Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
05-05-2007

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Вижте какво попитаха читателите кандидатите за евродепутати от Зелената партия, и какво отговориха от ръководството на партията на г-н Александър Каракачанов!

Стефка Гергишанова, Пловдив: "Г-н Каракачанов, кампанията на Зелената партия е много активна. Гледаме ви по телевизията, слушаме ви по радиото, а в интернет четем също за вашите прояви. Кога ще попълните Въпросника на българския евродепутат на Портал ЕВРОПА? Искаме да се ориентираме в политическите позиции на вашите кандидати. Моля говорете с кандидатите в листата!"
 
Нашите кандидати са получили въпросниците и очакваме да ги получим скоро, вече има няколко публикувани на сайта Europe.bg. За съжаление активността в кампанията ни изразходва цялото време ресурси, и затова се забавяме с въпросниците.

Петър Петров, София: "Г-н Белев, вие говорите, че България не се развива съобразно стандартите на екологията. Има ли вина за това настоящото правителство и ако да, защо не оттеглите зам.-министъра си от правителството?"

Не само настоящото правителство, но и предходните са отговорни за тази линия на пренебрегване на развитието, съобразено с околната среда. По отношение на зам. министъра ни в Министерството на правосъдието, той се занимава с проблеми, които са свързани с подобряване на условията в българските затвори, което е едно от изискванията на ЕС в областта на човешките права.

Сребрина Анева, Пещера: "Тези дни имаше публикации, че "Грийнпийс" манипулирали обществото и преувеличавали екоопасностите. Вие подкрепяте ли "Грийнпийс"?
 
Грийнпийс е една от силните световни екологични организации и ние подкрепяме изцяло работата им. Понякога е по-добре да се действа с крайни мерки, отколкото проблемите да се подминават без реакция.

Георги Ерменков, Варна: "Въпросът ми е към партийния лидер. Колко струва вашата кампания? Откъде взимате парите? И изобщо защо участвате в изборите, след като няма да ги спечелите - и вие ли като Георги Марков, неуспешния кандидат-президент, сте просто за едни пари???"

Ние участваме в изборите за да отстояваме важни обществени интереси в областта на екологията, здравеопазването, социалната сфера и т.н. Считаме, че тези интереси по редица причини се пренебрегват от големите партии. Даже и да не спечелим изборите. Организирането на обществено мнение по тези въпроси ще принуди тези, които са на власт да променят политиката си. Ако разсъждавахме, че на избори трябва да се участва, само ако те бъдат спечелени, то тогава още щяхме да си живеем при комунизма. Нито една нова идея не се ражда изведнъж с 50% привърженици в обществото. Иска се време и много усилия тя да се развие.
 
По въпроса за парите за кампанията - във всички случаи, те са няколко десетки пъти по-малко отколкото на големите партии. Съгласно закона за политическите партии, приходите на политическите партии се формират от членски вноски, дарения и завещания и държавни субсидии, а съгласно закона за избиране на членове на Европейски парламент, и кандидатите в листата може да участват във финансирането на кампанията с лични средства.

Мила Вачева, София: "Защо Елс де Хрун, най-известната зелена евродепутатка в България, не е тук, за да ви подкрепя? В какви отношения е Зелената партия с европейските Зелени?"

Елс де Хрун не е член на зелена партия, дори тя да е подкрепила Европейските зелени. Това води до факта, че тя не подкрепя тази или онази зелена партия в Източна Европа, но следейки някои теми, свързани с човешките права, малцинства и т.н. За отношенията с Европейските зелени, нашата партия е член на Европейската зелена партия, на която ние сме съучредители и имаме пълни права за гласуване. Винаги сме получавали подкрепа по конкретни проблеми, особено когато са свързани с околната среда. Последното не означава, че българските зелени не сме имали критики към някои позиции на Европейските ни колеги.

Георги Георгиев, София: "Вярно ли е, че европейските Зелени са против разширяването на ЕС? Означава ли това, че Зелената партия е против членството на България в ЕС?"

Европейските зелени не са против разширяването на ЕС. Те дори считат, че ЕС трябва да остане отворен за по нататъшно разширяване, но да се реконструира към истински демократична институция, преориентира приоритетите си към екологичен и социален модел. Българските зелени винаги сме били на позиция за влизането на България в ЕС, макар и сред нашите колеги от ЕС да имаше съмнения относно нашата готовност да изпълним изискванията за присъединяване.

Oще за кандидатите за евродепутати от листата на Зелената партия, както и попълнените от тях Въпросници на евродепутата, можете да видите ТУК.



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.