Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
23-11-2007

БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ ЗАЩИТАВАТ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Четирима български евродепутати подкрепиха с подписите си декларация в защита на ядрената енергетика.

Това се казва в прессъобщение на българската делегация в ЕП.

Мариела Баева, Атанас Папаризов, Петя Ставрева и Владимир Уручев са положили подписите си в декларацията, подготвена от Европейския ядрен форум ФОРАТОМ като важна стъпка за насърчаване на добива на енергия от източници с ниски емисии на въглероден диоксид. Общо 56 евродепутати от целия политически спектър са подкрепили документа с подписите си.

 „Ние, долуподписаните, вярваме, че Европейският съюз трябва да поддържа разнообразен и гъвкав енергиен микс, така че да отговори на предизвикателствата, свързани със сигурност на доставките, намаляване емисиите на въглероден диоксид и доставяне на електроенергия на конкурентни цени” – гласи декларацията.

„Ние подкрепяме оптималното използване на съществуващите ядрени мощности и изграждането на нови ядрени централи, така че да спомогнем да се задоволи значителното търсене на енергия в бъдеще. Ние твърдо вярваме, че няма едно-единствено решение на този световен проблем. Всички производствени мощности с ниски въглеродни емисии трябва да се използват. Нито един източник не бива да бъде изключван или пък фаворизиран поради идеологически или политически причини.”

Евродепутатите призовават Европейския съюз (ЕС) да приеме, че ядрената енергия е важна част от енергийния микс на ЕС и ще играе нарастваща роля за ограничаване емисиите от СО2.

Текстът на декларацията бе огласен на 22 ноември на пресконференция в парламентарния прес-център в Брюксел от депутатите Едит Херцог и Видал Куадрас. Декларацията е публикувана дори в European Voice,  се подчертава в прессъобщението.

Огласяването на документа става броени дни преди Конференцията по промените на климата на ООН, която ще се проведе в Бали (Индонезия) от 3 до 14 декември 2007 г., пишат още от пресслужбата.

Ето пълния текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

"АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ - КОМПОНЕНТ ОТ НИСКОЕМИСИОННАТА ЕНЕРГИЯ НА БЪДЕЩЕТО"

Ние, долуподписаните, вярваме че Европейският съюз трябва да поддържа разнообразен и гъвкав енергиен микс, за да посрещне сложното предизвикателство, свързано със сигурността на енергийните доставки, намаляването на вредните емисии и доставката на електроенергия на конкурентни цени. Ние сме убедени, че атомната енергия може да помогне в този процес.

Като отчитаме този факт напомняме, че вижданията на Европейския парламент относно енергийните нужди на Европейския съюз са свързани с беземисионни източници или технологии, които намаляват парниковия ефект; че атомната енергия е важна част от енергийния микс в много страни-членки; отбелязваме ролята, която тя играе сега в някои страни-членки за поддържането на сигурността на доставките на електроенергия и в предотвратяването на вредните емисии.

Днес нискоемисионните източници като атомна енергия и възобновяеми енергийни източници (включително енергия от ВЕЦ) осигуряват 45% от електроенергията на Европейския съюз, което е 17% от общата консумация на енергия. Атомната енергия представлява повече от три четвърти от ниско-емисионния дял от електроенергията и близо една трета от общото произведено количество електроенергия.

Атомната енергия предотвратява отделянето на близо 720 милиона тона емисии на въглероден двуокис годишно в Европейския съюз, които съответстват на почти цялото количество въглероден двуокис, отделяно от всички моторни превозни средства в Европа. Като сравнение, предвиденото в Протокола от Киото намаляване на парниковите газове в Европейския съюз (8% по-малко в сравнение с нивата през 1990 г.) е приблизително 446 милиона тона въглероден двуокис.

Поради това ние подкрепяме оптималното използване на съществуващия ядрен капацитет и изграждането на нови ядрени централи, които да допринесат за задоволяване на значителното търсене на електроенергия в бъдеще. Ние вярваме, че няма самостоятелно решение на този глобален проблем. Всички нискоемисионни технологии трябва да допринесат за това. Нито един източник не следва да бъде отхвърлен или да има преимущество по идеологически или политически причини.

За това ние призоваваме европейските лидери както следва:
•    да отчитат факта, че атомната енергия е важна част от нискоемисионния енергиен микс в Европейския съюз и ще играе нарастваща роля в ограничаването на вредните емисии;
•    да поощрят безпристрастен дебат за атомната енергия и да осигурят третирането й на равни начала с останалите методи за намаляване на вредните емисии;
•    да организират прехода към нискоемисионно ориентирана икономика;
•    да отчетат необходимостта от придвижване към нискоемисионно портфолио на генериращите технологии до средата на века;
•    да стимулират повече инвестиции в нискоемисионни технологии, включително атомна енергия, възобновяеми източници, енергийна ефективност;
•    да отчетат потенциала на произвеждания от атомната енергия водород, като бъдещо транспортно гориво;
•    да подкрепят идеята за атомна енергия като част от решението в следващата фаза на Протокола от Киото (2012 г.)

Подписи на членове на Европейския парламент


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.