Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-09-2007

СЕСИЛИЯ САРКОЗИ ОБЯСНЯВА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МЕДИЦИТЕ

„През целия си живот съм помагала на хората, които страдат, няма да се променям сега", заявява Сесилия Саркози в ексклузивно интервю за регионалния всекидневник "Ест репюбликен", за да оправдае ролята си в уреждането на кризата с българските медици в Либия.

"Никога няма да ми попречат да се опитвам да помогна или да облекча страданията по света, в която и да било страна", подчертава съпругата на президента на Франция в интервюто, цитирано от Франс прес и редица френски вестници като "Монд","Трибюн", "Нувел обсерватьор", споделяйки, че е "шокирана, че някои медии използват една човешка драма и експлоатират страданията на жени, деца и семейства". Тя разказва, че е отишла в Либия като жена, като майка, без непременно да се бави със сложностите на международните отношения, но с твърдото намерение да спаси човешки живот.

Междувременно в днешния си брой българският вестник „Сега” пише, че след известно колебание българските медици поискаха от посланика на ЕК в Триполи и шеф на международния фонд "Бенгази" Марк Пиерини Евросъюзът да ги третира като жертви и да ги компенсира, както роднините на заразените със СПИН деца. Срещата на сестрите и лекарите Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж с посланика продължи 2 ч. във Външнота министерство, пояснява Наделина Анева от „Сега”. 460 либийски семейства получиха по 1 млн. щатски долара малко преди медиците да бъдат освободени. Вчера българите и палестинецът с наш паспорт не назоваха конкретна сума. Преди време техни близки намекваха, че тя трябва да е съизмерима с обезщетението на либийците.

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера България прехвърли либийския дълг във фонда за Бенгази. Според зам.-външния министър Феим Чаушев с подписването на това споразумение България доказва, че е надежден партньор и спазва поетите си ангажименти. Цитиран от Vsekiden, Чаушив каза още, че първоначално властите в Джамахирията са признавали, че дългът към България е едва 9 млн. долара, като не са признавали лихвите и имали претенции за пропуснати ползи. По време на преговорите на експертно ниво Либия непрекъснато е изненадвала София с нови предложения, уточни Чаушев. Впоследствие обаче правителството на Либия е взело решение за признаване и на натрупаните лихви.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.