Europe.bg
  Начало - Europe Direct - За бизнеса
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / За бизнеса

  • A+
  • A-

Фалит

Колапсът на едно предприятие в Европа предизвиква известни съмнения. В опита си да насърчи предприемаческата активност, Европейският съюз счита за необходимо да се ликвидират свързаните с фалита отрицателни асоциации и лошата репутация на неуспелия предприемач. Неговата позиция е, че определената степен на неуспех не противоречи на отговорните инициативи и поемане на риск. Освен това възобновяването на дейността на предприятията е източник на икономически растеж.

Поради това е необходимо да се даде възможност за функциониране на естествения пазарен цикъл. Въпреки че Европейският съюз е застъпник на подпомагането на предприятията в затруднено положение, той прави съществената разлика между нежизнеспособните предприятия и тези, които са потенциално жизнеспособни. Ако дадено предприятие няма бъдеще, то активите му ще трябва бързо да се ликвидират, за да се инжектират повторно ресурсите му в жизнеспособни предприятия.  В този смисъл простата и бърза ликвидационна процедура опазва стойността на активите на компанията. От друга страна, предприятия, които са изправени пред трудности, но са потенциално жизнеспособни биха имали полза от подпомагане. В тази връзка, Планът за действие по въпроса за предприемачеството (Entrepreneurship Action Plan) осветлява един от приоритетите на Европейския съюз в тази област: предотвратяване на фалита на предприятията. Необходимите в това отношение ключови фактори са предварителната осведоменост за финансовите проблеми на дадено предприятие, навременното разпознаване на затруднените стопански субекти и системите за предупреждение и напътствие. При намирането на решения, каквито и да са те, е от съществена важност да се вземат предвид интересите на всички засегнати страни, като например банки, доставчици или наемни работници, застрашени от съкращение.

Европейският съюз счита фалита на едно предприятие субект за възможност за извличане на поука. Като цяло неуспелите предприемачи се учат от грешките си и това спомага за успеха им в бъдеще.   Поради това е необходимо предприемачите да се насърчават към нови начинания. Помощта за възстановяването им обаче не обхваща неблагонадеждните длъжници, уличени например в злоупотреби, измама или престъпна активност.

Множество страни-членки на Европейския съюз вече са напреднали по поддържаната от Съюза посока. Половината от тях вече са преработили или се намират в процес на преработка на законодателството си в това отношение. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Програми на общността
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.