Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
13-12-2007

ПОДПИСАНА Е ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕС

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и португалският премиер и председател на Съвета Жозе Сократиш  подписаха Хартата на основните права на ЕС по време на официална церемония в Страсбург.

Подписването стана факт в навечерието на срещата на върха на ръководителите на страните-членки в португалската столица за подписването на новата институционална рамка на общността.

По време на тържествената церемония председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг подчерта колко е важна хартата за хората. Пьотеринг  изрази радостта си от това, че може да посрещне председателите на Комисията и Съвета "в сърцето на европейската демокрация". "Хартата за основните права на ЕС, която прокламираме днес символизира значението на пътешествието, което осъществяваме през последните 50 години, което кулминира в установяването на един съюз на гражданите. Тази Харта е доказателство, че създавайки Европейския съюз ние сме научили най-важния урок от историята на Европа: зачитане на достойнството на всеки човек, решимостта да се опазва свободата, мира и демокрацията и силата на закона като водещи сили зад процеса на европейско обединение", каза той и добави, че "чудото на нашето поколение беше преодоляването на разделението на нашия континент. Сгромолясването на Желязната завеса и присъединяването на 12 държави в ЕС стана възможно, защото през 20-ти век привличането на свободата и демокрацията и равните права за всички е по-силна от идеологии, които пренебрегват личността".

Официалното обявяване на Хартата на основните права ни дава възможността и задължението същевременно да я разясним на жителите на Европейския съюз, на почти 500-те милиона граждани, както и да им обясним значението на утрешното събитие. На първо място ние сме общност, която споделя общи ценности. Ние превръщаме солидарността, свободата и равните права в ежедневна практика, изтъкна  председателят на Европейския парламент.
По думите му без ясното прилагане на фундаменталните ценности на общността, Европейският съюз няма бъдеще.

Ние също така нямаме правото да игнорираме спазването на човешките права в други части на света, ако не искаме да се провалим в припознаването на нашите ценности като неделима част от правото на Европейския съюз, подчерта в речта си Ханс-Герт Пьотеринг.

Хартата на основните права на Европейския съюз бе провъзгласена от ЕК, ЕП и Съвета на ЕС по време на Европейския съвет в Ница на 7 декември 2000 г. Тя обединява в един текст всички граждански, политически, икономически и социални права на европейските граждани, както и на всяко лице, пребиваващо на европейска територия.

"Днешното официално провъзгласяване на Хартата за основните права ни дава шанса и ни задължава да разясним на жителите на ЕС - на неговите почти 500 млн. граждани и бъдещи поколения какво е значението на обединението на съюза. Договорът от Лисабон, който ще бъде подписан от лидерите на държавите-членки утре дава на Хартата същия задължителен характер като Договорите," каза председателят на ЕП и подчерта, че на първо място Съюзът е общност на ценности: ние прилагаме на практика ежедневно солидарността, свободата и равните права. Тези споделени ценности, които са записани в Член 1 на Хартата за основните права, са базата на европейския процес на обединение. Без тези ценности, Съюзът няма бъдеще, подчерта председателят на ЕП.  В заключение г-н Пьотеринг подчерта, че провъзгласяването на Хартата показва, че "нашата общност на ценности живее и се развива".

Церемонията по провъзгласяването на Хартата беше прекъсната няколко пъти от освирквания от малък брой депутати. Те бяха заглушени от аплодисментите на мнозинството депутати.

Във връзка с тези прекъсвания лидерите на политическите групи направиха кратки изказвания след тържественото подписване на Хартата от председателя на Парламента Ханс-Герт Пьотеринг, председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателя на Съвета Жозе Сократиш.

Мартин Шулц (ПЕС, Германия) каза, че когато е бил ученик е учил, че в Райхстага по времето на Ваймарската република, се е случвало често да се освиркват политически опоненти, а парламентарната група, която е въвела тази практика, е била партията на Хитлер. "Днешните събития ми напомнят за това", каза той и добави, че във Ваймарската република всички са искали да унищожат враговете си и лидерът им е бил Хитлер.  В същото време той припомни, че единственият от лидерите, които са искали да бъдат в Лисабон за подписването на новия договор, е бил председателят на групата Независимост/Демокрация Йенс Петер-Бонде, който сега инициира протести в ЕП.

Председателят на ЕНП-ЕД Джозеф Доул каза, че в демократично място като Европейския парламент няма място за такова освиркване.  "Всеки има правото да говори," добави той.

Франсис Вюрц (ЕОЛ/СЗЛ) каза, че изцяло осъжда действията на малцинството. Той припомни, че групата му подкрепя референдумите, но това няма нищо общо с поведението на малцинството, което вика в Парламента.

Лидерът на либералите и демократите Греъм Уотсън каза, че е направил официално запитване в бъдеще такова поведение да доведе до изгонване на депутати от залата и добави, че някои депутати са внесли хулиганизма от стадионите в пленарна зала.

Даниел Кон-Бендит (ЕСА/Зелени) каза, че Парламентът е бил шокиран от поведението на малцинството, но "не бива да драматизираме ситуацията".  Ако има 50 луди в Парламента, които викат - другите са 700 рационално мислещи хора."

Брайън Краули от Групата на Съюза на Европа на нациите също заяви, че поведението на някои от депутатите е отвъд допустимото.

Йенс Петер-Бонде каза, че не е "недемократичен", а произхожда от различна традиция. "Всичко, което направих беше да нося тениска с надпис, призоваващ за референдум. Всички ние подкрепяме провеждане на референдуми". Той критикува това, че няма консолидирана версия на Договорите и затова никой не може да ги разбере.  

Българският депутат  Димитър Стоянов взе думата като се позова на член от Правилника, който му дава право на лично обяснение. Той поиска от Даниел Кон-Бендит да се откаже от имунитета си и след това да отправя лични обиди към други депутати. Също така той попита г-н Доул дали самият той, искайки извеждане на депутати от пленарна зала, не е като Хитлер." Най-голямата демокрация е пряката демокрация. И ние изразихме своя глас, своето право на свободен глас, на пряка демокрация, а не заобикаляне на европейските нации, каквото направихте Вие тук. Това, което става тук е диктатурата на новия пролетариат, който се формира в новия Съюз.  Този път не Съветски, а Европейски. ", каза той.

В отговор лидерът на ЕНП-ЕД се обърна към Димитър Стоянов с призива да научи по-добре имената на депутатите и да не ги цитира неправилно.

В края на краткия дебат председателят на ЕП припомни, че на 29-ти ноември Европейският парламент одобри с голямо мнозинство с 534 гласа "за", 85 "против" и 21 "въздържали се" текста на Хартата на основните права на ЕС и задължителния й характер.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.