Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-11-2007

НИКОЛА САРКОЗИ ПРЕД ЕВРОДЕПУТАТИТЕ: „ДОГОВОРЪТ ЗА РЕФОРМА РЕШИ КОНСТИТУЦИОННАТА, НО НЕ И ПОЛИТИЧЕСКАТА И МОРАЛНА КРИЗА НА ЕВРОПА”

В ЕП Саркози потвърди европейската ангажираност на Франция.

Президентът на на Френската република Никола Саркози произнесе реч пред членовете на ЕП, с която потвърди волята на Франция да участва активно в съграждането на Европа.


Това се казва в прессъобщение на ЕП.

В началото на тържественото заседание председателят на ЕП Пьотеринг припомни, че по време на избирателната му кампания и след това, френският президент г-н Никола Саркози обяви, че съграждането на Европа е един от неговите приоритети. Той благодари за приноса на г-н Саркози на срещата на върха в Брюксел, благоедарение на който и помощта на германския канцлер Ангела Меркел се постигна споразумение за новия Договор за реформа. Също така председателят на ЕП припомни, че той беше първият гостенин от чужбина на г-н Саркози след избирането му. Той отново благодари за поканата, "с която изразихте отношението си към европейските ценности и ЕП - органът, който представлява европейските народи".

Френският президент потвърди европейската ангажираност на Франция и заяви, че отхвърлянето на Конституцията от френските граждани "не е израз на отказ на Европа", а израз на по-големите им изисквания към Европа. "Народите очакват от нас Европа да отговори на техните очаквания: мир, братство, прогрес", подчерта той.

Френският президент каза, че Европа не може да бъде само една административна и юридическа машина, която диктува директиви, регламенти и процедури - не може да бъде извън живота, човешките чувства и страсти - тя може да оцелее само ако "живее в сърцата на милионите мъже и жени".

Когато народите отговорят "не", не трябва да казваме че грешат, а да се питаме защо казват "не", каза Саркози във връзка с отхвърлянето на Конституцията от Франция и Холандия. Според него с вота си холандците и французите са изразили нещо много повече от отказа на един текст - "това беше видимият признак на една по-голяма криза на доверие", защото гражданите "почувстваха, че Европа не ги защитава достатъчно и е безразлична към техните трудности". "Този отказ бе катастрофален и потопи Европа в най-дълбоката криза", каза той, но и добави, че тази криза, която можеше да разтури Европа, можеше и да я спаси като обедини всички, които са привързани към европейската кауза.

Френският президент каза, че разнообразието трябва да бъде уважавано, защото това е богатството на Европа. Той подчерта вярата си в демокрацията, разискванията и уважението към идеите на другия и в тази връзка предпочитанието си към правилото за мнозинството, а не за единодушието - "система която позволява на някои да се наложат над други" - "затова подкрепих разширяването на правилото за квалифицирането мнозинство в опростения договор". Той добави, че Европа успя да превъзмогне кризата, защото в Брюксел ръководителите на държавите-членки успяха да вземат смело решение и да превъзмогнат всички препятствия, които изглеждаха непреодолими.

Но той подчерта, че Договорът за реформа реши конституционната, но не и политическата и морална криза на Европа - например в този договор не се казва какво ще представлява утрешната Европа и как ще се подобри живота на хората -"сега трябва да решим политическите проблеми - трябва да ги поставим без страх". Европа избра демокрацията, а в демокрацията всичко трябва да се обсъжда - всички политики, включително монетарната, бюджетната, търговската, промишлената и фискалната политика. В тази връзка г-н Саркози припомни предложението си за създаване на комитет на мъдреците, за "да можем всички заедно да обсъдим различните аспекти на бъдещето на Европа."

Относно националната идентичност, френският президент подчерта, че Европа не бива да бъде разглеждана като заплаха, а инструмент за защитата й и добави, че само когато идентичността се усеща заплашена - тя става опасна.

Според него Европа трябва да разпространи принципа за спазването на човешките права в целия свят и да се застъпва всеки път, когато някой е потискан или преследван.

Той каза, че Европа отхвърля протекционизма, но трябва да изисква реципрочност, както и е длъжна е да осигури енергийната и хранителната си независимост. Също така Европа трябва да служи за пример в борбата срещу климата, но не може да приеме нелоялна конкуренция от страни, които не налагат никакви екологични ограничения в техните предприятия.

Г-н Саркози припомни заключението от срещата на високо равнище, че конкуренцията е средство, а не цел. Според него Европа трябва да направи необходимото финансовият капитализъм да бъде морален и да не оставя спекулантите да създадат условия за криза.

Други приоритетни теми за Франция са преразглеждането на Общата селскостопанска политика, екологични данъци, възобновяемите енергии, икономията на енергия и отбрана. Г-н Саркози се обяви за дебат за създаване на общоевропейска отбрана и реформа на евроатлантическите отношения. Солидарността трябва да намери мястото си в политиката за отбрана и имиграционната политика на Европа, подчерта той.

Относно отношенията с новите държави-членки той припомни ангажираността си за диалог с тях. Друга негова цел е да убеди Великобритания да ратифицира новия договор, защото "Европа има нужда от Великобритания".

Президентът на Франция подчерта, че изграждането на Европа е негов приоритет, както и връщането на Франция в европейския дебат. Целта на Франция е да работи в тясно сътрудничество и дух на доверие с европейските институции. "Искам Франция да бъде отново двигател на динамична Европа", каза той.

В заключение г-н Саркози каза, че няма време за губене за възвръщането на доверието на европейските народи към Европа и за осъществяването на тази цел може да се разчита на Франция.

Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering благодари на френския президент и припомни, че Франция ще председателства Съюза в ключов период, когато държавите-членки ще ратифицират договора. ЕП има желание да сътрудничи тясно с Франция за успеха на това председателство и в усилията за единство на Европа, каза той.

КОМЕНТАРИ - Председателят на групата на АЛДЕ в ЕП Греъм Уотсън каза, че реториката на Саркози е впечатлила неговата публика, но в крайна сметка „неговите действия ще говорят по-силно от думите му”. Уотсън сравни Саркози с... Тони Блеър. „Блеър не съумя да действа на висотата на своето ораторство. Сега Саркози трябва да покаже, че може да допринесе с конкретни резултати за Европа, а не само с една хубава реч.” Според либерала Уотсън, най-силната част от речта на Саркози била тази, в която той говори за решимостта си да се изгради силна политическа Европа, а най-слабата – тази за икономическата политика. „Председателят на ЕК Барозо ще бъде настойчиво посъветван здраво да държи юздите на икономическата политика” на Съюза, каза още Греъм Уотсън. От своя страна председателят на групата на ЕНП-ЕД Джозеф Доул приветства открития и честен тон в речта на Саркози. "Никой въпрос не може да бъде въпрос-табу, особено истински проблемните въпрси като валута, отбрана, селскостопанска политика, енергетика и климат", каза Доул. Лидерът на консерваторите-парламентаристи поясни: "Европа е висша политическа конструкция и френският президент не се поколеба да призове за дебат по реалните проблеми на петстотит милиона европейци: зачитане на идентичността, защита на човешките права, прилагането на отбранителната и на имиграционната политики, предпазване без протекционизъм в глобализиращия се свят, отказ от социален дъмпинг и дъмпинг по отношение на околната среда". 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.