Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
17-09-2014

Единният цифров пазар може да спомогне за по-прозрачно и по-демократично управление

„Единният цифров пазар в Европейския съюз може да спомогне за повишаването на прозрачността и демократичността в управлението“. Това заяви българският депутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се участва в дебата относно единния цифров пазар по време на първата пленарна сесия на ЕП за новия сезон в Страсбург. При изказването си в пленарна зала г-жа Паунова наблегна и на ролята на Цифровия единен пазар за младежта.

Посочвайки, че цифровият пазар е динамично развиващ се именно благодарение на младите, които са създали успешни компании като Spotify, Soundcloud и Skype, българският евродепутат подчерта, че такива позитивни развития трябва да бъдат стимулирани от про-бизнес подход в информационния сектор. Младите обаче са не само двигателите на цифровизацията в Европа, но и най-уязвимите потребители. Ето защо според нея, при работата си по цифровия пазар, Еврокомисията трябва да създаде стратегия за онлайн сигурност на личните данни и в частност на данните на младите граждани.

В позицията си на представител на една млада страна-членка на Европейския съюз и най-вече млада демокрация, Ева Паунова коментира предимствата на цифровизацията при подобряването на прозрачността и отчетността на държавното управление чрез инструменти като електронното правителство, което става все по-разпространено в много места в Европа. Според нея, то трябва да бъде насърчавано и в страни-членки, които нямат възможността и капацитета да приложат електронни способи за управление, защото това ще помогне за развитието на нови демокрации като България.

В отговор на този коментар, комисар Барние потвърди, че Европейската комисия е работила и ще продължи да работи за повишаване на сигурността на потребителите в онлайн пространството, насърчаване на предприемачеството в дигиталната сфера, както и повишаване на прозрачността в управлението с помощта на дигитални инструменти.

Завършването на Цифровия единен пазар в Европа е основен приоритет за новия мандат на Европейския съюз. В новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят Андерс Ансип ще отговаря за този ресор, подпомогнат от комисар Йотингер с портфейл Дигитална икономика и общество. С това, активната работа на досегашния комисар за Вътрешен пазар и услуги Михаел Барние ще бъде продължена и задълбочена. Цифровият единен пазар е една от най-обещаващите и изпълнени с предизвикателства области на напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.