Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
06-06-2007

РУМЯНА ЖЕЛЕВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В ГРУПАТА НА ЕНП-ЕД НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

До края на седмицата ще е ясно кой от новите ни десни евродепутати в коя комисия на ЕП ще членува.

Петима нови членове на Европейския парламент се присъединиха към групата на ЕНП-ЕД днес, след като Групата на ЕНП-ЕД гласува присъединяването с аплодисменти на петимата български членове - Румяна Желева, Николай Младенов, Душана Здравкова, Петя Ставрева, Владимир Уручев.

Председателят на групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол лично ги посрещна още преди вота. "Поздравявам ви с успеха ви в европейските избори в България и ви приветствам с добре дошли в нашата група. Вярвам, че ще защитавате ефективно интересите на българските граждани и ще работите за създаването на сплотено и мощно център-дясно, което да има шанса да управлява България." Новите членове бяха представени от Мария Капон, бивш председател на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД в ЕП.

Това се казва в прессъобщение на ЕНП-ЕД.  Християндемократите остават най-влиятелната политическа група в ЕП с 278 членове от всичките 27 държави-членки, подчертават от групата.

Румяна Желева бе избрана единодушно за председател на българската делегация. Младата дясно-центристка българска делегация ще покрива ключови теми в дейността на Европейския парламент - регионално развитие и земеделие, вътрешен пазар, правосъдие и вътрешни работи, индустрия и енергетика. Парламентарните комисии на всеки един от тях ще бъдат уточнени до края на тази седмица.

Портал ЕВРОПА припомня, че фамилната снимка на избраните депутати от България с председателя на ЕП Пьотеринг е насрочена за 17:20 часа пред пленарна зала. Всяка от политическите групи в ЕП приветства новодошлите в нея членове от България и Румъния по случай началото на техния мандат.

Мандатът на осемнайсетте започва на 6-ти юни в Брюксел и съвпада с началото на допълнителната сесия. Днес и утре в Брюксел се провежда двудневна пленарна сесия на Европейския парламент.

Сесията се откри с приветствие в пленарна зала на председателя Ханс-Герт Пьотеринг към избраните на 20 май нови 18 български евродепутати.

Пьотеринг приветства първите пряко избрани български членове - "повече от 60 години бяха необходими на страната отново да се присъедини към свободна Европа". Той припомни древната история на България и подчерта, че страната с богатото си духовно и културно наследство обогатява Съюза. Пьотеринг благодари най-вече на българския народ за  усилията и готовността за реформи през последните години и големия напредък, постигнат за много кратко време. Той пожела на новите членове много успех, бързо и успешно да се интегрират в работата на Парламента и да могат с работата си да имат конструктивен принос в полза на избирателите им и на европейския проект. "Вие ще бъдете гласът на българските граждани в ЕП и ще защитавате техните интереси. Нека работим заедно за бъдещото развитие на нашия общ дом Европа".

ФОКУС: Членството на политическа партия ГЕРБ в Европейската народна партия беше основна тема на разговорите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Вилфрид Мартенс, президент на ЕНП в Европейския парламент и Антонио Лопез, генерален секретар на ЕНП. Това съобщиха от ГЕРБ, цитирани от ФОКУС. Двамата представители на ЕНП поздравиха ГЕРБ за невероятните резултати от изборите за евродепутати и изразиха задоволството си, че именно ГЕРБ е успяла да отсрами поведението на десните партии. „Изключително сме радостни, че спечелвайки на изборите за евродепутати, ГЕРБ сложи край на 10-годишното лутане на десните партии. Радостни сме, че ГЕРБ беше партията, която категорично се заяви като алтернатива на управляващите. Това е твърда и ясна позиция, която ние оценяваме подобаващо", бяха категорични Мартенс и Лопез. Двама изразиха убеденост, че ГЕРБ ще бъде достоен член на голямото европейско семейство.

По темата



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.