Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-11-2007

ДОГОДИНА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЩЕ СА СКЛЮЧИЛИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА АСОЦИИРАНЕ С ЕС

Споразумението за стабилизация и асоцииране на Сърбия с ЕС ще бъде парафирано в сряда в Брюксел.

Европейският съюз очаква да подпише до края на 2008г. първоначални споразумения, проправящи пътя към евентуално членство с всички страни от Западните Балкани, съобщи днес еврокомисарят по разширяването Оли Рен на пресконференция.

Рен заяви, че споразумения за сътрудничество и асоцииране ще бъдат подписани от всички страни в региона през следващата година. Той оповести, че утре в Брюксел ЕК и Сърбия ще стартират споразумението за асоцииране. Това става възможно заради положителните оценки на главния прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте за сътрудничеството на Белград.

Рен заяви, че Сърбия отбелязва напредък в сътрудничеството, но споразумението няма да бъде приключено преди предаването в Хага на Ратко Младич и Радован Караджич. "Това наистина е повратен момент за Сърбия", заяви комисарят.

Хърватия очаквано бе посочена като страната с най-голям напредък в процеса на реформи и с най-големи шансове за скорошно присъединяване. Все пак комисарят посочи някои трудности, които предстоят да бъдат преодолени.

Комисарят по разширяването обяви, че техническите преговори около отварянето на още две преговорни глави с Турция са приключили и те могат да бъдат отворени през следващите седмици. Двете глави са Трансевропейски мрежи и защита на здравето на потребителите. Главата за основните права и съдебната система няма да бъде отворена преди премахването или промяната на член 301 от турския наказателен кодекс и други сходни членове. Други осем преговорни глави няма да бъдат отворени преди Турция да започне да изпълнява задълженията си по протокола от Анкара за свободен достъп до пристанища и летища за кипърски кораби и самолети.

По въпроса за статута на Косово и преговорите със Сърбия, Оли Рен подчерта, че бъдещето на провинцията и членството на Сърбия в ЕС са отделни въпроси и между тях няма да бъде създавана връзка.

Македония бе похвалена за напредъка в борбата с корупцията, като бе подчертано, че Скопие и Атина трябва да решат спора за името на бившата югославска република.

Коментар - news.bg: "Студен евродуш за Македония и Турция. ЕК не обвързва с дати и срокове перспективите на нито една страна, която се стреми към членство." 

На въпрос на БНТ за споменаването на България и Румъния като лош пример, Рен заяви, че тази точка е присъствала в стар вариант на доклада и е била директно включена от текстовете на предишни доклади. „Тъй като сега България и Румъния са страни-членки и са извън моя ресор, тази точка отпадна от текста", заяви той.

Рен отговори на въпрос на италиански журналист за проблемите с престъпленията, извършени от румънски имигранти, че тази криза не бива да бъде използвана като довод срещу разширяването, тъй като свободното движение на хора не е свързано с борбата срещу престъпността.

Детайлите.

Както Портал ЕВРОПА писа още вчера, еврокомисарят Оли Рен представя на днешния си брюкселски брифинг седем ключови доклади на ЕК относно разширяването на Съюза, отчитащи темпа на реформите в Турция и в шестте държави от т.нар. Западни Балкани, които се стремят към членство в ЕС - това са Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Черна Гора и Сърбия. Другият ключов документ се казва Стратегия за разширяване на ЕС - 2007.

Всички тези документи можете да видите и в Библиотеката на Портал ЕВРОПА тук (докладите) и тук - Стратегията.

щрих - ФРАНС ПРЕС: В годишния си доклад за разширяването, публикуван днес, Европейската комисия отказа да призовава за нови усилия в борбата с корупцията в България и Румъния – двете страни, които се присъединиха към ЕС на 1 януари, предаде АФП. Въпреки това в проектодоклада относно стратегията за разширяване на ЕС, от който агенцията разполага с копие, Брюксел поиска “конкретни резултати” в борбата с корупцията и организираната престъпност в новоприсъединилите се страни-членки. “Двете страни са постигнали известен напредък след присъединяването си в реформирането на съдебната система и в борбата с корупцията, а България – и в борбата срещу организираната престъпност. Въпреки че е постигнато много, необходими са конкретни резултати, най-вече в борбата срещу корупцията и организираната престъпност”, цитира агенцията проектодоклада, който стана известен още в понеделник. В днешния окончателен вариант на текста обаче критики няма. АФП припомня, че след присъединяването си към ЕС България и Румъния са под строго наблюдение в редица сфери, в които са отбелязани пропуски: съдебната система, управлението на европейските фондове и сигурността на храните (и за двете), въздушна сигурност (за България). За целта Европейската комисия подготвя доклади на всеки шест месеца за напредъка на двете страни и може да реши, в рамките на три години след присъединяването, да задейства предпазни клаузи като например непризнаване в останалите страни-членки на съдебните решения на българските и румънските съдилища или замразяване на някои от европейските финансови помощи. Очаква се следващият такъв доклад да бъде публикуван през януари 2008 г. (по Агенция "Фокус")



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.