Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-10-2007

МЕГЛЕНА КУНЕВА: "ДОГОВОРА ЗА РЕФОРМА" ЗАПАЗВА ЗДРАВОСЛОВНАТА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ ПРИ УВАЖАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ

Задълбочаването на ролята на Европа като защитник на етичното и на принципа да живеем заедно в различията - така най-общо Меглена Кунева, член на Европейската комисия, обобщи причините за създаване на "Договора за реформа". Това стана по време на дискусия на тема "Защо Европейският съюз се нуждае от "Договора за реформа?" в Центъра за култура и дебат "Червената къща", съобщи БНР.

Дискусията е организирана от институт "Отворено общество", Центъра за либерални стратегии и представителството на Европейската комисия в България. Сред причините за ратифициране на Договора бяха посочени още по-голяма ефикасност при процеса на взимане на решения, увеличаване на демократичната отговорност чрез асоцииране на Европейския парламент и на националните парламенти, увеличаване на вътрешната интеграция на ЕС.

На въпроса какви ще са промените за гражданите, ако този Договор влезе в сила, Кунева посочи, че силната позиция на Европа в света ще бъде допълнителна гаранция за тяхната сигурност. Чрез правото си да замразява активи, например, ЕС ще бъде по-подготвен за борбата с криминалните групировки, които прекарват хора зад граница, с престъпността и тероризма. Договорът ще има и клауза за солидарност, която ще гласи, че Съюзът и членовете му трябва да реагират заедно и в дух на солидарност, ако някоя страна членка се окаже мишена на терористична атака или жертва на природно или човешко бедствие, подчерта Кунева.

Според нея не на последно място гражданският характер на Договора рефлектира и върху предвидените нови възможности за уеднаквяване на сфери като здравеопазването и гражданската защита и в подкрепа трансграничните спортни и културни събития. След ратификацията на Договора ЕС ще може по-добре да прилага политиките си, насочени към икономически растеж, подобряване на заетостта и на социалните условия, опазването на околната среда и начинът на живот, посочи Кунева. Това ще даде стабилност на институциите и възможност за по-бързо и прозрачно взимане на решения и повече демократичен контрол.

Договорът постановява, че ЕС трябва да уважава националната идентичност на своите членове, заложена във всички важни управленски европейски структури, като например регионалното и местно самоуправление. За първи път европейските договори ще изискват националните парламенти да участват във взимането на решения на европейско ниво и ще имат право на намеса в много ранни стадии още при изработването на законопроекти, обясни посланик Кунева.

Тя подчерта, че един от страховете на част от страните-членки - дали Договорът няма да създаде някаква супер сила, не е оправдан. В него ясно се подчертава, че той не променя същността на Европейския съюз така, както е създаден, като комбинация между общностното и националното. След като се гласува и ратифицира, Договорът за реформа ще стане част от националното законодателство на всички държави, обясни Меглена Кунева. Не на последно място по думите й Договорът запазва здравословната конкуренция между отделните страни членки при уважаване на националната идентичност. Той ще защитава балансирано интересите на всички членове, без да показва предпочитания към конкретни държави и в никакъв случай няма да пренебрегва по-малките, подчерта Кунева, цитирана от БНР.

Европа днес се състои от 27 държави, не от шест, нито от 15 и това налага преподписване на договорите, реформиране на институциите, модернизация, посочи Кунева. Само след сериозна ревизия ще може да се възползваме от потенциала на ЕС и да почувстваме силата му именно като негов 27-ми член, коментира тя. На 15 и 16 октомври проект на "Договора за реформа" ще бъде обсъждан на ниво министри от Съвета "Общи въпроси и външни отношения" и на 18 и 19 октомври на ниво правителствени и държавни ръководители на неформална среща в Лисабон. Амбицията е срещата в Лисабон да доведе до съгласие по предложения проект и той да бъде подписан на Европейския съвет през декември т. г.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.