Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
28-06-2007

ЕП ПРИВЕТСТВА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ


На извънредно пленарно заседание в Брюксел вчера следобед членовете на Европейския парламент обсъдиха с председателя на Европейския съвет Ангела Меркел резултатите от срещата на върха, която се състоя в Брюксел на 21 и 22 юни в Брюксел. Мнозинството от евродепутатите поздравиха германския канцлер за постигнатото по време на Съвета и последните шест месеца, съобщава пресслужбата на парламента.

Канцлерът на Германия г-жа Ангела Меркел каза, че споразумението от Съвета е успех за Европа и за Европейския парламент, който винаги е подкрепял същността на Конституцията. Постигнат беше голям напредък, който ще позволи на съюза да работи, каза тя. Г-жа Меркел спомена основните институционални реформи, които бяха договорени като например разширяването на областите за гласуване с квалифицирано мнозинство, системата за гласуване, основана на двойно мнозинство, която ще влезе в сила на 1 ноември 2014 г., като до тази дата ще продължава да се прилага сегашната система за гласуване с квалифицирано мнозинство, също така споразумението за съгласувана външна политика и създаването на поста Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи. Относно позицията на Обединеното Кралство за Хартата за основните права, която ще има юридически обвързващ характер за всички без тях, германският канцлер каза, че държавата има собствена правна традиция и това трябва да се уважи. Според нея относно енергийната политика и климатичните промени по време на преговорите е постигнато повече от Конституционния договор.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза, че резултатите от Европейския съвет за отлични. Той припомни разделението между държавите-членки преди срещата на върха, което сега е преодоляно. Барозу изтъкна по-специално напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи, новите възможности за справяне с предизвикателствата в областта на енергийната политика и климатичните изменения, както и съгласуваните действия в областта на външната политика. Също така той каза, че новият договор ще доведе до по-голяма отчетност и демократична легитимност на Съюза. По-голяма част от европейското законодателство ще се приема съвместно от Европейския парламент и Съвета. Също така националните парламенти ще имат по-голямо участие в работата на ЕС. Друго постижение е, че Хартата за основните права ще има юридически обвързващ характер. В заключение той каза, че предстоят два ключови етапа: финализиране на договора и ратификацията му от всички държави-членки.

Председателят на ЕНП - ЕД Джозеф Дол каза, че моторът на Европа беше задвижен и това се дължи на г-жа Меркел. Според него успехът промени атмосферата, която цари в ЕС. Той изрази съжаление от премахването на символите в Договора като например титлата външен министър, но и каза, че в крайна сметка политиката е изкуство на компромиси. В заключение той подчерта, че групата му изцяло подкрепя изхода от Европейския съвет.

Председателят на социалистите Мартин Шулц каза, че германското председателство е голям успех и похвали компетентността и твърдостта на г-жа Меркел. Също така той благодари на премиерите на Италия и Люксембург по време на преговорите в края на миналата седмица. Според него кризата в Европа не е криза на институциите, а на националните правителства.

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън похвали г-жа Меркел за споразумението, което постигна. Той добави, че споразумението имаше своята цена заради отстъплението от идеалите, а именно загубата на символите на съюза. Председателят на либералите се противопостави на решението Хартата за основните права да не е с юридически обвързващ характер за британските граждани.

Кристияна Мускардини от Групата на Съюза на Европа на нациите припомни някои недостатъци на споразумението като например намаления състав на Комисията и липсата на символи. Тя отчете като положително увеличените правомощия на ЕП. Тя също оцени заслугата на германското председателство за положителния изход.

Председателят на Зелените Даниел Кон-Бендит също похвали резултата и каза, че германското председателството успя да тласне Европа напред. Обаче според него гражданите бяха от една страна успокоени, но същевременно бяха изключени от процеса. Той подчерта, че всяка държава-членка трябва да се присъедини към хартата за основните права и всеки британски гражданин трябва има същите права като всички други. В заключение той каза, че неговата политическа група призова за харта, валидна за всички и затова ще организират кампания под мотото "Ние желаем да ни се върнат правата".

Председателят на ЕОЛ/СЗЛ Франсис Вюрц повдигна въпроса за конкуренцията в ЕС и каза, че ако наистина свободната конкуренция вече не е цел в ЕС, лидерите трябва да действат в съзвучие с това и директивата за либерализиране на пристанищните услуги трябва да се отхвърли.

Янс Петер Бонде от Независимост/Демокрация каза, че новият договор има същото съдържание - единствената промяна е в названието. Според него 77% от европейските граждани искат референдуми и затова те са необходими.

Филип Клайе от Идентичност, Традиция и Суверенитет каза, че не се присъединява към хвалбите на колегите си. Според него реформаторският договор е само външно променена версия на Конституцията и не гарантира повече прозрачност. Той заяви, че не се прави нищо да се преодолее дефицита на демокрация, ролята на националните парламенти не е чак толкова значителна, а малките държави ще загубят от тежестта си. Триумфализмът ще бъде доста ефемерен", каза г-н Клайе.

В края на дебатите германският канцлер Меркел благодари на ЕП за подкрепата, която "ни тласна напред" и каза, че е хубаво да се дискутира с евродепутатите и в тази зала, в която все още се чувства духа и идеализма на Европа.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.