Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
07-06-2007

ЕП ПРИЗОВА ЗА ЯСНА ПЪТНА КАРТА ЗА РЕФОРМИ

ЕП ще отхвърли споразумение за нов договор, който ще доведе до намаляване на демократичността, прозрачността и правата на гражданите. Депутатите приеха доклад, с който призоваха Европейския съвет на юнската си среща да състави пътна карта за постигане на ново споразумение за институционални реформи.

Като приеха с голямо мнозинство доклада от Енрике Барон Креспо (ПЕС, Испания) и Елмар Брок (EНП-EД, Германия), членовете на ЕП подкрепиха усилията на германското председателство да получи от Европейския съвет през м. юни 2007 г. ангажимент за свикване на Междуправителствена конференция (МПК) и готовата пътна карта, която да съдържа процедура, ясен мандат и целта да се постигне споразумение до края на тази година. Членовете на ЕП подчертават, че Парламентът, като единствената пряко избирана от гражданите институция на Европейския съюз, трябва да участва на всички нива в МПК.

ЕП "ще отхвърли резултат от преговорите, който, ако се съпостави с Конституционния договор, би довел до намаляване на защитата на правата на гражданите (по-специално, настоява за запазване на Хартата на основните права и особено на нейния правно задължителен характер), както и до по-малко демократичност, прозрачност и ефикасност във функционирането на Съюза", се казва в доклада.

Депутатите настояват за запазване на всички основни принципи, съдържащи се в част І на Конституционния договор. Депутатите подчертават, че Конституционният договор съдържа други важни подобрения по отношение на консолидирането на съществуващите договори и сливането на стълбовете, изричното признаване на ценностите, върху които се основава Европейският съюз и задължителната сила на Хартата за основните права, както и участието на гражданите в политическия живот на Европейския съюз, изясняването на съответните компетенции на Европейския съюз и на държавите-членки и зачитането на принципа на субсидиарност.

Диалогът между националните парламенти и правителствата им на МПК е от голямо значение. В тази връзка ЕП изрази готовността си да поддържа тесни контакти с националните парламенти през предстоящия етап на преговорите, както и с Комитета на регионите и Европейския икономически и социален комитет, европейските социални партньори, религиозните общности и гражданското общество.

Депутатите считат, че трябва да се вземат предвид основните въпроси, повдигнати през периода на размисъл, и да се изяснят други, които вече са били разгледани в Конституционния договор, като например устойчивото развитие, по-конкретно в борбата срещу промяната на климата; европейската солидарност в областта на енергетиката; съгласуваната миграционна политика; европейския социален модел в контекста на демографските промени и глобализацията;тероризма; диалога между цивилизациите; ефективните общи механизми за координиране на икономическите политики в еврозоната; като същевременно се защитава ролята на Европейската централна банка по отношение на паричната политика в съответствие с договорите; критериите и процедурите на Съюза за разширяване.

Също така те настояват всички държави-членки да координират процедурите си по ратификацията, така че процесът на ратификация да бъде едновременно приключен до края на 2008 г.

Преди това членовете на ЕП обсъдиха с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер преразглеждането на Договорите и подготовката на Европейския съвет, който ще се състои на 21 и 22 юни в Брюксел.

Германският министър на външните работи Frank-Walter STEINMEIER каза от името на председателството, че предстоящата среща на върха има решаващо значение за бъдещето на Европа и че никога не е участвал в толкова чести двустранни разговори както през последните два месеца. Той оцени голямата подкрепа на ЕП относно преразглеждането на договорната основа.

Относно страховете и резервите на гражданите, германският министър каза, че не бива да се подценяват. "Гражданите желаят по-дееспособен ЕС, който наистина се занимава с проблемите и умее да ги решава," каза той и добави, че голямата европейска реформа трябва да се съобрази с много от аргументите на критикуващите ЕС като например това, че съюзът е неефективен и муден при взимането на решения

Според него повечето от държавите-членки са готови да подкрепят конституционния пакет. "Не чух някой да е на мнение, че трябва да има нови преговори по институционалната реформа", добави министър Steinmeier. Той подчерта, че за политиката относно ресори като правосъдието и външната политика позицията е единна, че трябва да се запази постигнатото. Също така е необходимо да се разшири политиката за климатичните изменения и енергийната солидарност. Министърът подчерта, че не подкрепя увеличаване на възможността за налагане на вето в европейските институции и че до изборите през 2009 г. Европейският съюз трябва да се застанал на нова основа. "Постепенно се очертава компромисно решение, но още не сме стигнали до финала, и ще се възползваме от двете седмици, които престоят до Съвета за допълнителни консултации," каза той в заключение.

Заместник-председателят на ЕК Марго Валстрьом говори за миграцията, борбата с ХИВ/СПИН и измененията на климатичните промени като три въпроса, които също ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на правителствените и държавни глави в Брюксел. Относно климата тя каза, че ЕК продължава активно да работи по този въпрос и ще приеме комплексни законодателни предложения през есента.

Относно главния въпрос - постигането на напредък по договорната база тя изтъкна, че германското председателство положи огромни усилия да изгради нов консенсус между държавите членки. Според ЕК новата договорна основа трябва да служи на интересите на европейски граждани, защото те се нуждаят от правилно функциониращи европейски институции. "Не ни трябва решение, основано на най-малкия общ знаменател", каза тя, защото то ще е решение само на пръв поглед, но няма да даде отговор на проблемите в дългосрочен план. ЕК е за отстояване на общностния метод, правото инициатива на ЕК, единна юридическа личност, сливане на трите стълба, квалифицираното мнозинство, ангажиране на националните парламенти, задължителната сила на Хартата за основните права.

Председателят на най-голямата политическа група в ЕП ЕНП - ЕД Жозеф Дол (Франция) каза, че през юни трябва да се приеме обща позиция за европейския договор - "важно е да го приемем до изборите през 2009 г и да отговаря на очакванията на държавите членки". Той подчерта, че групата му няма да се съгласи с какъвто и да било договор, "искаме договор, който да отговаря на европейския проект". Той се обяви за европейско юридическо лице, сливане на трите стълба, министър на външните работи, налагане на вето да се ограничи, Хартата за основните права да се включи. Според него ЕП трябва активно да участва в преговорния процес, както и националните парламенти.

Председателят на социалистите Шулц каза, че неговата група е за укрепнал съюз, но за това държавите членки трябва да се обединят, защото "силата е в единството". Той се обяви против правото на вето и за по-голяма роля на ЕП. "Ако ни представите резултат под летвата, очертана в доклада на ЕП, моята група няма да се съгласи", каза той в заключение.

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън каза, че основните предизвикателства пред ЕС са останали непреодолени "понеже нашите институции са негодни да се справят". Той също подчерта значението на обединението и даде пример с общите усилия по случая с осъдените български медицински сестри в Либия и призова за подобен подход за освобождаването на журналиста Алън Джонсън, задържан в Газа. Той поиска процедурата на съвместно решение и гласуването с квалифицирано мнозинство да се превърнат в норма, а не в изключение и настоя ЕП да участва активно в междуправителствената конференция - "на нас - представителите на народа трябва да се даде възможност да се изкажем против минималистичния вариант", защото "подходът на най-малкия общ знаменател ще доведе до две класи в Европа".


Ашли Моут от Идентичност, Традиция, Суверенитет, Великобритания каза, че Конституцията цели да превърне Европа на националните държави в една супер държава, превръщаща държавите-членки в слуги на Брюксел. Според него текстът е "мъгляв и помпозен, предписателен и не даващ ефикасни механизми".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.