Europe.bg
  Начало - Europe Direct - ЕС близо до вас - Работа в Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / ЕС близо до вас / Работа в Европа

  • A+
  • A-

РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

„Работа в ЕС” е почти магична фраза. Това е една от най-търсените информация в информационния офис Европа Директно - София.  Нашият екип се стреми да публикува често и детайлно всички важни обяви за конкурси и за набиране на персонал в европейските институции.

Обаче „Работа в ЕС” далеч не се ограничава само с това. Възможностите за успешна и доходна професионална реализация на европейския трудов пазар са много по-разнообразни. И предизвикателни.

Тук ви предлагаме повече подробности по темата със съответните интерактивни препратки към тематичните страници в Интернет.

„Работа в ЕС” – не само в евроинституциите. „Европейски институции” – не само ЕК, ЕП и Съвета.

По необясними причини в България, като стане дума за работа в ЕС, едва ли не се разбира само работа в европейските институции. А под Европейски институции се имат предвид само основните, а именно Комисията, Съветът и Парламентът. От време на време, някой може да се сети за Сметната палата или Съда на Европейските общности и това е. Обявите за работа в европейските институции се публикуват на сайта на Европейската служба за подбор на персонала EPSO на английски, френски и немски език. В рубриката на портал Европа “Конкурси” може да видите обявите и на български език, възможно най-скоро след тяхното излизане.

Всъщност ЕС има и агенции, финансови и консултативни органи, където също е престижно да се работи. Разлика в заплатите между тези институции – няма, например за асистентите (AST3) стартовата заплата е 3.134,02 €, независимо дали работиш в Европейската Комисия или в Агенцията за растителните видове. Общото в  повечето обяви за работа на институциите на ЕС е, че се  изисква владеенето на поне два от официалните езици на ЕС и гражданство в една от страните-членки на ЕС. Актуални конкурси за работа в момента има в Европейската агенция за авиационна безопасност, тях също може да видите в рубриката  ни “Конкурси”.

Необятният трудов пазар на страните-членки

Освен европейски институции обаче най-вече има европейски държави, а техния трудов пазар е огромен. Днес в Европейският портал за професионална мобилност (EURES)  има 1 566 738 вакантни места, които очакват някой да ги заеме. Това са предложения за работа направени както от микро- и малки предприятия, така и от международни корпорации.  Възможностите са безкрайно много.

Европейски служби по заетостта - представлява мрежа за сътрудничество, създадена, за да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на Европейското икономическо пространство, включително Швейцария. Партньори в мрежата са обществените ведомства по труда, синдикати и организации на работодателите. Мрежата се координира от Европейската Комисия.

Като изберете “Търсене на работа” имате достъп до вакантни работни места в 31 европейски страни, актуализирани в реално време.

Регистрирайки се безплатно в “Моят EURES” за търсещи работа, можете да създадете Вашата автобиография и тя да стане достъпна за регистрираните работодатели и за съветниците на EURES, които подпомагат работодателите да намерят подходящи кандидати.

Ако искате персонализиран в по-голяма степен съвет, можете да се свържете с местното или регионалното бюро по труда, което обикновено има съветник на EURES, специализиран във въпросите на трудовата мобилност. Те имат достъп до определен обхват от информационни инструменти и могат да дадат съвет по много практически, юридически и административни въпроси, имащи отношение към намирането и приемането на работа в чужбина. Можете да откриете вашия съветник на EURES  като кликнете на “Контакт със съветник на EURES”.

България

На сайта на Агенцията по заетостта може да видите условията и реда за кандидатстване за работа в чужбина чрез посредничеството на Агенцията по заетостта по силата на сключени международни договори, спогодби и споразумения за заетост. На същия сайт се публикуват и актуални оферти за работа в чужбина. В момента (19 ноември – бел.ред.) например има осем предложения за работа в Германия.

Къде сме ние

Фактът, че България е страна-член на ЕС съвсем отскоро, води до известни неудобства за нашите сънародници, които търсят работа навън. Положителното е, че тези ограничения са временни. Както писа Портал Европа в началото на годината, само 10 страни от ЕС отварят напълно трудовия си пазар за българи и румънци още от момента на присъединяването ни: това са Финландия, Швеция, Полша, Чехия, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Словения и Словакия. Те разрешават свободно движение на работници от Румъния и България след влизането на двете страни в ЕС от 1 януари тази година.

Италия и Унгария  отворят частично трудовите си пазари. Ирландия и Великобритания, които отвориха трудовите си пазари от самото начало на предишното разширяване за страните от Източна Европа, решиха при новата вълна да ограничат влизането на работници от България и Румъния. Испания пък въведе ограничения най-малко за две години от страх да не бъде изправена пред голям приток на чуждестранни работници.

Във Франция пък, от 1 януари 2007 г., българските и румънските граждани ще имат право да работят само в седем области на трудовия пазар. Това са секторите на строителството и обществените дейности, хотелиерството, ресторантьорството, хранително-вкусовата промишленост, земеделието механиката и металургията, преработвателната промишленост, търговията и чистотата.

Според условията на Договора за присъединяване на Румъния и България към ЕС, страните-членки имат право да ограничат достъпа за гражданите от двете страни до трудовия си пазар за период до седем години. Работата на българските и румънските власти е да не допускат още 6 години ограничения за своите граждани. А тази работа изисква не само  говорене на ниво ЕС, а най-вече двустранни преговори с всяка една страна по отделно.

Мобилността

За да се улесни мобилността на гражданите на държавите членки на Европейския съюз е изградена и въведена Обща система взаимно признаване на професионалните квалификации в страните-членки на ЕС. Както писа Портал Европа, предстои Народното събрание да гласува на второ четене Закона за признаване на професионални квалификации, който вече е одобрен на първо четене. Проектът е изготвен от експерти от 7 ведомства и одобрен от МС в края на септември. Идеята е чрез приемането на този закон, да се постигне цялостно хармонизиране на българското законодателство с европейското право в тази област, най-вече с Директива 2005/36/ЕО на ЕП и Съвета относно признаването на професионални квалификации, изменена и допълнена от Директива 2006/100/ЕО.

Списъкът на регулираните професии се приема с решение на МС.

Списъкът на регулираните професии в България може да бъде видян на сайта на Националния център за информация и документация към МОН. 

Списъкът на регулираните професии в ЕС е видим на сайта на Еврокомисията.

А тук можете да видите списъка на регулираните професии по държави-членки на ЕС.

Попътен вятър...!

На трудовия пазар в ЕС има хиляди възможности. На сайтовете на EPSO и на EURES всеки ден излизат стотици обяви за работа в европейски институции и  частни компании. А в рубриката на портал Европа “Конкурси” може да следите за най-новите обяви за работа, идващи от европейските институции.

Екипът на Европа Директно и неговите партньори пожелават успех на всички, които търсят начин да се реализират професионално на трудовия пазар в Европейския съюз!





 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.