Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-09-2007

ОТ ОБЩИНА ПЛЕВЕН: НОВОТО РАЙОНИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАКОННО

Вестник "Посоки" - Плевен, автор Елина КЮРКЧИЕВА,  5 септември 2007.

Категорично се възмущаваме от решението, ще търсим начини да не допуснем Плевен да не е център на планов район, заявиха кметът и шефът на местния парламент.

Георг Спартански показа вчера извадки от официалния вестник на ЕС, от които става ясно, че Плевен вече е присъединен към Северозападен планов район.

Въпреки увещанията и уверенията от последните години, че Плевен ще стане център на планов район съгласно изискванията на Европейския съюз за различно планово разделение на страната, в последните дни стана ясно, че това няма да е така. Оказа се, че от столица на Северен централен планов район Плевен ще е под опеката на Видин в Северозападния район. Възмутени сме от това решение, с което се възстановяват старите комунистически практики по-малки градове да стават центрове на региони за по-големите, както навремето Плевен бе в Ловешка област, коментира вчера кметът Найден Зеленогорски.

През годините, когато вървяха разговорите за новото планиране на страната, ние правихме хепънинг, подписка, четири декларации от Общинския съвет са изпратени до институциите на централно ниво, припомни кметът.

Той коментира и че вероятно лобито на Плевен в София в централната власт или не работи достатъчно ефективно, или не е толкова силно. Всички в България знаят достойнствата на Плевен като обществен, политически, транспортен и културен център. Само за последните 4 години тук са инвестирани над 1 млрд. лева, добави Зеленогорски.

Той е категоричен, че ще се използват всички средства Плевен да бъде все пак център на Северозападен планов икономически район.

Няма да се дадем така лесно, заяви кметът. Като юрист и председател на Общинския съвет в Плевен Георг Спартански разясни защо действията на правителството са непрозрачни и реално незаконни по въпроса с новото планово деление на страната.

Съгласно Закона за регионалното развитие Плевен попада в Северен централен планов район, друг закон по този въпрос не е приеман, както и съществуващият не е изменян, обясни Спартански. В официалния вестник на Европейския съюз обаче става ясно, че Плевен е преместен от Северен централен в Северозападен район.

Това нещо може да се случи само с изменение на Закона за регионалното развитие, което досега не е станало, казва шефът на местния парламент. Той цитира документи, от които става ясно, че без знанието на Народното събрание са водени разговори и са подписани документите, с които реално се прекроява територията на страната.

Ние питаме, добави Спартански, кой и въз основа на какви критерии и в изпълнение на какви правомощия е променил границите на районите за планиране въпреки закона, както и защо държавните институции не са уведомили обществеността за тези промени, станали ясни още на 16 януари в Европейския съюз.

И още един въпрос задават от община Плевен - кой ще поеме отговорността и ще обясни защо се финансираха от държавния и общинските бюджети разработването на редица програми и стратегии за развитие в рамките на Северен централен район.

Всички тези коментари и въпроси от общинското ръководство ще изпратят до Народното събрание, Министерски съвет, Президентството и другите институции, които имат отношение по въпроса.

Прекрояват се на тъмно и тайно границите на районите, категоричен бе Спартански.

Лаконичен и категоричен бе вчера в коментара си по темата министър Румен Петков. Той заяви, че без съмнение Плевен ще бъде център на Северозападен икономически планов район.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.