Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
12-06-2007

ВИГЕНИН ОТНОВО ВНЕСЕ В ЕП ПОПРАВКАТА СИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ДОМАШЕН АЛКОХОЛ

Евродепутатът от групата на ПЕС, Кристиан Вигенин отново внесе в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент предложението си за отпадане на акциза върху домашната ракия, произведена в България за лична консумация, съобщи Агенция „Фокус".

Въпреки, че поправка със същия текст, внесена от Вигенин и Готарди, вече беше отхвърлена от ЕП на 23 май, впоследствие евродепутатите върнаха за преразглеждане в парламентарната комисия целия Доклад на Люлинг по Директивата относно сближаването на акцизните ставки за алкохол и алкохолни напитки.

Текстът на предложението гласи: „Република България може да прилага нулева акцизна ставка за напитки от етилов алкохол, произведени за лична консумация в малки дестилационни инсталации на производители на плодове, при условие че не се осъществява продажба".

В мотивите на поправката, внесена от Вигенин, се подчертава, че приемането на разпоредби, които засягат конкретна страна-членка, няма да бъде прецедент в Директивата (92/84/ЕИО), тъй като в нея са уредени чувствителни въпроси, засягащи Гърция, Италия, Португалия и др. Според вносителя трябва да бъде защитена една дълбоко вкоренена българската традиция, като изключението от общите правила няма да се отрази нито на европейския, нито на българския пазар на алкохолни напитки, а влиянието върху приходите в бюджета би било близко до нулата.


Портал ЕВРОПА припомня, че на 23 май изменения текст на доклада бе отхвърлен от ЕП. Правилникът на парламента гласи, че при това положение, докладът автоматично се връща в отговорната за това законодателство Комисия по икономическите и парични въпроси.

Докладчикът Астрид Люлинг (EНП-EД, Люксембург) предложи премахване на минималните акцизни ставки за алкохолните напитки. Вместо тях тя предложи държавите-членки да приемат кодекс на поведение с цел постигане на средни за ЕС ставки.

Тъй като става въпрос за данъчна политика, ролята на ЕП е само консултативна и за всяко решение дали да се увеличат, намалят или премахнат минималните ставки е необходимо единодушно споразумение между държавите-членки в Съвета. При тази процедура, когато депутатите гласуват срещу дадено предложение, а ЕК не го оттегли веднага, докладът се връща автоматично в съответната парламентарна комисия за преразглеждане.

От групата на ЕНП обвиниха европейските социалисти, че са отложили гласуването на доклада заради изборите за Европейски Парламент в България.

В интервю за Портал ЕВРОПА, вносителят на доклада Астрид Люлинг заяви, че предложението на ПЕС „ще се отрази зле на новите страни-членки. Много е сложно, а освен това те трябва да получат мнозинство в Съвета, а това е невъзможно. Освен това те искат автоматично увеличаване на акцизите, когато инфлацията се вдигне с 0.5% без да има консултации с парламента или страните-членки. Това е нелепо".

По повод поправката на Вигенин, вносителката на доклада заяви: „Тази поправка е просто за замазване на очите. Те искат да накарат хората да вярват, че това ще бъде в тяхна полза. Това което казват е, че малките семейни дистилационни трябва да получат изключение за количествата, произвеждани за лична консумация. Но това не може да мине защото има семейни казани и в други от страните-членки. Така че няма да бъде прието изключение само за България. Освен това тези количества няма начин да бъдат контролирани. Освен това хората, които купуват алкохол ще продължават да търсят начин за избягването на високите акцизи".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.