Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
08-07-2007

ПАК ГЛАС ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЕВРОПАРИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ. ГРАЖДАНСКИЯТ СЕКТОР У НАС: "ИЗКАЗВАНЕТО ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ АДРЕСАТИ"

Десният евродепутат Манфред Вебер (Германия) зове правителството в Берлин да поиска от Брюксел финансови санкции срещу България и Румъния.

Вебер призовава за спиране на земеделските евросубсидии за двете страни, докато не се изгради добре функционираща администрация. В интервю пред германското списание "Фокус" евродепутатът, който е избран от листата на ХСС в Германия, казва, че е притеснен от факта на големия брой поръчкови убийства, ширещата се корупция и източването на държавни средства.

"Парите трябва да бъдат блокирани, докато не се изгради добре функционираща администрация", каза той, цитиран от Агенция "Фокус".

Вебер дава да се разбере, че е настоял пред германското правителство да се застъпи в Брюксел за въвеждането на санкции срещу двете новоприети страни-членки. Манфред Вебер е говорител по вътрешнополитическите въпроси на Групата на ЕНП в ЕП.

Вижте още на немскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Няма правно основание да бъде изпълнено искането на Манфред Вебер. Това заяви пред Агенция "Фокус" директорът на Фондация "Европейски институт" Юлиана Николова. Тя обясни, че средствата за земеделие могат само да бъдат намалени, но не и спрени, а по отношение на структурните фондове единственият начин за тяхното намаляване бил ако страната ни не е готова със съответните документи.

"За парите по еврофондовете, имам предвид Общата селскостапанска политика и по структурните фондове, механизмите не са под формата на защитна клауза. В зависимост от одита, който беше направен миналата седмица на Държавен фонд "Земеделие" като разплащателна агенция, могат да бъдат намалени с 25% парите за земеделски субсидии", обясни Николова. Тя уточни, че това е във връзка с Регламента за земеделските субсидии, което няма нищо общо с поръчковите убийства и корупцията. "Единственото, с което има общо е механизмът на отпускана на тези средства и с възможността на страната да запази финансовия интерес на Общността", допълни тя.

"По отношение на структурните фондове единственият начин за тяхното намаляване и неотпускане е ако България не е готова със съответните документи. Така че подобно изказване има най-вероятно политически адресати и подобно искане не може да добие практическа реализация", посочи Николова, цитирана от Агенция "Фокус".

Портал ЕВРОПА припомня, че сред германските политически и експертни среди често се чуват гласове за санкции срещу България поради неспособността на правителството да провежда необходимите реформи.

Евродепутатът Елмар Брок от Германия разкритикува последния доклад на Европейската комисия за България и Румъния. Брок се учудва защо не са активирани предпазните клаузи.

От своя страна експертът-криминалист от Германия Клаус Янсен в интервю за Портал ЕВРОПА след излизането на доклада коментира, че едни и същи критики се повтарят всеки път" и че властите не предоставят правдиво „цялостната картина в страната". Според него някои фигури от управляващите в България в момента „се опитват просто да оцелеят в първите три години от членството, и след това знаят, че няма да имат проблем", тъй като заплахата от налагането на предпазни клаузи е валидна само за тригодишния период, започващ от 1 януари 2007-а. Клаус Янсен предполага, че тези хора няма да направят „истински" необходимите промени.

Янсен посочи като пример депутатите в германския Бундестаг и припомни дискусията преди присъединяването ни за това, дали страната ни наистина е готова за членство. „Бундестагът каза ДА, но ходът на изпълнението на ангажиментите се следи", поясни той и заключи, че Европа има нужда в лицето на България от силен и демократичен партньор, външна граница на ЕС.

Читателите на Портал ЕВРОПА - отново по-критични от ЕК

Междинните резултати от анкетата на Портал ЕВРОПА, озаглавена "Обеквно ли ни оцени Европейската комисия?" показват, че читателите на нашето електронно издание са по-сурови в оценката си спрямо реформите в България, отколкото ЕК. Близо 45% от гласувалите смятат, че Брюксел трябваше да наложи предпазна клауза, а 37 на сто призовават Комисията да намери начин да ограничи финансовите потоци от европари към България. Едва 18% от читателите на Портал ЕВРОПА, участвали до момента в анкетата, смятат, че на България не трябва да бъдат налагани никакви санкции. Все още можете да гласувате в допитването на нашата медия - ТУК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.