Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-11-2007

ЕС ДНЕС ТЪРСИ ЕДИННА ЛИНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С НЕЗАВИСИМОСТТА НА КОСОВО

Европейският съюз ще се опита да намери днес единна линия, за да справи с едностранна декларация за независимост на Косово от страна на косовските албанци, след като бившият лидер на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи спечели парламентарните избори в събота, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.

Тачи, който е фаворит за поста премиер на борещата се за независимост сръбска област, заяви, че парламентът ще обяви независимост веднага след 10 декември, когато изтича срокът за преговорите за статута, водени с посредничеството на международната тройка на Контактната група. Докато САЩ и повечето страни от ЕС подкрепят независимост на Косово, няколко европейски страни не са склонни да одобрят подобен ход без официално решение на Съвета за сигурност на ООН.

Няколко съседни страни на Балканите плюс Германия и Испания се колебаят да подкрепят едностранна декларация за независимост, отбелязва Ройтерс, допълва БНТ. Според дипломати обаче, и Мадрид, и Берлин може да променят позицията си, ако стане ясно, че са били положени всички усилия за постигане на компромис между Сърбия и албанското мнозинство в Косово.

Две седмици преди крайния срок на преговорите на 10 декември, на 26 ноември ще се състои нов опит на посредниците за постигане на компромис. Сърбия предлага широка автономия на Косово, но косовските албанци искат само независимост.

Портал ЕВРОПА припомня: лидерът на Демократическата партия на Косово (ДПК) и бивш лидер на АОК Хашим Тачи обяви, че неговата партия е спечелила парламентарните избори в Косово. Бившият бунтовник Тачи спечели изборите, които преминаха при изненадващо ниска активност, а в последния етап от битката й за независимост, областта ще бъде ръководена от широка коалиция – извежда в заглавие вестник «Монитор». Вестник «Дума» от своя страна пише – «Шампанско за Тачи, Косолво върви към широка коалиция, сърбите бойкотираха вота». „Лидерът на ДПК е привърженик на бързата независимост на Косово. В събота Тачи заяви, че ако стане премиер, провинцията ще обяви независимостта си от Сърбия след 10 декември», пише още «Дума».

ЩРИХ: Ден след парламентарните избори в Косово специалният пратеник на ООН за областта Марти Ахтисаари участва в първата конференция на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), която се провежда в София. Ахтисаари е съпредседател на борда на ЕСВП. Европейският съвет за външна политика е нов паневропейски изследователски център, който насърчава провеждането на по-съгласувана и енергична външна политика в подкрепа на общите европейски интереси и ценности, обясняват от организацията. Сред учредителите са бивши министър-председатели, президенти, еврокомисари, настоящи и бивши депутати, министри и граждански активисти от 27-те страни - членки на ЕС. (Вестник „Дневник”)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.