Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
13-12-2007

РЕФОРМА В ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР: ПОЗИЦИЯТА НА ЕП

Европейският парламент прие на първо четене с 497 гласа "за" 109 "против" и 89 "въздържали се" компромисната си позиция за реформата в лозаро-винарския сектор, която беше предложена от Комисията през юли тази година. ЕП гласува за запазване на обогатяването със захароза, което е от съществено значение за България. Членовете на ЕП гласуваха срещу автоматичното либерализиране на правата за засаждане и прехвърляне на финансиране към развитието на селските райони. Депутатите подкрепиха кампания за изкореняване, ограничена в рамките на три години и запазването на финансовите помощи за мъст.

"Реформата трябва да отговаря на изискванията на производителите и да им предостави необходимите инструменти да бъдат конкурентноспособни," каза докладчикът на ЕП Джузепе Кастильоне (ЕНП-ЕД, Италия).

Права за презасаждане

Европейският парламент се противопоставя на плана на Комисията за пълна либерализация на правата за презасaждане от 1-ви януари 2014 г. за вина, защитени по наименования за произход и географски признаци. За другите вина, депутатите считат, че решението за либерализация трябва да бъде взето в резултат от оценката, която ще бъде изработена от Комисията  до 2012 г. за мерки за постигане на баланс на пазара. Депутатите уточняват, че правата за презасаждане също могат да се прехвърлят изцяло или частично на друго стопанство в рамките на един и същ район. Те гласуваха ограниченията на правата за презасаждане да не се прилагат в държави-членки, в които производството на вино е по-малко от 50 000 хектолитра за винарска година, като например в Обединеното кралство.

Изкореняване на лозя

Депутатите подкрепиха позицията на докладчика за изплащане на премиите за доброволно изкореняване за три години, а не за пет години, както предлага Комисията, за да се позволи на лозарите, които желаят да прекратят производството си да имат възможност да го направят бързо. Депутатите предлагат 510 млн. евро за винарската година 2009/2010 г.,  337 млн. евро за винарската година 2010/2011 г. и 223 млн. евро за винарската година 2011/2012 г. вместо 430 млн. евро за 2008/2009 г., 287 млн. евро за 2009/2010 г., 184 млн. за 2010/2011 г., 110 млн. за 2011/2012 и 59 млн. за 2012/2013 г.

Добавяне на захар и финансови помощи за мъст

ЕП гласува против плановете на Комисията да забрани използването на захар за обогатяване на виното и финансовите помощи за мъст. Депутатите подкрепиха целева помощ за концентрирана гроздова мъст и пречистени концентрати от гроздова мъст, ако са използвани за увеличаване на алкохолното съдържание на винарските продукти, както и възможността за добавяне на захароза в лозарските зони, в които употребата й е традиционна и "в случай че, поради неблагоприятни климатични условия, тази практика е необходима за достигане на минималното алкохолно съдържание".

Спиртни напитки
 
ЕП подкрепя запазването на помощите за преобразуването на вино за производство на изделия от хранително-вкусовата промишленост, за да се подпомогне пазарът на лозаро-винарски продукти и отрасълът, свързан с производството на спиртни напитки.
 
Предотвратяване на кризи
 
Европейската комисия предлага отмяна на кризисната дестилация от първия ден на влизането в сила на реформата. Депутатите предлагат тази помощ да бъде заменена с "отпускане на компенсация под формата на плащане, съразмерно на намалението на количествата произведено грозде или вино вследствие на прилагането на определена практика". Тази компенсация ще бъде част от мерките за предотвратяване на свръхпроизводство.

Етикетиране
 
Депутатите не подкрепят предложението на Комисията на етикета да пише годината на реколтата, сорта грозде и други детайли за виното, защото според тях тази опция трябва да се използва само за качествени вина, за да не се объркват консуматорите.

Национални финансови пакети
 
Европейската комисия предложи национални финансови пакети, които ще позволят на държавите-членки да приспособят мерките към конкретните нужди и ситуации. Общата сума на бюджета ще варира между 623 млн. евро през 2009 г. и 830 млн. евро от 2015 г. нататък. Наличните за всяка страна средства ще бъдат калкулирани съгласно лозарската площ, производството и направените през минали периоди разходи. Тези мерки включват:  популяризиране в трети държави;  преструктуриране/конверсия на лозарски площи; финансова подкрепа за беритба на зелено и нови мерки за управление на кризите, като например застраховане срещу природни бедствия и поемане на административните разходи за създаване на специфичен за сектора взаимоспомагателен фонд.

Депутатите предлагат националните финансови пакети да бъдат използвани за популяризиране не само в трети държави, но и във вътрешния пазар, както и за други мерки, като например преструктуриране на сектора, предотвратяване на кризи, изследвания и развитие и подобряване на качеството.
 
Развитие на селските райони

ЕП е против пренасочването на част от финансирането, което е заделено за винено-лозарския сектор, към развитието на селските райони.
 
Прилагане на реформата
 
Депутатите считат, че датата 1-ви август 2008 г. за влизане в сила на регламента, не е постижима най-вече, защото държавите-членки трябва да съставят национални програми преди това. Затова членовете на парламентарната комисия предлагат тази дата да бъде отложена с една година и регламентът да влезе в сила на 1-ви януари 2009 г.

Какво предстои

Реформата в лозаро-винарския сектор ще бъде обсъдена от министрите по земеделието на държавите-членки от 17-ти до 19-ти декември в Брюксел.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.