Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
25-10-2007

ЕП ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА ЕС ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

Европейският парламент прие на първо четене проектобюджета за 2008 г. на Европейския съюз с 487 гласа "за" 73 "против" и 15 "въздържали се", съобщава пресслужбата на парламента. Депутатите гласуваха общата сума на бюджетните кредити за плащания да е по-голяма от предложеното в предварителния проектобюджет на Комисията (0.97%) и проектобюджета на Съвета (0.95%), като в същото време не надвишава 0.99% от брутния национален доход (БНД) на ЕС.

ЕП предлага сумата за бюджет 2008 да е 124.194.465.143 евро в плащания (129.679.886.518 в задължения).

Депутатите гласуваха за значително увеличение на финансирането за сателитната система "Галилео", Европейския технологичен институт и дейностите на Европейския съюз в Косово и Палестина. Депутатите възстановяват суми, приоритетни за целите на Лисабонската стратегия (конкурентноспособност, растеж, заетост) и финансирането за сплижаване, което беше намалено от Съвета.

В бюджета за 2008 г. за първи път в историята на Европейския съюз най-значителна част от европейския бюджет ще бъде отделена за финансиране на растежа и създаването на нови работни места, а не както обикновено за земеделие.

ЕП "изразява изненадата си от факта, че Съветът предложи съкращения в размер над 1 млрд. евро на бюджетни кредити за плащания по функции 1а и 1б за програми, определени като приоритетни в рамките на Лисабонската стратегия за подобряване на европейската конкурентоспособност и процеса на сближаване - дългосрочен приоритет на Съвета и Парламента; следователно предлага увеличение на общия размер на плащанията до 0,99% от БНД на ЕС; в съответствие с акцента върху точното изпълнение в рамките на подхода "бюджет, ориентиран към резултати" съсредоточава тези увеличения върху приоритетите от Лисабон и върху програмите, по които равнищата на неизпълнените поети задължения се задържат трайно високи", се казва в доклада на ЕП.

"Устойчиво развитие и заетост" (функции 1a & 1b)

1a - EUR 9 милиарда 995 милиона (плащания)
1b - EUR 42 милиарда 448 милиона (плащания)


Депутатите възстановиха над 1 милиард евро, съкратени от Съвета за плащания в функциите 1а (конкурентноспособност) и 1b (сближаване) за многогодишни програми, които са приоритетни за целите на Лисабонската стратегия.

Във функция 1а за конкурентноспособност и растеж ЕП гласува за нарастване на задълженията, предложени от Съвета за Галилео и Европейския технологичен институт с €739 млн. до общо €890 млн. задължения за 2008 година (400 милиона в плащания).

ЕП държи Галилео да бъде финансиран от общностния бюджет. Съветът предлага едва 151 млн. евро за сателитната система, която се очаква да се пусне в действие през 2011 година. Членовете на ЕП считат, че тази сума е крайно недостатъчна.

С вота си депутатите ясно потвърдиха искането си за средносрочен преглед на финансовата рамка. В случай че няма споразумение със Съвета по този въпрос, ЕП предпочита средствата, предвидени за Галилео във финансовата перспектива за периода 2007 - 2013 г., да се прехвърлят за проекти като учене през целия живот и трансевропейски мрежи, за да се запази сумата за Галилео в бюджета.

За Европейския технологичен институт (ЕТИ) ЕП предлага финансиране от 2,9 милиона евро (в задължения и плащания) за управителния борд и създаването на нов бюджетен ред за общностите за знания и иновации. Както в случая на европейските агенции, административният бюджет на ЕИТ ще бъде отделен от неговия оперативен бюджет. Оперативният бюджет на ЕИТ ще бъде прехвърлен от функция "образование и култура" към "изследвания и иновации".

"Опазване на природни ресурси " (функция 2)

55 милиона (плащания)

По отношение на функция "Опазване на природните ресурси" - ЕП силно се противопоставя на безразборните съкращения, предложени от Съвета по много редове в рамките на тази бюджетна функции и предлага възстановяване на сумите от предварителния проектобюджет за много такива бюджетни редове. ЕП изразява загриженост от бавния темп на приемане на оперативните програми, що се отнася до стълба на Общата селскостопанска политика - дългосрочен приоритет на Парламента и очаква бързо подобрение в това отношение. Депутатите отбелязват, че Съветът ще има последната дума по отношение на тези редове, които засягат задължителните разходи.

