Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
26-11-2007

ИНТЕРВЮ С ЕВРОДЕПУТАТА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ - БЪЛГАРСКА ПРЕССЛУЖБА НА ЕП

Николай Младенов е член на Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи (ЕНП-ЕД). Той е член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите и зам.-член в Комисията по външни работи и Подкомисията по сигурност и отбрана. Също така г-н Младенов е член на Делегацията за връзки с Израел и зам.-член в Делегацията за връзки с Афганистан.

Интервюто с г-н Младенов е част от поредица интервюта с българските членове на ЕП, инициирана от българската редакция в пресслужбата на Европейския парламент.

 
Вие сте един от първите 18 пряко избрани евродепутати от България. Интегрирахте ли се вече в работата на ЕП, какво е сътрудничеството Ви с другите евродепутати? Имате ли общи инициативи?

В началото беше трудно, като се има предвид че се включихме в работата на парламента по средата на мандата. Много от темите, които се гласуваха през м. май и юни бяха дискутирани месеци преди това. Все пак бързата реакция на нашата група помогна да се предотврати поредният опит да бъде прокарано решение на Европейския парламент по т.нар. македонско малцинство в България. За мен това бе и първият урок в ЕП - всеки член трябва внимателно да следи темите в неговите комисии и да внимава дали позициите, които се отстояват отразяват интересите на българските граждани.
 
Работата на един евродепутат не би могла да бъде полезна за хората, които са го избрали, ако той самият не работи в екип - в рамките на парламентарната си групата и отделните комисии. Един депутат може да постигне целите си и да защити интересите на избирателите си само ако активно работи и си сътрудничи с колегите. Това е нещо, с което се сблъскваш тук още първия ден и се научаваш да работиш по европейски. Разбира се, тук не можеш да бъдеш ефективен и ако нямаш добър екип от асистенти и съветници.
 
Кои са въпросите, по които работите в момента?
 
Аз съм докладчик в сянка, т.е. отговарям за изработването на позицията на групата на ЕНП-ЕД в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите по въпроси като например: Зелената книга за европейското изследователско пространство; правилата за общия пазар за електричество; агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори и др. Темите в Комисията за външна политика са съвсем различни. Тази работа ми изисква доста добра подготовка, аргументация и дипломация, защото изработването на една позиция е свързано с това да се намери баланс между интересите и мненията както вътре в групата, така и с колегите от другите групи и комисии и с всички заинтересовани страни.
 
Какви са основните цели и приоритети в работата Ви до края на този мандат?
 
Вярвам, че целите на един български евродепутат трябва да бъдат съобразени с две неща - на първо място с приоритетите на българските избиратели, които са ни изпратили тук; и на второ - с интереса на обединена Европа.
 
Като най-бедната страна в Европа България има нужда от икономически растеж, инвестиции в образованието, облекчаване на административните пречки пред бизнеса и добре функционираща съдебна система. Същевременно не трябва да забравяме, че като европейци трябва да помагаме на европейската икономика да бъде все по-конкурентоспособна в световен мащаб.
 
По-конкретните приоритети в работата ми са свързани с Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите и Комисията за външни отношения. И двете комисии са много важни - първата обхваща почти всички аспекти на европейската интеграция и е ключова за ежедневието на всеки гражданин, а България като външна граница на ЕС е изключително заинтересована от дейността на втората..
 
Успяхте ли да свикнете с ритъма на Парламента? Какви са най-големите предизвикателства в ежедневието на един евродепутат?
 
Работата на един евродепутат е много динамична и напрегната. Времето ни е разпределено в заседания и работни срещи, постоянно сме на път между България, Брюксел и Страсбург.

Може би най-голямото предизвикателство остава да обясним в България работата ни в парламента. Затова заедно с колегите от ГЕРБ започнахме мрежа от информационни центрове в страната, която да предоставя информация и консултации за ЕП. Заявихме, че ще го направим още преди изборите и вече почти всички центрове работят реално. Аз отговарям за центъра в Русе, който работи от месец.
 
През последният един месец проведох конкурс за студенти европеистика, като най-добрите есета вече са отличени и победителите са наградени с посещение в Европейския парламент. В началото на декември втора посетителска група по моя покана ще посети ЕП. Участниците са представители на регионалните офиси на българската Комисия за защита на потребителите, които освен да се запознаят с работата на ЕП и евродепутатите, ще имат възможност на място да видят как се 'кове' потребителското законодателство на европейско ниво, както и да се срещнат и дискутират с експерти и други евродепутати потребителски проблеми на 500 милионния европейски пазар.
 
