Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
03-10-2013

Евродепутатът Мария Габриел: Нужна е политическа воля за трайно решение на конфликта, свързан с Божията армия за съпротива

Българският евродепутат Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ беше домакин на конференция в ЕП "Конфликтът на „Божията армия за съпротива“: там, където се срещат държавната и човешката сигурност“, организирана в сътрудничество с Европейската мрежа за Централна Африка. Форумът събра високопоставени представители по въпросите на мира и сигурността в страните, зона на конфликт, сред които Розалинд Марсден - Специален представител на ЕС за Судан, Абу Муса – Специален представител и ръководител на службата на ООН за региона на Централна Африка (UNOCA), н.пр. Марсел Утемби - Архиепископ на Кисангани (ДР Конго), Донатела Ростагно - Генерален секретар на Европейската мрежа на страните от Централна Африка (EURAC). Участваха също представители на европейските институции, дипломати, постоянни представители на държавите-членки, студенти, учени и други. Дебатите между участниците показаха сближаване на анализа на ситуацията и на насоките за трайно решение на проблема.

Мария Габриел откри дискусията като отбеляза, че представителството на участници от различни държави, европейски и международни институции, отразява силната ангажираност към региона на Централна Африка. "Партньорството и координацията на международните участници, в тясно сътрудничество с местните общности, са ключови елементи за намиране и прилагане на решения. Радвам се, че успяхме да съберем всяка заинтересована страна, която може да участва в постигането на тази цел: ЕС, ООН, Африканския съюз и представителите на гражданското общество", заяви евродепутатът.

Розалинд Марсдън, Специален представител на ЕС за Судан и Южен Судан, припомни приноса на ЕС чрез различни средства, включително финансирането на Уганда за реинтеграция на бивши бунтовници, хуманитарната помощ за страните от региона на Големите езера, финансирането и техническата подкрепа за преговори и дипломатически дейности, участието на държавите-членки чрез двустранна подкрепа. ЕС е и съпредседател на Международната работна група по „Божията армия за съпротива“ (LRA). Специалният представител приветства усилията на Африканския съюз да поеме ръководството на различните регионални и международни участници за този "исторически пренебрегван " регион.

Абу Муса, ръководител на регионалния офис на ООН за региона на Централна Африка се фокусира върху политическата воля. Според него успехът на регионалната стратегия, разработена през юни 2012 г., зависи от желанието на всички заинтересовани страни. Предизвикателство остават последиците от конфликта на бунтовническата група, които се очаква да продължат по-дълго от самия феномен.

В обобщение на конференцията Мария Габриел потвърди трайната обвързаност на Европейския съюз със страните от региона и най-вече гражданите. Тя подчерта необходимостта от фокусиране на вниманието в четири основни насоки:  един цялостен подход, отчитащ контекста на нестабилността на региона; политическата воля със силно лидерство на засегнатите държави; защитата на цивилното население; необходимостта от съсредоточаване на финансова помощ, особено върху децата, които често биват отвличани за войници на Божията армия за съпротива.

 "Не трябва да пренебрегваме елементите на настоящето, които ще определят бъдещето, за да нямаме други малки последователи и наследници на лидера на бунтовническата групировка Кони”, заключи евродепутатът Мария Габриел.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.