Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
27-11-2007

ЯН ФИГЕЛ ОТГОВОРИ НА ЗАПИТВАНЕ МАРУСЯ ЛЮБЧЕВА ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА НЕЕФЕКТИВНО ИЗРАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ПРОГРАМИ НА ЕС

На днешното заседание на комисията по бюджетен контрол към ЕП, евродепутатът от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) г-жа Маруся Любчева отправи запитване към европейския комисар по въпросите на образованието, обучението, културата и младежта Ян Фигел във връзка с изразходването на средствата по образователните програми на ЕС, съобщават от групата на ПЕС.

В изказването си г-жа Маруся Любчева изтъкна, че дебатите, водени в комисията по бюджетен контрол, във връзка с освобождаване от отговорност по разходите на средства за образователни програми за 2005 и 2006 г. "имат пряко отношение към бъдещата дейност на Генерална дирекция "Образование, обучение, култура и младеж" и нейните програми до 2013 г.".

"Дирекцията оперира на национално ниво чрез Националните агенции. Поради това тя трябва да си взаимодейства изключително добре с тях, за да се постигне максимална ефективност при реализирането на европейските програми - "Сократ", "Леонардо да Винчи", "Еразмус-Мундус", "Е-обчение" и т.н. Комисията трябва да се обърне внимание на цялостната работа на Националните агенции. Те трябва да следват същите принципи, на които почива и дейността на Генералната дирекция - прозрачност, съотношение на централизация и децентрализация, каквото използва Генералната дирекция, ориентираност към потребителите, обективни и ясни критерии при оценките и т.н. В тази връзка намирам за изключително важно Дирекцията да следи работата на националните агенции и да отправя препоръки към тяхната дейност.

Националните агенции от своя страна трябва да изградят надеждна система за информиране на потенциалните участници в европейските образователни и културни програми. В противен случай може да се окаже, че кръгът на участниците е ограничен и дори би се стигнало до повтарящ се кръг от бенефициенти. Така изразходването на средствата на ЕС ще бъде абсолютно неефективно", подчерта евродепутат Маруся Любчева.

От своя страна европейският комисар Ян Фигел се съгласи с констатациите, направени от г-жа Маруся Любчева, подчертавайки, че Генерална дирекция "Образование, обучение, култура и младеж" вече е въвела интегрирана рамкова програма за контрол.

"Ние също така провеждаме регулярни срещи с представители на националните агенции, в постоянна комуникация сме с тях, предоставяме им препоръки и изискваме от тях доклади за дейността им. Имаме намерение през 2008 да повеждаме и семинари, които да обучават как се прилага тази интегрирана рамкова програма за контрол.

Също така искам да отбележа, че самите държави членки носят отговорност за дейността на техните национални агенции, в това число и начините за информиране на обществото за програмите финансирани от Генерална дирекция "Образование, обучение, култура и младеж" и процедурите за участие в тях", завърши еврокомисар Ян Фигел.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.