Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
05-05-2007

ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ

Вижте тук най-важните въпроси към политиците, зададени от вас, читателите!

Екипът на Портал ЕВРОПА обобщи по-важните въпроси и реакции на читателите, получени в рамките на кампанията ни "Осемнайсетте - кои да са?"

До сега пръв на интереса на читателите на Портал ЕВРОПА е откликнал г-н Стефан Софиянски, както вече писахме. Въпросите и отговорите, предоставени от лидера на ССД, можете да видите ТУК. Г-н Софиянски е попълнил вече и нашия Въпросник на българския евродепутат - ЕТО ГО. Последнаха отговорите на Зелената партия - ЕТО ГИ.

Портал ЕВРОПА е изпратил и останалите въпроси на своите читатели до съответните предизборни щабове. Надяваме се, че кандидатите за Европейския парламент също ще уважат интереса на нашите читатели и своевременно ще предоставят отговори на питанията.

До момента са постъпили въпроси към Зелената партия, Коалиция на българските социалдемократи, Платформа Европейски Социалисти, Съюз на демократичните сили, НДСВ, ГЕРБ, ДПС и към независимия кандидат Мария Серкеджиева. Някои от въпросите се повтарят, тъй като читателите на Портал ЕВРОПА са отправяли едни и същи питания към различните предизборни щабове. Затова редакцията ги е обобщила поотделно.

КОАЛИЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

  • Стефан Тръпков, Варна: "Доктор Тренчев, аз ви уважавам от зората на демокрацията. За мен вие сте символ на антикомунизма. Поне бяхте... Как така сега сте кандидат на социалдемократите?! Не бяхте ли казвал лично вие много пъти, че всичко социалистическо и социалдемократическо е мимикрия на омразните комунисти? Моля обяснете политическата си позиция, за да съм спокоен!"
  • Павел Минев, София: "Кой измисли телевизионния ви предизборен клип? Колко струва излъчването му?"
  • Ана Антонова, София: "Защо професор Драгомир Драганов е толкова назад в листата ви, а е толкова авторитетна фигура?"
  • Георги Гатев, Варна: "Съвпадат ли политическите ви възгледи с тези на Драгомир Драганов?"
  • Мила Вачева, София: "Кога ще попълните Въпросника на българския евродепутат, за да знаем политическите ви позиции по най-важните теми на ЕС?"

ПЛАТФОРМА ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛИСТИ

  • Стефка Гергишанова, Пловдив: "Г-н Вигенин, кампанията ви е много активна. Гледаме ви по телевизията, слушаме ви по радиото, а в интернет четем също за вашите прояви. Кога ще попълните Въпросника на българския евродепутат на Портал ЕВРОПА? Искаме да се ориентираме в политическите позиции на вашите кандидати. Моля говорете с кандидатите в листата!"
  • Антон Алексиев, София: "Във вашата листа има двама кандидати, за които комисията по досиетата разкри тяхна принадлежност към бившите служби. Наясно съм с критиките на дясната опозиция по този въпрос. Г-н Вигенин, искам да прочета вашето обяснение, като на водач на листа и млад човек. Защо тези "картончета" не са проблем? Искам да ми кажете аргументи, с които да агитирам приятелите си да гласуват за вас."
  • Дарина Наумова, Монтана: "Защо водач на листата ви не е симпатичната и популярна Илияна Йотова? Всички останали залагат на дами, не очаквах от социалистите, че няма да са кавалери...!"
  • Генчо Станиславов, Бургас: "На 1 май в новините по телевизията ви гледах, г-н Вигенин, вас и премиера Станишев. Не смятате ли, че политизирахте хубавия празник на труда и дори БНР наруши закона, като пусна думите на Станишев извън платената предизборна хроника? Това е срамота, нашата партия БСП ще е първенец в тия избори, а се излага така евтино!"
  • Сребрина Александрова, Силистра: "Защо в предизборните ви изяви участват премиерът и министри? Не трябва ли хората от изпълнителната власт да са по-надпартийни и в този смисъл толкова ли не можем сами да спечелим изборите, та се налага да ни помагат министри?"