"Свобода, сигурност и правосъдие" (функция 3a)

533 милиона (плащания)

ЕП предлага увеличение за европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (FRONTEX) с 30 млн. евро допълнителни оперативни разходи. Така сумата за тази агенция възлиза на 70 млн. евро общо. Това решение съвпада с политическите приоритети на ЕП в областта на „свободата, сигурността и правосъдието", но депутатите са критични към резултатите, постигнати от агенцията и затова ЕП призовава за отделяне в резерв на 30 на сто от административните й разходи. Това финансиране ще бъде отпуснато, ако директорът на агенцията предостави на ЕП обяснение за провалите на агенцията и най-вече план за подобряване на оперативната й ефективност.

"Гражданство" (функция 3b)

706 милиона (плащания)

Депутатите възстановяват предварителния проектобюджет в тази категория, за да запазят програми като Култура 2007, Медия 2007 и Младежта в действие. Също така ЕП подкрепя, в рамките на Финансовия инструмент в областта на гражданската защита, осигуряването на допълнителен капацитет под формата на сили в готовност за действие за справяне с природни бедствия или аварии, причинени от човешки фактор, както и в случай на терористични актове или екологични катастрофи.
"ЕС като глобален партньор" (функция 4)
8 милиарда 134 милиона (плащания)

Многократно Европейският парламент е изразявал позицията, че финансирането на външните действия на ЕС за периода 2007-2013 г. не е достатъчно. ЕП предлага намаление от 20 на сто за ОВППС в бюджета и използването на така освободените 40 млн. евро за финансираме на цели във функция 4.

По отношение на функция 4, "EС като глобален партньор" ЕП подкрепя увеличенията, в т.ч. за Косово и Палестина, представени в писмото на Комисията за внасяне на корекции в ППБ от 17 септември 2007 г. и предлага допълнително по 10 млн. евро за Косово и Палестина. За допълнително финансиране на Косово и Палестина, депутатите предлагат 87 млн. евро чрез инструмента за гъвкавост. От тези средства 40 млн. евро ще бъдат добавени към средствата, които вече са предвидени за мисии до Косово и Палестина. Инструментът за гъвкавост може да се използва и за непредвидени разходи за ОВППС. В крайна сметка за ОВППС пак ще бъдат отпуснати първоначално планираните 200 млн. евро, тъй като 40-те милиона евро на ОВППС, които могат да бъдат добавени чрез инструмента за гъвкавост са точно колкото 20 процентовото намаление, предложено от евродепутатите.

"Администрация" (функция 5)

7 милиарда 290 милиона (плащания), които включват 1 млрд. 452 млн. за бюджета на ЕП, 595 милиона за Съвета, 4 милиарда 612 милиона за Комисията.

Относно постовете на Комисията, за което Съветът предлага големи съкращения, ЕП поставя в резерв 49 млн. евро до изпълнение на определени условия. ЕП изисква Комисията сериозно да се ангажира да разгледа отново този въпрос в контекста на последващи мерки след процедурата на аналитичен преглед и да предостави допълнителна информация с по-подробна разбивка на персонала по категории и по генерални дирекции, както и развитието, предвидено за следващите години.

Във връзка с политиката за назначаване на кадри в институциите ЕП осъжда липсата на ефективност, присъща на конкурсната система, която може да остави "одобрени кандидати" в продължение на години без движение в списък с резерви за назначение, без гаранция, че ще им бъде предложено работно място.

Докладчикът на ЕП за бюджета на ЕС е Kyösti Virrankoski (ЕНП-ЕД, Финландия).

Позиция на Комисията и Съвета

Европейската комисия предложи 129,2 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения и бюджетните кредити за плащания - 121,6 милиарда EUR.

Съветът на финансовите министри гласува проектобюджета на ЕС на първо четене за 2008 година да възлиза на 128 401 211 009 евро бюджетни кредити за поети задължения и 119 410 254 634 евро за бюджетни кредити за плащания.

Бюджет 2007

Бюджетът на ЕС за 2007 г. е 126.575.468.349 евро бюджетни кредити за поети задължения и 115.497.218.623 евро за плащания.

Какво предстои

23 ноември: второ четене в Съвета.
10-13 декември: Пленарна сесия и второ четене в Парламента; евентуално окончателно одобрение на бюджета на ЕС.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.