Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
19-01-2010

Станимир Илчев пита Марош Шефчович за европейската гражданска инициатива

Евродепутатът Станимир Илчев /АЛДЕ, НДСВ/ зададе два въпроса при изслушването на Марош Шефчович, номиниран за комисар от Словакия и за бъдещ заместник-председател във втория екип на Жозе Барозу. Предвижда се Шефчович да отговаря за институционалната реформа и администрацията.

Илчев поиска бъдещият комисар да разясни Европейската гражданска инициатива, предвидена в Лисабонския договор като ново демократично право за избирателите от ЕС. Наред с известния досега механизъм на петициите, изпращани до Европейския парламент, Лисабонският договор дава зелена светлина да се изискват нови политически инициативи пряко от Европейската комисия, ако за това бъдат събрани повече от един милион подписи от гражданите на 27-те страни-членки.

Илчев попита Шефчович каква роля ще играе Комисията, когато се предприема Европейската гражданска инициатива и как трябва да се реагира, ако инициативата на гражданите не попада в компетентностите на ЕС? Трябва ли Комисията да я обсъди или ще изчаква?

„Засягате сложната тема за допустимостта", включи се веднага Шефчович. Той подчерта, че през февруари приключва консултативният процес по Зелената книга, но поиска да сподели предварителни коментари по този въпрос.

„Смятам, че трябва да уважаваме факта, че това е истинска иницитаива на гражданите. Ако Комисията реагира твърде рано на поставените въпроси, това би изглеждало като намеса в инициативата на гражданите. Затова аз лично бих предпочел Комисията да се произнася чак в края на този процес. Даже бих отишъл по-нататък: Инициативата да е допустима, но да е ясно, че Комисията няма да прави изявление".

Шефчович даде и пример, ако се внесе предложение да се намали отпускът по майчинство. „Компетентна ли е Комисията? Да. Би ли направила такова предложение в съответствие с инициатива на гражданите? Не. Създава се впечатление, че гражданите могат да направят много, ако съберат един милион подписа, но опасявам се, че това не е така във всички случаи. Моето предложение е да оставим демократичните процедури да се развият до края", обобщи в отговора си Марош Шефчович.

Станимир Илчев зададе и уточняващ въпрос дали гражданите ще могат да се обръщат към Европейския съд по правата на човека в случай, че не са доволни от реакцията на институциите по тяхната инициатива?

Към изслушването му в Страсбург в понеделник късно вечерта имаше огромен интерес, тъй като двама евродепутати от Европейската народна партия припомниха негово "антиромско" изказване преди пет години и го обвиниха в дискриминационно отношение към ромското малцинство. Позовавайки се на свидетелствата на редица ромски неправителствени организации, Шефчович изтъкна, че е работил, за да се създаде хоризонтална програма, насочена към ромите, като уникална практика в ЕС и положил много усилия тази европейска помощ да се включи в дневния ред на Срещата на върха през 2002 г.

„Цитираните пет думи са извадени от по-широк контекст отпреди 5 години. Ако съм обидил някого неволно, се извинявам и поднасям извиненията си и моля да имате предвид подкрепата, която имам от ромската общност в Словакия и от ромски неправителствени организации. Искам да ви уверя, че този цитат не е представителен за моите виждания и моите убеждения. Готов съм да работя с Европейския парламент, който винаги се е борил с правата на ромите", каза Шефчович, преди да заговори за новата политика за заплатите и пенсиите, която се предвижда в ЕС от 2012 г.

Още за изслушването на Марош Шефчович вижте ТУК



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.