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

  • Милен Данаилов, Свищов: "Г-н Стоянов, вие сте бивш президент. Сигурен съм, че имате лична позиция по всички важни въпроси на ЕС. Защо не сте попълнил Въпросника на българския евродепутат?"
  • Теофан Германов, София: "Искам да попитам партийния лидер и водач на листа - защо различните кандидати във вашата листа имат различно мнение за членството на Турция в ЕС, за референдум по темата у нас, и изобщо за разширяването на ЕС?"
  • Теофан Германов, София: "И СДС, и ДСБ искат да са към ЕНП. Защо тогава ДСБ е против турското членство в ЕС, а Мартин Димитров от СДС казва, че то било полезно за България? Какво мисли ЕНП по въпроса?"
  • Георги Ерменков, Варна: "Въпросът ми е към партийния щаб. Колко струва вашата кампания? Откъде взимате парите?"
  • Георги Краев, Ловеч: "Използва ли СДС фирма за своите PR дейности в кампанията? Коя е тя?"

ГЕРБ

  • Мария Стефанова, София: "Госпожо Здравкова! Защо ГЕРБ няма предизборна кампания?! Не ви виждаме по телевизията, не ви чуваме по радиото, за ГЕРБ - нищо!!! Защо ви цензурират, бихте ли разказали къде провеждате предизборни мероприятия и как вървят те?"
  • Спас Кънчев, София: "Защо интернет сайтът на ГЕРБ не е актуализиран от месеци? Нищо не пише за кандидатите, няма новини, нищо...?!"
  • Аве Голомеева, Бургас: "Къде е този Радослав Точев, който е бил съветник на Саркози и е образован във Франция?"
  • Георги Георгиев, Варна: "Въпросът ми е към предизборния щаб. Как така сте изпратили едни и същи отговори на Въпросника на Портал ЕВРОПА от името на всичките ви кандидати? Малко е неетично. Все едно всички жени от листата на ГЕРБ са били в казармата. Или пък излиза, че всички владеят 11 езика. Срамота е - пък уж ще сте втора сила в ЕП и първа дясна..."
  • Марко Георгиев, София: "Във Въпросника на Портал ЕВРОПА вие казвате, че поддържате интеграцията и солидарността в ЕС, което не можело да се замени само от икономическа прагматичност. Това дясно ли е и ЕНП също ли мисли така?"
  • Алексения Дерменджиева, Благоевград: "От колективните отговори на ГЕРБ на Въпросника не разбирам следното - кои от мъжете в листата ви не са служили в казармата? Кои от кандидатите са членували в миналото в други партии, освен ГЕРБ и БЗНС-НС: например има ли такива, заемали ключови постове в СДС?"

НДСВ

  • Вера Николаева, София: "Г-жа Раева, която е водач на листата, от коя дата е в отпуск от Министерството на Николай Василев?"
  • Григор Станчев, Варна: "Защо е необходимо Николай Василев да участва в предизборните прояви на НДСВ? Нали това е най-европейската партия, няма ли да успее сама тази партия да спечели изборите, та се нуждае от министри?"
  • Алекс Мечев, София: "В предизборния ви клип участва еврокомисар Кунева. Тя съгласна ли е с това? Чел съм, че един белгийски еврокомисар имал проблеми, че участва в политическа кампания в страната си. Няма ли това да създаде проблеми и на Кунева, която и без това е съвсем отскоро в ЕК?"
  • Стефка Гергишанова, Пловдив: "Г-жо Раева, кампанията ви е много активна. Гледаме ви по телевизията, слушаме ви по радиото, а в интернет четем също за вашите прояви. Кога ще попълните Въпросника на българския евродепутат на Портал ЕВРОПА? Искаме да се ориентираме в политическите позиции на вашите кандидати. Моля говорете с кандидатите в листата!"
  • Миряна Манова, Видин: "Защо Негово величество не участва в проявите на вашата кампания? Той ни липсва с неговите чар и обаяние."
  • Георги Краев, Ловеч: "Използва ли НДСВ фирма за своите PR дейности в кампанията? Коя е тя?"
  • Евдокия Карастоянова, София: "Защо певицата Маргарита Хранова не участва в проявите ви, не я дават по телевизията? Като пенсионерка аз съм голяма почитателка на нейното творчество. Защо не я пускате, откога тя харесва Царя и кой я препоръча за вашата листа?"
  • Желю Ангелов, Перник: "Ще подаде ли оставка Сакскобургготски, ако НДСВ не влезе в Европарламента?"

НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ МАРИЯ СЕРКЕДЖИЕВА

  • Павлина Желева, Варна: "Г-жо Серкеджиева, ако няколко дни преди изборите се окаже, че нямате шанс да спечелите, ще призовете ли вашите поддръжници да гласуват за друг и ако да, за кого?"
  • Емил Краев, София: "Прочетох отговорите ви на въпроса дали България трябва да направи един ден референдум за евентуално членство на Турция в ЕС. Прочетох и мнението на кандидати от ДСБ. Те са по-категорични от вас. От СДС пък смятат, че е хубаво Турция да е член на ЕС, защото е наш съсед. Вие също искате да сте от ЕНП, както СДС и ДСБ. Защо мненията ви по темата се различават?"
  • Таня Макавеева, София: "С кого от независимите евродепутати в ЕП сте влезли във връзка? Кого от тях да очакваме в България да се включи във вашата кампания?"
  • Александър Ганев, Варна: "Въпросът ми е към Тодор Кавалджиев, който както разбирам е председател на инициативния ви комитет. Г-н Кавалджиев, как оценявате дейността на Ангел Марин? Защо не съм чул нито една критика от вас към него?!"

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

  • Стефка Гергишанова, Пловдив: "Г-жо Хюсменова, кампанията на ДПС е много активна. Гледаме ви по телевизията, слушаме ви по радиото, а в интернет четем също за вашите прояви. Кога ще попълните Въпросника на българския евродепутат на Портал ЕВРОПА? Искаме да се ориентираме в политическите позиции на вашите кандидати. Моля говорете с кандидатите в листата!"
  • Венцислав Кънчев, София: "Вижте какви неща казва ДСБ за Турция, ЕС и намесата във вътрешните работи на България. Каква е позицията на ДПС и на ALDE за членството на Турция?"
  • Александър Андреев, Плевен: "Имате ли, г-жо Хюсменова, мнение по така наречения скандал с Баташкото клане?"
  • Вяра Николаева, София: "На клиповете по БНТ виждам, че кандидатите ви владеят различни чужди езици, включително разбира се турски. Какви сертификати за владеене на турски притежават те?"
  • Владимир Соколов, Враца: "Защо Метин Казак е в горната част на листата, а Четин Казак в края? Как се реши кой от двамата да бъде включен по-нагоре?"
  • Иван Стефанов, София: "Имам въпрос към Искра Михайлова. Тя е заместник-министър на регионалното развитие. Въпросът е - докато тя е в кампания, кой се занимава с Оперативна програма "Регионално развитие" и критиките на Брюксел към нескопосния текст?! И второ - излязла ли е Михайлова в отпуск и от коя дата й го е подписал Гагаузов?"
  • Антон Алексиев, София: "Във вашата листа има кандидат, Юнал Лютфи, за когото комисията по досиетата разкри принадлежност към бившите служби. Наясно съм с критиките на дясната опозиция по този въпрос. Г-жо Хюсменова, искам да прочета вашето обяснение, като на водач на листа и млад човек. Защо тези "картончета" не са проблем? Искам да ми кажете аргументи, с които да агитирам приятелите си да гласуват за вас."

Портал ЕВРОПА припомня, че всеки читател продължава да има възможност да отправя въпрос или да изразява мнение чрез нашия сайт или направо на редакционната електронна поща

Какво представлява инициативата "Осемнайсетте: кои да са?" можете да си припомните ТУК, а ако искате да гласувате онлайн за предпочитана листа и кандидат - моля посетете ТОЗИ линк.

По темата



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.