Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2007

БЪЛГАРСКИТЕ И ФРЕНСКИ КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПА В ЕП?

Евродепутатите от разпадналата се политическа група "Идентичност, традиции, суверенитет" (ИТС) провеждат "дискусии и разговори" за присъединяване ан блок към друга група в Европейския парламент (ЕП).

Това каза пред Портал ЕВРОПА Брюно Голниш, сега независим евродепутат, който до разпадането на ИТС беше неин председател. Припомняме, че групата на крайните националисти се разпадна в средата на ноември заради скарване между италиански и румънски представители по въпроса за ромите. 10 месеца по-рано сформирането на крайнодясната фракция стана възможно благодарение на влизането на българските евродепутати от "Атака" и румънските от "Велика Румъния", с което бе достигнат минималният изискуем брой членове за сформиране на самостоятелна политическа група.

КОМЕНТАРИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ЕВРОВОТ В РУМЪНИЯ

Петимата представители на партия "Велика Румъния" напуснаха групата в знак на протест срещу изказване на италианския евродепутат Алесандра Мусолини, внучка на Бенито Мусолини, която също бе член на ИТС. Тя обвини румънците, че "са превърнали престъпното поведение в начин на живот" след като в Италия млад румънски имигрант от ромски произход уби италианка, което предизвика бурни реакции в страната.

Б. Голниш
Днес коментирайки пред Портал ЕВРОПА резултатите от първите в Румъния преки избори за ЕП, от които става ясно, че партията на Вадим Тудор не успява да изпрати нито един евродепутат, Брюно Голниш отбеляза, че румънците "са наказали бруталната проява" на представителите на "Велика Румъния" в ЕП. Голниш подчерта обаче, че връзките между евродепутатите от френския Начционален фронт на Жан-Мари льо Пен и тези от "Атака" на Волен Сидеров са отлични.

Голниш, който е и зам.-председател на Националния фронт, оповести: "Дори в момента водим разговори и дискусии с други политически групи в ЕП за евентуално наше членство. Депутатите от партиите на г-н Сидеров и г-н Льо Пен сме готови да се слеем заедно с друга политическа група. Ако ще предприемем подобен ход, ще го направим заедно – французи и българи. Ние имаме единни действия. Потвърждавам, че водим дискусии за евентуално сливане. Не мога все още да назова за коя политическа група в ЕП става въпрос. При всички случаи, ако това се получи, то това ще е група, която защитава националната идентичност, бори се срещу масовата емиграция в ЕС се противопоставя на денационализацията на икономиките в страните-членки."

Д. Чуколов

"Има такива разговори, водят се, но сега е прекалено рано да се каже нещо твърдо. Ние сме подготвени хора и нашите колеги от другите групи виждат, че сме стойностни евродепутати, които вършат работа. Затова е нормално да има интерес към нас за членство в друга група", каза пред Портал ЕВРОПА по телефона евродепутатът от "Атака" Десислав Чуколов. Той посочи, че за момента не е удачно да се обявява за коя точно политическа група става въпрос.

Портал ЕВРОПА потърси за коментар представители на групите, за които би могло да става дума.

Чрез своя асистент председателят на Групата "Независимост/Демокрация" Йенс Петер Бонде каза за Портал ЕВРОПА, че не са водени преговори за членство в неговата група с български и френски евродепутати, членували в разпадналата се ИТС. От "Независимост/Демокрация" предполагат, че вероятно подобни преговори се водят с групата "Съюз за Европа на нациите" поради сходството в политическите й възгледи с тези на хората на Брюно Голниш. Освен това членове на "Независимост/Демокрация" коментираха, че в "Съюз за Европа на нациите" приемат "...тези, които ние изхвърляме". Говорител на "Независимост/Демокрация" обясни, че ако хора като членовете на "Атака" и на Националния фронт станат членове на неговата група, "ще завалят оставки". По думите на говорителя, "преговори и разговори е едно, а да пратиш мейл на генералния секретар - друго". Говорителят не даде повече подробности.

Говорителят на Групата на Съюза за Европа на нациите Паскале Джуфреда каза пред Портал ЕВРОПА, че не е в течение на евентуални преговори за колективно членство на български и френски евродепутати в групата. "Не е постъпвала такава молба", каза той. По думите му ако има някакви преговори, то те не са официални. "Иначе процедурата е проста - след подаване на молба, бюрото я разглежда и се подлага на гласуване. Получавали сме много заявления за членство - първоначално групата ни се състоеше от 27 евродепутати, сега сме 44 от 6 страни-членки", поясни Джуфреда. Той беше категоричен, че до момента няма подадени молби-заявления за членство в Групата на Съюза за Европа нито от български, нито от френски евродепутати.

От Групата на Зелените/Европейски свободен алианс категорично отрекоха подобна вероятност. "Ние сме Зелените, нямаме нищо общо" с идеологията на екс-членовете на Групата ИТС, каза пресаташето Ричард Мур О'Феръл. Той съобщи, че няма заявления или молби за членство в Групата на Зелените от никакви български евродепутати.

От Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица отрекоха да се водят такива преговори. По думите на няколко сътрудници на групата, с които Портал ЕВРОПА разговаря, подобни обединения не са възможни, тъй като тяхната група е в противоположната част на политическия спектър спрямо идеите на разпадналата се ИТС. Повечето представители на Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица посрещнаха с искрен смях запитването на Портал ЕВРОПА дали е възможно хората на Брюно Голниш и българските евродепутати от "Атака" да станат техни членове.

ПОВЕЧЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ГРУПИ В ЕП И ТЕХНИЯ ИДЕЕН ПРОФИЛ И ФИЛОСОФИЯ, ВИЖТЕ ТУК, В СПЕЦИАЛНА ИНФОРМАТИВНА ПУБЛИКАЦИЯ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.