Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
12-04-2011

Комисията по вътрешни работи на ЕП изслуша доклада за разширяването на Шенген

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент в Брюксел днес беше изслушан и обсъден докладът на докладчика от ЕНП Карлуш Коелю за "Пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и Румъния". Португалският евродепутат сподели колко е впечатлен от видяното в България и от постиженията на страната. Според него по някои показатели тя дори изпреварва настоящите членки на Шенген. Куелю бе категоричен, че "ЕП ще подкрепи България и Румъния в присъединяването им към Шенген."

Активно участие в дебата взеха евродепутатите от Мария Неделчева от ЕНП/ГЕРБ, и д-р Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Двамата поздравиха г-н Коелю за отлично свършената работа и за обективността на доклада, който дава справедлива и обективна оценка на свършеното в България и Румъния.

Мария Неделчева намира за уместен предложения от докладчика специален план, който заедно със заключенията на комисията Ше-Вал не възпрепятства присъединяването на България и Румъния в Шенген. Според нея предложението ще позволи тяхното влизане и заедно с това ще предостави механизъм за по-нататъшни специфични мерки при нужда.

"Разбираемо е, че оценяващата Комисия по Шенген е загрижена за възможното усилване на миграционния натиск по границите. Това е предизвикателство и пред всички южни държави- членки. Българските власти съзнават добре този факт. Надяваме се, че мерките, които са предприети досега ще бъдат отчетени подобаващо. Всякакви условия в това отношение трябва да бъдат добре дефинирани, измерими и не трябва да стават извинение за ненужно забавяне на пълното присъединяване на България към Шенген", подчерта г-жа Неделчева.

"Най-важното е взетите решения да бъдат възможно най-справедливи. Влизането в Шенген е нещо много осезаемо и очевидно за гражданите. То е символ на Европа. Затова, не можем да кажем на гражданите: "Да, вие изпълнявате всички изисквания, но заради вътрешнополитически причини в Съвета няма да влезете в Шенгенското пространство". Ако направим това, ще утвърдим двойни стандарти и ще създадем Европа на две скорости." В тази връзка Мария Неделчева призова евродепутатите "да преразгледаме нашите механизми за оценка, защото сме много стриктни с новите страни-членки и много снизходителни към старите. В бъдеще, оценяващите доклади трябва да водят до реални мерки. Не можем да публикуваме порицаващи доклади и да ги заключваме предпазливо в някое чекмедже."

Според Андрей Ковачев процесът на оценка на България и Румъния трябва да завърши по същите критерии, по които е започнал. Той посочи, че оценката на последната експертна група е еднозначна - България и Румъния изпълняват критериите за членство и благодари на докладчика, че е отбелязал това в доклада си. "Всичко друго, излизащо извън тези критерии е в сферата на политиката и то на вътрешната политика на някои страни членки".

Д-р Ковачев е на мнение, че вместо да се правят краткосрочни сметки в сегашния момент на външни заплахи и страхове сред гражданите, "ние трябва да се мобилизираме и обединим в по- добро опазване на границите на цялото Шенгенско пространство, както и да се опрем на ефективни и работещи планове при кризи, каквато е очакваната имигрантска вълна, вече факт в някои страни."

Българският евродепутат настоява да няма двойни стандарти и ако има нови мерки, то те да да важат за всички страни членки - и старите, и за новите. "Членството в Шенген не е статично, а постоянно трябва да бъде защитавано и да се полагат усилия, за да можем адекватно да отговорим на неочакваните и променящи се предизвикателства."

Андрей Ковачев изтъкна, че България и Румъния са си свършили работа и сега надграждат и разработват планиране, което не е част от критериите за членство в Шенген. "Имаме нужда от план при извънредни ситуации, защото външните ни граници са обща и споделена отговорност. Ще се радвам, ако цялата средиземноморска граница на Шенген се охранява така, както България и Румъния охраняват черноморската граница".

По програма докладът на Карлуш Коелю ще бъде гласуван в Комисията LIBE на 2 май и ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала по време на юнската сесия на ЕП, която е от 6 до 9 юни. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.