Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
18-05-2010

Филиз Хюсменова сигнализира, че посягат на независимите регулатори у нас

Българският евродепутат търси съдействие в ЕП и ЕК за нарушаване на граждански права.

„В България се променят вече утвърдени завоевания на демократичната ни система като мандат над 5 години, възможност за преизбиране и ротационен механизъм за смяна на състава на независимите регулаторни органи.”

В политическо изявление в Европейския парламент, разпространено от нейния прес-офис, евродепутат Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС) постави акцент върху този проблем, който създава пречки пред демократичното устройство и спазването на гражданските права в държава член на ЕС.

Изказване на Филиз Хюсменова в пленарната зала на ЕП, 17 май 2010 г.: "Демокрацията изисква органите, които са призвани да следят за гражданските права да бъдат независими от държавната и партийната власт. Изискванията в Директивите на Съюза за регулаторните органи са еднакви в частта си за пълна независимост и силни правомощия, безпристрастност и прозрачност. За съжаление в България се променят утвърдени завоевания на демократичната ни система като мандат над 5 години, възможност за преизбиране, ротационен механизъм за смяна на състава – все мерки, които гарантират независимостта. Промяната се прави без анализ, без перспектива, с отдалечаване от добрия европейски опит. Намаляването на разходи е единственият аргумент за “осакатяването” на органите, които се борят срещу дискриминацията, които регулират медиите, защитават конкуренцията и т.н. Вече се очертава тенденция, действията се насочват към финансови и одитни институции. Сигнализирам ЕП и ЕК, като се надявам това да подейства възпиращо за подобни намерения." Според нея това е опит със законодателни промени да бъде постигната подмяна на състава на независими регулатори.

Хюсменова поясни, че намесата в устройството на регулаторите с тези законодателни промени се отдалечава от добрия европейски опит, липсват анализ и перспектива. За промените се изтъква единствено аргументът „намаляване на разходи”. Българският евродепутат либерал нарече тези действия „осакатяване” на регулаторните органи, като изрично визира Комисията за защита от дискриминация (КЗД), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според нея се нарушават изискванията в директивите на Съюза за регулаторните органи, които налагат задължително пълна независимост, силни правомощия, безпристрастност и прозрачност.

Демокрацията изисква органите, които са призвани да следят за гражданските права на хората, да бъдат независими от държавната и партийната власт, изтъкна в изявлението си Филиз Хюсменова. Според нея дори се очертава тенденция такъв тип действия да се насочват и към финансови и одитни институции, което буди основателна тревога.

„Сигнализирам Европейския парламент и Европейската комисия, като се надявам това да подейства възпиращо за подобни намерения”, защото „недобре функциониращият регулатор е заплаха за единния европейски пазар”, заяви в заключение българският евродепутат, която е и заместник-председател на Движението за права и свободи.

В коментар по повод изказването си в Брюксел Хюсменова допълни, че разминаването на мандата на назначаващия орган с мандата на независимия орган е белег за демократизъм и е наложен съзнателно от българския законодател. Тя даде пример с мотивите на промените в Закона за защита от дискриминация, като цитира т. 2 от Решение № 870 на Министерския съвет от ноември 2009 г., в което се иска „намаляване числеността на съставите на регулаторните органи и намаляване продължителността на техния мандат, когато това е необходимо”.

Какво значи, „когато това е необходимо”, недоумява евродепутатът.

Тя каза още, че члед след приемането на България в Европейския съюз са извършени необходимите законодателни промени, за да се гарантира независимостта на регулаторните органи. Това е било предизвикано и от започналата през 2007 г. процедура срещу България за нарушения на регулацията в областта на далекосъобщенията. През 2009 г. европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг е одобрила извършените промени и те са послужили за пример и на другите регулатори у нас.

Още по темата.

По темата 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.