателят на Групата на АЛДЕ г-н Уотсън осъществи специално посещение в Румъния преди вота и участва в кампанията в подкрепа на либералните партии. Ние в България също имаме добри контакти и сътрудничество с нашите колеги от съседна Румъния, макар че лично аз не съм запознат дали ДПС и НДСВ да са предприемали конкретни инициативи преди изборите за ЕП в Румъния в чисто партиен план.

 


В комюнике на председателя на Групата на АЛДE Греъм Уотсън се казва: "Разговарях с румънския премиер Таричану и го поздравих с резултатите от изборите. Либералите могат да бъдат доволни с най-малко шестима европедутати, които ще работят в ЕП като шампиони по отвореност, толерантност и предприемчивост." 



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.