Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
17-07-2007

„НЕ МОЖЕМ ДА РАЗДЕЛИМ ГРАЖДАНИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО”, КАЗА ГЕРМАНСКИ ЕВРОДЕПУТАТ

Манфред Вебер посъветва българските граждани да си изберат ново правителство, но не обясни какво е имал предвид, като каза пред списание „Фокус", че парите за България от ЕС трябва да бъдат „блокирани".

Антон Кутев: "Борисов нарушава Закона за местното самоуправление."

Днес Гражданите за европейско развитие на България със съдействието на Групата на Европейската народна партия в ЕП организираха видеоразговор между София и Брюксел по общополитически въпроси.

По конферентната видеовръзка разговаряха в продължение на около 15 минути неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов (в общината в София) и - в Брюксел - евродепутатите Манфред Вебер - Германия и Душана Здравкова - водач на листата на ГЕРБ.

Във вчерашното прессъобщение на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП пишеше, че Здравкова и Вебер ще дадат пресконференция „... за напредъка на България по т.нар. „съпътстващи мерки" след присъединяването на страната ни към ЕС. Днес БНТ предаде, че онлайн-разговорът се прави по инициатива на Бойко Борисов - "в неговия кабинет".

Макар че заема престижната позиция на заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП, г-жа Здравкова е напуснала днес заседанието, провеждащо се в момента на видеобрифинга - заседание по ключовата тема за бъдещите реформи в ЕС с участието на председателя на Конвента Валери Жискар Д'Естен.

В уречения час на видеоекрана, инсталиран в зала в столичната община, беше само Душана Здравкова, която обясни, че специално заради пресконференцията е излязла от залата. Явно обаче колегата й германец Манфред Вебер не е постъпил така. Здравкова обясни, че Вебер ще дойде след малко - той закъснява, понеже няма как да излезе от паралелно провеждащото се заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Бойко Борисов предложи на журналистите да редуцират своите въпроси до два-три, за да се оптимизира малкото оставащо време до края на видеовръзката, обявен за 12 часа българско време.

Г-н Манфред Вебер се присъедини към г-жа Здравкова около 15 минути след началото на „брифинга". Той каза, че проблемите на България са описани в юнския доклад на ЕК за напредъка на страната ни в правосъдната реформа и борбата срещу престъпността и корупцията. „Същите проблеми са повторени от предишния доклад. Смятам, че проблемът дали парите от ЕС ще се изплатят на България, лежи на масата на българското правителство", посочи той.

Вебер обаче не обясни какъв според него е начинът, по който парите, "предвидени" за България, могат да бъдат "спрени". Междувременно в днешен репортаж на БНТ се казва, че на видеобрифинга „Вебер ще обоснове пред Борисов искането си (за спиране на парите - бел. ред.). Ако то бъде прието, това означава да не бъдат финансирани и проекти на Столична община".

Бойко Борисов взе думата и коментира по отношение на средствата от Структурните и Кохезионния фондове, че „Българският народ, българските общини, предприемачите, чакат тази глътка въздух от еврофондовете. Като член на ЕНП ви моля да отправяте критиките си директно към българското правителство, чрез инструментите на Европейската комисия", каза Борисов.

"Ние не сме виновни, че дълго време не беше избран министър на икономиката и енергетиката на мястото на подалия оставка", каза още той и допълни - „В мое лице, от името на ГЕРБ и от името на петимата ни евродепутати, ще направим всичко възможно да извадим корупционните схеми на светло, за да не се наложи Европейската комисия да предприеме рестриктивни мерки".

Своеобразният диалог Борисов-Вебер бе продължен от германския евродепутат, който каза, че ако правителството продължава да не е ефективно, то българските граждани трябва да си изберат ново. Той поясни, че действително българските граждани могат да разчитат на европейската солидарност, но „не можем да разделим гражданите от правителството".

Вебер каза: „Тази година все още не са предвидени големи суми по еврофондовете. Но когато дойдат големите проекти с големите суми, всички механизми трябва да се задействат. Според ЕНП търпението спрямо българското правителство вече се изчерпва."

Бойко Борисов каза: „Искам да го запозная с някои въпроси, които да зададе в ЕП" и продължи с риторични въпроси, преведени на немски език за г-н Вебер, свързани с проблеми, скандали и разкрития, коментирани в пресата през последните месеци. Примерите, които Борисов даде под формата на въпроси, целяха да илюстрират провалите на настоящата изпълнителна власт.

Междувременно той изрази надежда, че един ден трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй" ще заработят отново.

Накрая Бойко Борисов каза „благодаря" на немски език и видеоконферентната връзка между Столичната община и Европейския парламент свърши.

Реакции

С какви средства е платен видео разговорът на кмета Бойко Борисов с германския евродепутат Манфред Вебер ще питат червените общински съветници на следващата сесия на градския парламент, това каза за Дарик радио говорителят им Антон Кутев.  Той е категоричен, че Борисов е извършил закононарушение, като е провел разговор, в който не са засегнати само проблеми на София, а са отправяни и призиви за сваляне на правителството. „Това са политически изяви. Ако беше станало в централата на ГЕРБ нямаше да има проблем. Не случайно Законът за местното самоуправление забранява на кметовете да са водачи на партии, а Бойко Борисов се изявява точно на такъв, но от кметския пост.

Замисълът 

Всъщност поводът за организирането на видеовръзката беше кратко интервю, което Манфред Вебер даде за германското списание „Фокус" на 9 юли. В него той казва, че „...Управлението на фондовете за земеделието не функционира на място (в България и Румъния, бел. ред.), следователно парите (от ЕС - бел. ред.) трябва да бъдат блокирани, докато не заработи една ефикасна администрация."  На въпроса на списание „Фокус", „Тогава какво може да предприеме германското правителство?", Вебер отговаря така: „Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер трябва да се застъпи по-силно в Брюксел за санкции."

Портал ЕВРОПА незабавно потърси г-н Вебер, за да му зададе 9 въпроса по повод неговото изявление, основният от които е - какво точно механизми, по които работят европейските институции, си представя, като употребява глагола „блокирам" по отношение на фондовете от ЕС.

Първоначално от кабинета на Вебер заявиха, че ще отговорят писмено на нашите въпроси, но впоследствие бяхме уведомени, че десният германски евродепутат е решил да даде специален брифинг по видеовръзка, за да разясни пред всички български медии какво е имал предвид с интервюто си. Много въпроси от много ваши колеги ни бяха изпратени след публикацията в сп. „Фокус", няма смисъл да отговаряме на всеки поотделно, обясниха прес-служителите на евродесните.

Вебер обаче дава интервю за БНТ днес. В него той казва: "В момента още не са потекли големите пари към България, затова все още можем да дадем време на правителството ви, но времето свършва, вратата ще се затвори и посланието към България е - парите ще спрат, ако управлението им не функционира. Затова, София, действай." От интервюто става ясно, че се има предвид посланието на Групата на ЕНП-ЕД, а не на Европейската комисия.

Припомняме, че директорът на неправителствената организация Европейски институт Юлиана Николова коментира още на 9 юли, че изказването на Манфред Вебер най-вероятно има политически адресати, тъй като идеята му не може да добие практическа реализация.

"По отношение на Структурните фондове единственият начин за тяхното намаляване и неотпускане е, ако България не е готова със съответните документи. Средствата за земеделие могат само да бъдат намалени, но не и спрени. Няма правно основание да бъде изпълнено искането на Манфред Вебер" - каза Николова.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.