Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2007

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СА С НАЙ-НИСКО ОБРАЗОВАНА РАБОТНА СИЛА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР

В рамките на Еврпоейския съюз има 4 милиона вакантни работни места, а нивото на безработица продължава да бъде сравнително високо и средната безработица в ЕС е 8%. Нейното ниво при младите хора достига 17% съобщава Агенция "Фокус".

Ние смятаме, че мобилността е ключова за развитие на европейските трудови пазари. Това каза при откриването на Първия международен ден за мобилност на работната сила в сферата на туризма в град Банско Йохан тен Гьозендам, председател на отдел "Услуги за заетост и мобилност" към Европеската комисия.

Той посочи, че при последното проучване на европейската трудова сила е установено, че на пазара на труда в Европа 20 милиона са чуждестранните граждани, голяма част от които са от външни за ЕС страни. 1 млн. са работещите в Европейския съюз, които са от държавите, присъединили се през 2004 година, 220 хиляди са работниците от България и 850 хиляди са дошли от Румъния. 600 000 са мобилните работници в рамките на съюза, а като се прибавят към тях сезонните и трансгранични работнци те стават много повече. Гьозендам посочи, че тези работници са все по-млади като възраст, които имат така наречената мултимобилна практика - тоест отиват, работят в една страна за по-малко от година и след това се връщат в родината си за няколко месеца.

Йохан тен Гьозендам подчерта, че има различия в квалификацията и образователното равнище на новоприсъединилите се 12 страни-членки и старите 15. Работниците от старите страни-членки са обикновено висококвалифицирани на възраст до 35 години, неженени. Работниците от новоприсъединените страни-членки, включително България и Румъния, са с най-ниско образование и квалификация и затова често търсят работа като нискоквалицирани работници.

Гьозендам заяви, че само 2% от гражданите на Европейския съюз търсят работа в чужбина.

Той подчерта обаче риска от "изтичането на мозъци" за страни като България и Румъния. Той посочи, че ЕК е създала план за действие за мобилността в периода 2007-2010 година, наречен "Мобилността - инструмент за повече и по-добри възможности за условия на труд", основна цел на който е развитието на мобилността и на политиките за мобилност, като се придава по-голямо политическо значение на целите на мобилността на работната сила. В рамките на този план се предвижда провеждането на инициатива "Вашата първа работа в чужбина". В рамките на пет месеца ще бъде проследен опитът на тези хора да жвеят посредством мобилността и да се докаже, че тя е нещо добро не само за икономиката на страната, но и за самите хора, съобщава „Фокус".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.