Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2007

ДО 2020 Г. БИОГОРИВАТА ТРЯБВА ДА СА 10% ОТ ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ В ТРАНСПОРТА

До 2020 г. биогоривата трябва да достигнат 10% от общото потребление в транспорта, предвижда утвърдената от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване на потреблението на биогорива в транспортния сектор за 2008-2020 г. На 9 март т. г. Европейският съюз реши до 2020 г. от възобновяеми източници да бъде 20 на сто от енергията на Общността, а минималният дял на биогоривата да е 10% от общото потребление на бензин и дизел от превозните средства, съобщава правителствената информационна служба.

Транспортният сектор е един от най-интензивно развиващите се икономически сектори в страната. За периода 1997-2005 г. е отчетен ръст от 63,5 на сто. Той е най-динамично развиващата сфера и в ЕС. От 1990 до 2004 г. потреблението на горива от превозните средства нараства с 29% и с това транспорта измества индустрията от водещата позиция. Нараства и делът на емисиите парникови газове.

По-широкото използване на биогорива от автомобилите е част от мерките за постигане на целите на Протокола от Киото. Увеличеното им потребление е един от инструментите, чрез които Общността ще намали консумацията на горива и енергия, а това ще гарантира сигурността на енергийните доставки в средносрочен и дългосрочен план.

Заместването на горивата от нефтен произход с биогорива е една от възможностите за усвояване енергийния потенциал на възобновяемите енергийни източници в страната. Очаква се това да доведе до по-рационално използване на обработваемите земи, до оползотворяване на запустелите площи и устойчиво развитие на селското стопанство. Цялостният процес от отглеждането на енергийните суровини до дистрибуцията и потреблението на биогорива ще допринесе за нарастване на заетостта в икономически по-слабо развитите региона у нас.

Според Наредбата за условията и реда за подпомагане на производителите на енергийни култури, която е от май 2007 г., земеделските стопани ще получават директни плащания за енергийни култури за производството на всички видове земеделски продукти, които са предназначени за изработването на енергийни продукти и за които министърът на земеделието е утвърдил представителни добавки.

Очаква се през следващите години потреблението на биогорива плавно да нараства. Прогнозата е през 2008 г. то да бъде близо 44 хил. тона, през 2010 г. - 133 хил. т, а през 2020 г. - 314 хил. т. Постепенно ще намалява употребата на бензин: през 2008 г. - 485 хил. т, 2010 г. - 426 хил. т., 2020 г. - 370 хил. т.

Част от екологично чистите горива ще могат да се разпространят чрез съществуващите бензиностанции, се посочва в документа. Биогоривата може да се използват в смес с конвенционалните горива от доста превозни средства. Част от дизеловите автомобили може да се движат и със 100% биодизел или в смеси с дизел. Неговото енергийно съдържание е с около 8% по-ниско, но има по-висока плътност на горивото и по-добри качества на запалване, поради по-голямото цетаново число. В момента 53 на сто от превозните средства са на дизел, 22% на бензин, а 16,6 на сто на пропан-бутанови смеси.

За нарастване потреблението на биогорива са предвидени редица данъчни облекчения. Законът за акцизите и данъчните складове регламентира нулева ставка за биодизел и биоетанол. През 2008 г. с предлаганите промени в закона се предвижда намалено облагане на смесите с биогорива: смесите на бензин и биоетанол, или смесите на газьол и биодизел, в които съдържанието на биогоривото е от 4% до 5% включително, ще се облагат с намалена ставка, която ще бъде с 3% по ниска от стандартната ставка - от 685 лв. на 664 лв. за бензин и от 600 лв. на 582 лв. за дизелово гориво. За прилагане на намаленото облагане е задължителна нотификацията пред Европейската комисия и до произнасянето й с положително решение, намалените ставки на практика не следва да се прилагат съгласно изискванията на европейското законодателство в областта на държавните помощи.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.