Как оценявате работата си в ЕП до сега?
 
Първите шест месеца са само началото, затова ще се въздържа от оценки. Работата по няколко ключови доклада в комисиите, в които участвам, ми даде възможност бързо да навляза в същността и да започна да се ориентирам, в кои теми смятам да се съсредоточа. С подкрепата на моя екип, сезирах Европейската комисия за нередностите около концесията на магистрала Тракия, а това е ключ към спиране на едно от кранчетата за източване на парите на българските граждани. Неясната и тайна процедура, скритите клаузи, необявените поправки- всичко това ще бъде проверено от ЕК, за да се защитят интересите на българските данъкоплатци и да се провери дали схемата на консорциума е икономически най- ефективния начин да бъде построен пътят до Бургас.
 
Кои са докладите, по които работите в момента? Какво е значението им за българските граждани?
 
Един от важните доклади, върху които са съсредоточени услията ни в момента е Зелената книга за Европейското изследователско пространство. Обменът на учени и изследователски трудове в ЕС е в основата на постигане на целите на Лисабонската стратегия за превръщане на европейската икономика в най-конкурентноспособната в света. Към момента обаче разходите в страните от ЕС за изследвания и иновации все още много изостават от поставените цели, няма реален обмен на информация и трудно може да се говори за общо изследователско пространство. България е на опашката в ЕС по разходи за наука и изследвания и мерките, предвидени в Зелената книга, както и достъпът до научните знания в ЕС са предпоставка за бъдещо успешно развитие на изследователския потенциал в страната ни.
 
Едновременно с това работим и върху включването на бежанците и хората, ползващи се с международна закрила в приложението на Директивата за дългосрочно пребиваване на граждани на трети страни. При приемането на документа през 2003г. от обхвата й са изключени, хората ползващи се с международна закрила и така те не разполагат със същите права, както и другите граждани на трети страни, живеещи в ЕС.
 
Друга тема е становището на Комисията по вътрешен пазар на ЕП за Правилата за общия пазар на електричество. България винаги е била регионален енергиен лидер, а с оглед перспективите за нова атомна централа, голяма част от чието производство ще се изнася, правилата за търговия в областта на енергетиката са от особена важност. По тази тема работя в сътрудничество с колегата Владимир Уручев, член на Комисията за промишленост, изследвания и енергетика.
 
Опростен режим за контрола на хора на външните граници на ЕС – това е най-новият доклад, чието обсъждане тепърва предстои. Разглежданият опростен режим засяга много силно България, защото страната ни е външна граница на ЕС, като съседните ни страни като Сърбия, Македония и Турция не са членки и съответно тези правила до голяма степен предопределят режима на сътрудничество с тези държави. В същото време географското ни положение определя перспективи за ‘използване’ на страната за входна врата за ЕС и режимът за достъп на граждани на трети страни до територията на Съюза ще засегне пряко не само администрация на България, но и самите български граждани.
 
Как поддържате връзка с избирателите си? Как ще работите за популяризирането на Европейския парламент в България до следващите общи избори за членове на ЕП през 2009 година?
 
Връзката не само с избирателите, а и с всички българи е в основата на добрата работа на всеки евродепутат. Ние сме избрани от всички българи и затова се опитвам в ежедневната си работа да взимам предвид цялата информация от заинтересованите страни.
 
Мрежата от информационни центрове в страната е в основата на пряката връзка между нас и гражданите. Информационният център в Русе популяризира работата на Европейския парламент в България. Гражданите могат да се информират както за функциите на евродепутатите, така и за работата ми в комисиите, за инициативите и проектите, в които участвам. Те имат възможност да обсъдят със сътрудниците ми конкретни проблеми, като в същото време могат да ми изпратят мнения по належащи проблеми и сигнали за случаи, в които аз като евродепутат бих могъл да реагирам в положителна насока. Заедно с екипа ми организираме различни кампании, обучения, семинари и други информационни дейности.
 
Още през септември се опитах да представя ежедневието ми като евродепутат на личния ми блог, където всеки читател може да се включи в редица интересни и полезни дискусии.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.