Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
17-02-2011

ЕП обсъди "демократичното цунами" в арабския свят

В ерата след Мубарак 80 милиона египтяни са изправени пред сложната задача да създадат нов демократичен ред, който да служи за пример на целия регион. Парламентът обсъди развитието на събитията в арабския свят, големите  надежди за бъдещето, но също така и опасенията, които не могат да бъдат пренебрегнати в това "демократично цунами", както беше казано по време на дебата. В началото на дискусията, изявление беше прочетено от името на върховния представител на ЕС Катрин Аштън, която е на посещение в района.

От името на върховния представител на ЕС Катрин Аштън, която е на посещение в региона, комисарят по разширяването и политиката на добросъседство Štefan Füle съобщи за извънредна среща на външните министри на ЕС тази неделя, преди посещението на Аштън в Египет в понеделник.

Относно ситуацията в страната, г-н Füle заяви: "Ние отбелязахме положително ангажиментите за преразглеждане на Конституцията, за провеждане на парламентарни и президентски избори и зачитане на международните договори." Той добави, че въпреки че "не е наша работа да диктуваме резултата или да предлагаме решения", ЕС "ще следи отблизо стъпките, които ще бъдат взети", надявайки се, че "те ще създадат предпоставки за демократични, свободни и честни избори".

Испанският евродепутат José Ignacio Salafranca (ЕНП): "Напускането на Мубарак и Бен Али са необходими условия, но не са достатъчни за гарантиране на демократичния процес на преход, процес, който все още е свързан с много неясноти, най-важната, от които, е укрепването на демокрацията". "Това е добър повод да покажем, че ЕС разбира в този исторически момент: ние трябва да играем като глобален участник и да свършим необходимата работа или ще трябва да приемем, че няма да играем ролята, която искахме да имаме."

Adrian Severin (Социалисти и демократи, Румъния): "Събитията в Египет доказаха, че ислямът може да бъде не само фундаменталистки, но може да бъде и демократичен. Бунтът е, от една страна, в резултат на развитието на египетските елити и, от друга страна , в резултат на трудностите, причинени от глобалната криза. Ако ЕС не обърне внимание на необходимостта от преодоляване на трудностите в Египет, революцията може да се превърне в анархия, а оттам и в друга диктатура. "

Guy Verhofstadt (АЛДЕ, Белгия): "Комисията трябва да представи надежден глобален план за Тунис и Египет". Той посочи, че ЕС трябва да изпрати послание до Египет по повод липсата на светски лица в усилията за преработване на Конституцията. Евродепутатът заключи с думите, че "това, от което имаме нужда сега, е твърдо послание на Катрин Аштън относно това, което се случва в Йемен, Алжир, Иран, Либия и Мароко" без да се чака "нещата да се случат ".

Daniel Cohn-Bendit (Партия на Зелените, Франция) говори за "демократично цунами в Тунис и Египет". Според него трябва да се активизират специални фондове, за да се помогне сега на хората в Тунис и Египет, защото причините за бунтовете бяха гладът и мизерията и ако в прехода към демокрация няма изход от бедността, съществува риск бунтовниците да минат на страната на фундаменталистите.

Charles Tannock (ЕКР, Великобритания) подчерта значението на Кемп Дейвидското споразумение за сигурността на Израел. Той посочи, че "ЕС трябва да направи помощта си зависима от спазването на мирния договор" и да осигури адекватна финансова помощ, докато "европейските политическите партии  трябва да помогнат за създаване на техни сродни светски партии в Египет."

Willy Meyer (ЕОЛ/ СЗЛ, Испания): "ЕС има много сериозен проблем със своята политика на добросъседство. Минахме от ролята на пазители на Бен Али и Мубарак до това да се преструваме, че защитаваме революционния процес на гражданското общество, което иска промяна. Той добави, че "двете революции търсят социален и правен статут, който няма нищо общо с религията".

Fiorello PROVERA (ЕСД - Италия): "Падането на Мубарак отваря пътя към демокрацията, но и дава възможност за египетския народ да излее гнева си Тези избори, ако те се проведат, ще дадат възможност за икономическо развитие. Европейската политика за Египет трябва да подкрепи реформите и да помогне на тези хора да избират бъдещето си сами."

Независимият член на ЕП Andreas Mölzer (Австрия) подчерта, че освен да подпомага демократизацията и правата на човека в страни, обхванати от "революционни сътресения", ЕС трябва да обърне внимание на проблема с незаконната имиграция и режимите, които все още съществуват в други страни от региона.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.