Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Мандат 2007-2009: равносметка
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Мандат 2007-2009: равносметка

  • A+
  • A-
17-05-2009

Читателите на Портал ЕВРОПА избраха Мариела Баева, Душана Здравкова и Кристиан Вигенин за най-успешни евродепутати през изтичащия мандат

БГ-евродепутатите в АЛДЕ са работили най-ефективно между 2007 и 2009 г., е оценката на читателите на Портал ЕВРОПА.

Представяме ви резултатите от гражданската онлайн-оценка на дейността на българските евродепутати, осъществена от Портал ЕВРОПА: „За да избера утре, искам да оценя днес – какво (не) свършиха осемнайсетте за мандат 2007-2009?”

Общо 1 641 души са участвали в онлайн-анкетата на доброволен принцип, която беше отворена на 29.04.2009 г. и приключи на 17.05.2009 г.

Предварително бяха взети необходимите технически мерки за недопускане на манипулиране на резултатите - имаше ограничение за максимум едно гласуване от един компютър. Разбира се констатираме партийно гласуване - т.е. организирани групи привърженици на определени евродепутати, партии и политически групи са участвали масово в анкетата. Това беше и една от целите на анкетата - да насърчи политически активните граждани да изразят мнение и да направят информиран избор.


Най-успешен БГ-евродепутат

Онлайн-оценката на осемнайсетимата ни представители в ЕП включваше въпроса "Кой беше най-успешният български евродепутат?" Най-успешният евродепутат е събралата 526 гласа (27.7% от всички гласували) Мариела Баева - АЛДЕ-ДПС.

 

 


На второ място - Душана Здравкова от ЕНП-ЕД - ГЕРБ с 257 гласа (13.5% от гласовете).

 

 


На трета позиция като най-успешен български евродепутат е посочен Кристиан Вигенин - ПЕС-БСП с 244 гласа или 12.8% от подадените гласове.

Прави впечатление, че двама от номинираните евродепутати не са включени от партийните си централи в кандидат-евродепутатските листи за вота на 7 юни: Мариела Баева и Душана Здравкова, а Кристиан Вигенин е поставен на трета позиция в листата, докато през 2007 година беше водач на тогавашната "Платформа Европейски социалисти".

Четвърта в класацията е друга представителка на АЛДЕ: Филиз Хюсменова, сегашен водач на листата на ДПС (както и през 2007 г.).

Иначе, със своите 130 гласа, определената за водач на листата на ГЕРБ за избори'2009 Румяна Желева е получила 6.8% от гласовете на читателите на Портал ЕВРОПА, а Илиана Йотова - която е на втора позиция след вицепремиера Ивайло Калфин в листата на "Коалиция за България", има едва седем гласа, което прави 0.4% от участвалите в анкетата.

ВИЖТЕ ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА ТУК

Подреждането на новите листи и междинните резултати

В периода, в който се провеждаше нашата анкета, българските политически формации обявиха състава на своите листи с кандидати за следващия мандат на ЕП. Някои от осемнайсетте сегашни членове на ЕП попаднаха и в новите листи, някои - не.

голям размер

Например Румяна Желева стана водач на листата на ГЕРБ, а водачът от 2007 г. Душана Здравкова не беше включена в новата листа. Водачът на лявата листа от 2007 г. Кристиан Вигенин сега беше поставен на трета позиция в листа, оглавявана от Ивайло Калфин, следван от Илиана Йотова. Досегашните евродепутати Атанас Папаризов (БСП) и Мариела Баева (ДПС) също не бяха предложени за нов мандат в ЕП от своите партии. Освен това Биляна Раева, която беше водач на листата на НДСВ през 2007 г. и единствена успя да влезе в ЕП от тази партия, е поставена в сегашната листа на жълтите на четвърто място (водач е Меглена Кунева). Трябва да се отбележи още, че Петя Ставрева (ЕНП-ЕД), която влезе с листата на ГЕРБ от квотата на БЗНС-НС през 2007 г., сега е кандидат в листата на Синята Коалиция под номер три.

Екипът на Портал ЕВРОПА отчита, че новините за листи'2009 са повлияли върху динамиката на нашето онлайн-допитване и съответно върху резултата.

С обявяването на новите листи се е повишил броят на положителните оценки за Кристиан Вигенин, Душана Здравкова и Николай Младенов.

Очаквания към новите БГ-евродепутати

Въпреки това обаче читателите, участвали в онлайн-допитването, са категорични в мнозинството си, че биха гласували за същата политическа сила, дори и техният фаворит да не попадне в листата (64% спрямо 27 на сто, които биха гласували за друга политическа сила и 9%, които изобщо не биха гласували).

Читателите биха искали седемнайсетимата нови български евродепутати да бъдат лоялни към своята политическа група (65% от гласувалите), а 35 на сто от тях казват, че искат евродепутатите да действат "по собствен дневен ред - както решат".

Най-успешни БГ-евродепутати по политическа група

голям размер

Българските евродепутати от Групата на АЛДЕ бяха най-добри, смятат 37% от гласувалите читатели. Така ДПС и НДСВ получават най-висока оценка за работата на своите представители в Групата на либералите в ЕП. На второ място е поставена десницата - 31% за българските евродепутати от ГЕРБ в Групата на ЕНП-ЕД, следвани от социалистите (БСП-ПЕС) с 19 на сто и най-малко положителни мнения за тримата от "Атака", които в ЕП са независими - едва 13%.

Ето какво сочат резултатите и от четирите въпроса в анкетата, свързани с трите политически групи, в които членуват нашите евродепутати, както и с тримата от "Атака", които са независими след разпадането на съществувалата в началото група ИТС:

Единствено българските представители в Групата на АЛДЕ събират от читателите повече положителни, отколкото отрицателни оценки за работата си в ЕП. 38 на сто от участвалите в анкетата дават положителна оценка на Биляна Раева (НДСВ), Филиз Хюсменова, Владко Панайотов, Мариела Баева и Метин Казак (и четиримата от ДПС), а 35% - отрицателна. Разликата е едва 3 процента.

Най-много критика събират тримата евродепутати от "Атака", които не членуват в политическа група в ЕП: според 55% от читателите те са работили зле, като едва 17% от гласувалите дават положителна оценка на работата на Димитър Стоянов, Десислав Чуколов и Слави Бинев.

Отрицателните оценки за работата на петимата български евродепутати в Групата на ЕНП-ЕД надделяват с осем процента над положителните. Близо една трета от читателите, участвали в онлайн-оценяването, отговарят или с "Не ги забелязах", или с "Нито добре, нито зле", на въпроса как според тях работиха представителите на ГЕРБ Румяна Желева, Владимир Уручев, Петя Ставрева, Душана Здравкова и Николай Младенов.

При социалистите също доминира отговор "Зле" на този въпрос, обаче процентът на отрицателните отговори спрямо положителните е по-малък, отколкото при десните: близо 32% от читателите ни смятат, че петимата българи в ПЕС са работили "Добре" през мандата. 37 на сто пък посочват, че Илиана Йотова, Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Атанас Папаризов и Кристиан Вигенин са се справили "Зле".

ПЪЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА - ТУК


На ТОЗИ линк читателите на Портал ЕВРОПА са поканени да участват в първите по рода си в родното виртуално пространство предварителни онлайн-избори за новите български членове на Европейския парламент.


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.