Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-07-2007

ДЕСНИТЕ: "МНЕНИЕТО НА МАНФРЕД ВЕБЕР Е ЕСТЕСТВЕНО"

Един от първите български евронаблюдатели Димитър Абаджиев каза, че настояването на евродепутата от ЕНП Манфред Вебер за спиране на средства от еврофондовете за България е естествено. Пред Радио ФОКУС - В. Търново, г-н Абаджиев поясни, че призивът на германския евродепутат е обясним, администрацията на правителството работи без контрол, и има изключително много корупционни практики при разпределението на парите от еврофондовете.

По думите на Абаджиев това е и една от причините предпресъединителните фондове по САПАРД и ФАР да не бъдат оползотворени, тъй като стремежът да се отклоняват средствата, блокира тяхното разпределяне към земеделските производители.

"Не съм изненадан от едно такова едно изказване. Още веднъж просто се потвърждава, че правителството е напълно неспособно и нанася вреди на България като държава-членка на Европейския съюз", категоричен бе председателят на ЕДП. По думите му е напълно възможно на България и Румъния да бъдат наложени санкции, тъй като нищо в политиката на правителството не се е променило.

"Налагането на санкции от страна на Европейския съюз ще е последица именно от управлението на тройната коалиция", посочи още Димитър Абаджиев пред Фокус.

Портал ЕВРОПА припомня, че в интервю пред германското списание "Фокус" евродепутатът Манфред Вебер, който е избран от листата на ХСС в Германия, казва, че е притеснен от факта на големия брой поръчкови убийства, ширещата се корупция и източването на държавни средства. Вебер призовава за спиране на земеделските евросубсидии, докато не се изгради добре функционираща администрация и дава да се разбере, че е настоял пред германското правителство да се застъпи в Брюксел за въвеждането на санкции срещу двете новоприети страни-членки.

В анкетата на Портал ЕВРОПА, озаглавена "Обективно ли ни оцени ЕК?", 37 на сто от читателите на нашето електроно издание призовават Комисията да намери начин да ограничи финансовите потоци от европари към България. Близо 45% от гласувалите смятат, че Брюксел трябваше да ни наложи предпазна клауза.

Междувременно тази сутрин в коментар по Програма "Хоризонт" на БНР българският евродепутат от ЕНП Николай Младенов коментира, че в доклада на ЕК за България има много ясна критика.

Основният извод от доклада на Европейската комисия за България е, че няма достатъчно политическа воля в България за борба с корупцията и организираната престъпност, каза г-н Младенов. "Политическа воля трябва да бъде показана от Народното събрание, което в крайна сметка избира правителството или като смени правителството и назначи такова, което има воля да се пребори с престъпността и с корупцията, или като осъществява ясен и методичен парламентарен контрол", коментира още той.

"Всяка година слушаме едно и също, без значение кой министър в момента за кое портфолио отговаря и това е, че докладът е прекрасен и няма никакви проблеми. Факт е обаче, че на България и Румъния беше наложена такава процедура, каквато няма за другите страни-членки", каза българският десен евродепутат.

Портал ЕВРОПА припомня, че експертът-криминалист от Германия Клаус Янсен каза в интервю за Портал ЕВРОПА след излизането на доклада, че едни и същи критики се повтарят всеки път и че властите не предоставят правдиво „цялостната картина в страната". Според него някои фигури от управляващите в България в момента „се опитват просто да оцелеят в първите три години от членството, и след това знаят, че няма да имат проблем", тъй като заплахата от налагането на предпазни клаузи е валидна само за тригодишния период, започващ от 1 януари 2007-а. Клаус Янсен предполага, че тези хора няма да направят „истински" необходимите промени. Янсен посочи като пример депутатите в германския Бундестаг и припомни дискусията преди присъединяването ни за това, дали страната ни наистина е готова за членство. „Бундестагът каза ДА, но ходът на изпълнението на ангажиментите се следи", поясни той и заключи, че Европа има нужда в лицето на България от силен и демократичен партньор, външна граница на ЕС.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.