Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
23-10-2007

ДЕБАТИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРЕЩАТА НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕС В ЛИСАБОН

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с португалския министър-председател José Sócrates и председателя на ЕК José Manuel Barroso резултатите от Европейския съвет на 18-ти и 19-ти октомври в Лисабон, на който правителствените и държавни глави постигнаха споразумение относно Договора за реформа, който ще бъде подписан на 13 декември в Лисабон. Според текста ЕП ще има 751 членове. Hans-Gert Pöttering подчерта, че правото на глас на председателя на ЕП не е било обсъждано от Съвета и че председателят на ЕП ще продължи да използва това си право.

В началото на дебата председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering благодари на португалското председателство за усилията и за приноса за успешното протичане на срещата в Лисабон. "В четвъртък срещу петък вечерта към един часа вече беше ясно, че се постига съгласие относно бъдещето на ЕС. Това е един голям успех за всички нас. От името на ЕП ще кажа, че без Европейския парламент, ние днес нямаше да сме тук и нямаше да говорим за Договора за реформа, който представлява един от основните приоритети на нашия Парламент и в този смисъл смятам, че ние също допринесохме много за този обновен договор", добави той.

"Искам да подчертая отново, че правото на глас на председателя на ЕП не беше обсъждано на Европейския съвет. Председателят на ЕП ще използва правото си на глас по време на гласуване. Никой не може да го лиши от това му право и Европейският съвет не е направил това. Искам да изясня това съвсем официално," каза г-н Hans-Gert Pöttering.

Председателят на ЕНП-ЕД Joseph DAUL изрази удовлетворение от постигнатите резултати в Лисабон, което ще даде възможност на европейските институции да се справят с предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Той каза, че неговата политическа група би предпочела дори по-амбициозен текст, но въпреки това подкрепя Договора за реформа. Председателят на най-голямата политическа група в ЕП подчерта значението на обясняването на Договора - трябва да предадем същност и материя на тези правни разпоредби, каза той. Също така е важно гражданите да бъдат информирани за това какво съдържа Хартата за основните права. Според него Лисабонският договор дава по-голяма прозрачност, благодарение на който "ние най сетне ще можем направим крачката от думите към делата в борбата срещу организираната престъпност, тероризма и климатичните изменения".

Председателят на групата на социалистите Martin SCHULZ благодари на председателя на Европейския съвет José Sócrates за постигнатото на срещата на лидерите на ЕС. Той изрази удовлетворението си от постигнатото решение, защото според него много дълго време ЕС се занимава с конституционни въпроси, когато има много по-важни задачи като например преодоляване на все по-задълбочаващите различия между бедни и богати, както и между европейския и другите континенти. Относно превръщането на процедурата за съвместно решение в нормален начин за законодателстване в ЕС - той заяви, че това ще бъде гаранция за по-социално законодателство.

В заключение той заяви, че в Лисабон неговата група не е получила всичко, на което се е надявала, но все пак този Договор е стъпка напред в сравнение с Ница, защото "ни помага да преодолеем дългия период на застой". Затова ПЕС ще подкрепи Договора.

Лидерът на АЛДЕ Graham WATSON приветства нормализирането на процедурата на съвместно решение и премахването на тиранията на ветото - промени, които дават на ЕС способността да се справи с предизвикателствата на глобализацията. Той изрази съжалението си, че договорът не е по-простичък за четене, но "след като бъде разпарчетисан от писалките на държавните служители от 27 държави-членки какво да очаква човек. В този случай виновникът беше националният интерес, който или разводняваше или объркваше до неузнаваемост ясни идеи." Според г-н WATSON "някои от националните пазарлъци добиваха фарсови мащаби" на срещата. "Не видяхме нито един национален лидер да се върне вкъщи развял знамето на Европа. Вместо това всички потриваха самодоволно ръце за един или друг компромис, който са постигнали встрани от Европа. Как ще убедите хората, ако самите вие не сте така убедени?", попита той. В заключение той подчерта съжалението си от начина, по който текстът беше договорен през нощта и се обяви за по- прозрачен и демократичен процес.

Brian CROWLEY поздрави от името на групата на Съюза за Европа на нациите лидерите на ЕС. Институциите на ЕС трябва да бъдат опростени, както и начинът за взимане на решения на европейско равнище. ЕС функционира най-добре, когато Парламентът, Съветът и Комисията си подадат ръка в дух на сътрудничество и решимост, каза той и припомни, че в областта на правосъдието на вътрешните работи Ирландия поиска компромис в своя полза. "Това не значи, че сме против сътрудничеството в борбата с различните форми на трафик и трансграничната престъпност", каза той. Един от най-важните въпроси според него е процесът на ратификация, което е възможност за включване на хората в приемането на новите реформи.

Monica FRASSONI каза от името на групата на Зелените/ЕСА, че те няма да участват в хвалбите на Договора за реформа, защото той е по-лош от конституцията. Ние няма да лъжем хората, каза тя и добави, че текстът има своите предимства, но също е изпълнен и с капани. "Трябва да кажем на хората, че пътят за изграждане на Европа е дълъг, а това е само една малка стъпка."

Francis WURTZ, председател на ЕОЛ/СЗЛ припомни огромните демонстрации по улиците на Лисабон на 18-ти октомври и каза, че лидерите трябва да слушат хората. Ние непрекъснато комуникираме, но не взимаме предвид потребностите на хората," каза той.

Не за първи път чувам председателите на институциите да казват, че всичко било фантастичен успех, но аз не бих бил толкова усовлетворен, каза Nigel FARAGE от групата Независимост/Демокрация. Той изрази надеждата си, че британците ще си извоюват реферндум и призова да се даде възможност на хората да изразят позицията си.

Jean-Marie LE PEN от Идентичност, Традиция, Суверенитет заяви, че Договорът за реформа е копие на отхвърлената институция и поиска референдуми във всички държави-членки, включително Франция и Нидерландия.

Представители на ЕП на междуправителствената конференция

Elmar BROK окачестви постигнатото като пробив за демокрацията: 95 на сто от решенията ще се взимат по процедурата за съвместно решение, повече бюджетни правомощия за ЕП, премахване на третия стълб. Той обясни, че ЕП ще има 751 членове и че по време на Европейския съвет не е било обсъждано председателят на ЕП да има различно право на глас. Според него ЕП трябва внимателно да следи прилагането на новите разпоредби.

Според Enriquе BARÓN CRESPO за първи път ЕП е бил толкова активен на такива преговори. Той изтъкна големите постижения във връзка с Хартата за основните права.

Andrew DUFF каза, че текстът не е толкова прост като този на отхвърлената конституция, но запазва всички принципи в нея. Според него в резултат от договореното в Лисабон, извън и в рамките на ЕС хората ще видят един по-ефективен и демократичен съюз.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.