Europe.bg
  Начало - Парламент
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент

  • A+
  • A-
10-04-2010

Книгата "Европа 2020 - гражданска визия"

"Европа 2020 - гражданска визия" е част от инициативата "Взаимодействаме с Европейския парламент", която се осъществява от българските неправителствени организации “Европейски институт” и “Център за модернизиране на политики” с финансовата подкрепа на ГД "Комуникация" на ЕП.

Книгата представлява обобщение на тази двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент – единствената пряко избирана европейска институция.

Стремежът на тази книга е да допринесе за трасиране на пътя напред и ролята на гражданите и на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС. Авторите са убедени, че определянето на дългосрочна перспектива за Европейския съюз минава през реалистичната оценка на настоящето и досегашните постижения и слабости, а база за постигане на общите цели е споделената отговорност за бъдещето.

Формулирането, а още повече реализацията на визията за бъдещето на Европа е непрекъснат процес, който ще бъде във фокуса на интерактивната платформа за гражданско участие http://parliament.europe.bg, която ще продължи да провокира активността на гражданите по всички актуални въпроси от европейския дневен ред.

Съставянето на книгата беше предшествано от едноименната международна конференция в София, която се проведе на 29-30 януари 2010 г. По време на събитието експерти от НПО, университетски преподаватели, изследователи и евродепутати от различни държави-членки на ЕС дискутираха заедно каква да бъде Европа след 10 години, за да се отговори най-точно и адекватно на очакванията на гражданите.

Първата част на книгата "Европа 2020 - гражданска визия" е посветена на Европейския съюз през 2010-а: годината, която ще остане в историята като начало на нов етап в общото развитие на ЕС и на държавите-членки. Разглеждат се обединяването на Европа, Договорът от Лисабон, институциите на ЕС и ролята на Европейския парламент. Във втората част акцентът е поставен върху основните предизвикателства пред развитието на Съюза. Сред тях са по-интензивното включване на гражданите, по-добрата видимост на европейските решения в страните-членки, както и т.нар. "транснационализация" - с други думи, публичните сфери в държавите-членки да бъдат по-отворени една към друга. Третата част на книгата е посветена на Европа през 2020 г.: европейската демокрация, европейската идентичност и солидарността в ЕС като споделена отговорност за развитие.

Какъв да бъде Европейския съюз през 2020 г.?

Светът, Европейският съюз и държавите-членки преживяват последствията от първата глобална финансова и икономическа криза на XXI век, чието преодоляване включва, наред с прагматичните решения, и някои коренни промени в начина на нашето мислене, поведение и комуникация като граждани на Европа. Кризата открои необходимостта от преоткриване и осмисляне на нашите ценности – свободата, демокрацията, равенството, принципа на правовата държава, както и зачитането на правата на човека, включително правата на малцинствата.

Изходът от кризата е безспорният краткосрочен приоритет, обаче Европейският съюз има нужда и от дългосрочна перспектива за своето развитие не само като икономически и социален съюз, а и като действителен съюз между народите на Европа.

Разширените възможности за взаимодействие между европейските граждани и институциите на Европейския съюз следва да намерят своите адекватни форми, включително по-ефективно използване на съвременните технологии. Приносът на гражданското общество в определянето - както и в постигането - на целите за развитие на Съюза може да бъде новият двигател на европейския проект. Затова трябва да бъдем достатъчно ангажирани и смели да изразяваме своето мнение и своите позиции пред нашите правителствата и пред европейските институции.

През 2020 г. Европа може да бъде по-сближена, по-силна и по-значим фактор в света, ако въплъти във всекидневния си живот идеята, че – за да имат смисъл – националните и европейските институции трябва да използват в своята дейност енергията на гражданите. На свой ред гражданското общество трябва да се раздели с ролята си на бенефициент и да стане активен участник в постигането на общите цели.

Следователно в следващото десетилетие моторът на Европа ще бъде взаимодействието – между гражданите; между гражданите и националните правителства; между националните правителства и между гражданите и европейските институции – като всяка от тези страни използва собствените си механизми като генератор на идеи, обединяване на възможности и постигане на общите мисии.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.