Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
09-05-2007

ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА ОТГОВАРЯ НА ИНТЕРНЕТ-ПОТРЕБИТЕЛИ

Гергана Грънчарова: Всички листи на всички партии - вж europe.bg!

голям размер
Така отговори по време на интернет-дискусия г-жа Грънчарова на въпрос на интернавта Весо, който гласи: "Живея в Германия и ме интересува къде мога да намеря листи с кандидатите за евро-депутати.В страницата на посолството има информация КАК се гласува, НО кандидатите НЕ са упоменати никъде!"

Портал ЕВРОПА благодари на министър Грънчарова за това, че се позовава на нас и нашата инициатива "Осемнайсетте: кои да са?".

Тук поместваме въпросите и отговорите, свързани с политическата партия, към която принадлежи министърът по европейските въпроси, дадени от Гергана Грънчарова по време на интернет-дискусията, провела се на 9 май 2007 г.

Бележка на редакцията: въпросите и отговорите, свързани с въпросите на европейската интеграция на България, ще откриете в рубриката "Събития" на Портал ЕВРОПА.

    • Какво представлява инициативата "Осемнайсетте: кои да са?" можете да си припомните ТУК, а ако искате да гласувате онлайн за предпочитана листа и кандидат - моля посетете ТОЗИ линк.
    • Портал ЕВРОПА припомня, че всеки читател продължава да има възможност да отправя въпрос или да изразява мнение чрез нашия сайт или направо на редакционната електронна поща.

Румен: Като член на НДСВ и делегат на първия конгрес на НДСВ искам да Ви попитам какво е отношението на държавата и на НДСВ към регионалната политика, която е приоритет на ЕС? Има ли нужда от специален закон за развитие на селските и пограничните райони?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Румене, НДСВ е най-искреният и последователен привърженик на повишаване ролята на регионите. Примери - НДСВ предложи конституционната промяна за децентрализация, събуди общественият дебат по темата, предложи в своята листа от кандидати за евродепутати представители на практика на всички региони. Аз самата съм убеден привърженик на тезата, че бъдещето принадлежи на регионите

Strateg: нека да обясни как Биляна Раева "изплува" като водач на листата - тя беше сравнително, да не кажем, че изобщо не беше популярна. защо в листата на НДСВ няма знакови фигури на избираеми места

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Уважаеми Стратег, за първи път на тези избори може преференциално да определяте свой фаворит в листата на която и да е политическа партия. Смятам, че в листата на НДСВ има знакови фигури. По отношение Биляна Раева - поздравявам я за храбростта да стане водач на листата на НДСВ.

Румен: С какво могат тези избори да допринесат за благото на държавата ни? Не са ясни инициативите и ефектите от тях на българските евродепутати. Досега твърде малко знаем за тях. Защо се получава така?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Привет, Румене! ЕП е единствената европейска институция, която най-прогресивно увеличава своите правомощия. Българските евродепутати (надявам се сред тях да има и личности) ще участват в изработването на европейския бюджет от около 100 милярда евро годишно, ще участват във формирането на европейското правителство (ЕК), ще говорят за България от най-високата трибуна (представете си колко е важно как точно говорят!), ще правят новите политики на самия ЕС, ще дискутират бъдещето на общата селскостопанска, енергийна, регионална политика... Да спра ли дотук?!

Strateg: Накъде върви НДСВ? колко места ще вземат и дали очаква сътресения след изборите?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Стратег, дадох отговор вече на този въпрос. НДСВ върви нагоре и това се отчита и от социолозите

kosio: не е ли днес момента да се обясни ЗАЩО тези избори са важни за България. И какви са вашите прогнози за избирателната активност. Как Европа би оценила една слаба избирателна активност и липса на интерес?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Косьо, убедена съм, че ако всеки един от нас няма собствено обяснение за важността на тези избори, ще ни е много трудно в оставащите две седмици да обясним защо това е важно. Да избираш е ВЛАСТ,по-мощна от всички останали. Толкова много хора са дали живота си, за да имаме избирателно право. Използвайте го. Моята прогноза е, че избирателната активност ще опровергае най-мрачните прогнози за пасивност. Ние сме Европа и най-важна ще е нашата оценка

Иванов: Мислите ли, че НДСВ ще успее да вкара и един депутат на тези избори?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: НДСВ ще има точно толкова евродепутати, за колкото избирателите ни дадат доверие. Вчера във Файненшъл таймс имаше нещо много впечатляващо сред коментарите за победата на Саркози - че за да спечелиш избори, както и за да извършиш убийство (надявам се, имате чувство за хумор) ти трябват само три неща - средство, мотив и шанс. Стоим зад нашите кандидати, те са мотивирани да спечелят и да работят, давайки всичко от себе си. Надявам се шансът да е на наша страна. но първо трябва да убедим българите, че е ВАЖНО да гласуват

София: А тези избори не са ли поредното ограбване на държавата за високи заплати на тъпи депутати??????

Trifonov: Смятате ли, че тези избори ще помогнат Европа да научи, че Букурещ не е столица на БЪЛГАРИЯ?

Румен: Г-жо Грънчарова, моля да ми отговорите на моите въпроси, зададени по-долу.Член съм на НДСВ и делегат на първия конгрес на НДСВ

evrophil: Ще се съгласите ли, че изборите за евродепутати у нас в никой случай не са честни, след като достъпът до мас-медиите е така скъп, че на практика е въведен ценз за богатство за да можеш да споделиш възгледите си със сънародниците си?Ще ни подскажете ли как малка партийка да осигури 1 милион лева за реклама?Ако не-ще се борите ли за непризнаване на резултата от изборити?

Denev: Не трябва ли НДСВ да напусне правителството точно сега, може би ще привлечете повече симпатизанти на изборите?



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.