Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-12-2007

ЖОЗЕ БАРОЗУ: 2009 Г. Е КРАЙНИЯТ СРОК ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ГЛОБАЛНИЯ КЛИМАТ, КОЕТО ДА ЗАМЕСТИ ДОГОВОРА ОТ КИОТО

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу даде ексклузивно интервю за интернет изданието EurActiv по повод конференцията за борбата с промените в климата, организирана от ООН в Бали, Индонезия. Барозу заяви, че екологичната тема и енергетиката са най-сериозните приоритети на ЕС .

"Форумът в Бали трябва да набележи първите стъпки за бъдеща рамкова програма със задължителни цели, която да замести Договора от Киото. ЕС има големи очаквания от тази среща", заяви Барозу. Председателят на ЕК обясни, че основната цел на Европейския съюз е до 2009 г. да се състави евентуалното бъдещо споразумения за борба с промените в климата, така че до 2012 г., когато Договора от Киото изтече, то да бъде ратифицирано и влезе в сила.

Министрите на екологията от 27-те държави-членки на ЕС вече уточниха основните моменти, които биха искали да присъстват в такова споразумение, като определиха и осем критерия, по които да оценят документа. Една от целите, които ЕС задължително настоява да се запишат, е да се намали средното глобално увеличение на температурата до 2° годишно. Другото им предложение е емисиите на вредни газове от развитите държави да се намалят с 30% до 2020 г. и с 60-80 на сто до 2050 г. Те настояват и развиващите се страни да дадат своя "съществен и ефективен принос" за постигането на тази цел. Комисарят по околната среда Ставрос Димас предлага въвеждането на задължително ниво на развитие на енергетиката от възобновяеми източници, както и за поставяне на нови критерии за обема на търговията с вредни емисии.

Барозу не спестява критиката си спрямо САЩ и Китай. САЩ и Индия настояват да не се вземат мерки за сериозно намаляване на емисиите, под предтекст, че това ще попречи на гъвкавото им икономическо развитие. Китай също подкрепя тази позиция.

"Не очаквам развиващите се държави да приемат напълно значително намаляване на емисиите. Ние искаме обаче да бъде ясно, че искаме да работим с тях по този въпрос, съобразявайки се с интензитета на икономиката им. Не очакваме еднакъв ангажимент на развитите и развиващите се държави, но изключителното икономическо развитие поставя и нови отговорности пред държавните лидери", каза Барозу.

Председателят на ЕК коментира и искането на европейски страни като Франция ЕС да ограничи вноса на стоки от държави, които не спазват договорености от Киото. "Европейският съюз се опитва да се защитава, не прилага протекционизъм", подчерта той.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.