Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
15-06-2007

ДЖОЗЕФ ДОУЛ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГРУПАТА НА ЕНП-ЕД, ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Инициативата на Портал ЕВРОПА „Осемнайсетте: кои да са?" продължава. Нашият екип ви запознава системно както с работата на първите ни пряко избрани представители в Европейския парламент, така и с дейностите на политическите групи, към които те принадлежат.

Поредицата следизборни интервюта продължаваме с Джозеф Доул, председател на Групата на Европейската народна партия (християндемократи) и Европейските демократи.

Бележка на редакцията: г-н Доул отговори на нашите въпроси в писмен вид чрез пресслужбата си.

Имахте ли вече възможност лично да се срещнете с новите ви български колеги - евродепутати от Групата на ЕНП-ЕД и какви са ви впечатленията от тях?

В сряда Групата на ЕНД-ЕД с гласуване прие за членове петимата нови български евродепутати. Лично аз приветствах всички тях с добре дошли и съм удовлетворен от ентусиазма, който виждам у тях, както и от готовността да поемат задълженията си като евродепутати.

Какво конкретно очаква Групата на ЕНП-ЕД от българските си членове до 2009 г.?

Вярваме, че те ще работят за осъществяването на политическите ни приоритети в най-добър интерес за българските граждани. Очаквам от тях да направят нашата Група позната в България - като най-мощната и ефективна политическа сила в Европейския парламент.

След евровота в България вие поздравихте новите български евродепутати, които още не се бяха присъединили към ЕНП-ЕД. Дали Групата ви възнамерява да поддържа контакти с предишните си български членове и по какъв начин ще се продължи приемствеността?

Естествено предишните четирима български европедутати, както и наблюдателите в Европарламента, са наши приятели и добри партньори. Ние ще продължим да поддържаме тесни връзки на сътрудничество и в бъдеще. Аз мисля, че те (бившите български десни евродепутати - бел.ред.) са най-добрите посланици на нашите ценности и политически цели в България.

Двете традиционни десни партии у нас - ДСБ и СДС претърпяха поражение на евровота. След тази загуба, дали ръководството на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП възнамерява да продължи да си сътрудничи с тези партии?

В живота на всяка политическа партия има възходи и падения. Проблемите през последните няколко години доведоха до лошите резултати на тези европейски избори. Моят приятелски съвет към тях е като лозунга, който имате над стълбището на Народното ви събрание в България, който гласи: „Съединението прави силата". Опитът на предишните български евродепутати и наблюдатели в ЕП ще бъде принадена стойност за българските дясноцентристки партии и те би трябвало да се възползват от него.

Новата дясноцентристка партия споделя възгледи, които се различават от тези примерно на Демократи за силна България - как биха могли те да съжителстват едновременно в семейството на ЕНП?

ГЕРБ внесе документите си за членство в Европейската народна партия. Сега е времето на задълбочено критично разглеждане на партийната програма. В ЕНП членуват повече от 70 дясноцентристки партии в Европа.

Наблюдатели у нас допускат, че ГЕРБ ще спечели следващите парламентарни избори в България и че е вероятно ГЕРБ да управлява в коалиция със Социалистическата партия. Каква е позицията на Групата на ЕНП-ЕД относно коалиране на свои партии-членки с представители на левицата?

Ние очакваме да видим не само ГЕРБ като печеливши на следващите общи избори, но също така и други дясноцентристки партии. Належащо е техните лидери да преодолеят противоречията си от миналото и да си поставят амбициозната цел за консолидация и управление.

В навечерието на втория тур на президентските избори в България през 2006 г., когато изборът беше между г-н Първанов (БСП) и г-н Сидеров („Атака"), г-н Ханс-Герт Пьотеринг призова българския народ да гласува за г-н Първанов. Г-н Пьотеринг е ваш предшественик като председател на Групата на ЕНП-ЕД и сега председател на ЕП. Дали вие споделяте това негово мнение сега, като председател на Групата на ЕНП-ЕД, и какъв според вас беше ефектът върху българските избиратели от призива му?

Аз уважавам дискусията, която се проведе в миналото, но ние живеем в настоящето и се подготвяме за бъдещето. Като цяло аз не бих препоръчал хората да гласуват за крайната левица или крайната десница.

Някои наблюдатели казват, че Групата на ЕНП-ЕД в ЕП цели да запази максимално най-висок брой членове и че сте избрали да сте близки с ГЕРБ единствено заради големия електорален потенциал на тази партия. Как бихте коментирали това?

Тъй като сме най-мощната политическа сила в ЕП е нормално да сме мишена на ненавист и завист. Ние сме единствената Група, която представлява всички страни-членки благодарение на гласа на почти петстотин милиона европейци. Работейки по един демократичен начин, ние се борим да популяризираме политическите си интереси. Трябва да е ясно, че Групата на ЕНП-ЕД е група с богати традиции и близо 50-годишен политически живот, в чиято основа са автентични ценности. Не сме приемали всяко заявление за членство, която е постъпвало при нас и в миналото.

Има ли конкретни изработени критерии на Групата на ЕНП-ЕД, съобразно които тя избира своите членове - дали бихте ни изяснили начина, по който сте взели решението, че ГЕРБ е уместна партньорска партия?

Да, ние имаме Правила и ги прилагаме. Петимата членове, избрани от България на 20 май 2007 са кандидатствали за членство и са се съгласили да се придържат към нашите Правила и да популяризират нашата политическа програма. Очакваме с нетърпение да работим с тях в интерес на България и на Европа.

This article is available also in English. To see the original, please click HERE.

Кой е Джозеф Доул?

  • Доул е член на ЕП от 1999 година. От 9 януари тази година е председател на Групата на ЕНП-ЕД, като предшественикът му - германецът Ханс-Герт Пьотеринг стана председател на Европейския парламент до края на мандата през 2009 г. Доул е член на парламентарната Комисия по земеделие и развитие на селските райони, като е бил неин председател между 2001 и 2007 г. Член по заместване и на Комисията по международна търговия и на Съвместната парламентарна асамблея АКТ-ЕС. /ЕКТ = държавите от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн/
  • От 2006 г. е председател на групата за Лисабонската стратегия. 
  • Роден на 13 април 1947 г. в Страсбург - Франция. Женен, с две деца. Занимавал се е с фермерство в Алзас. През 1981 г. завършва Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale (IHEDN) в Париж.


Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.