Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2007

ДНЕС ПОДПИСВАТ ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Гордън Браун подхожда прагматично - стига институционален дебат, да говорим за икономическите реформи и за сигурността.

Церемонията по подписването на Лисабонския договор за изменение на Договора на Европейския съюз и Договора за създаване на Европейските общности ще се състои днес в Лисабон. От българска страна договора ще подпишат министър-председателят Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин.

24 часа: "България ще остане вярна на Одата на радостта и еврото, въпреки че те няма да бъдат признати като официални символи на Европейския съюз, след като днес в Лисабон бъде подписан новият конституционен договор на съюза. Това ще бъде записано в декларация към документа, която е подписана от още 15 държави. По идея на Германия 16-те решиха да подкрепят символите на съюза - синьото знаме с 12 златни звезди, химна, Деня на Европа 9 май и общата валута, които отпаднаха от окончателния текст на конституцията заради страховете на някои страни, че те са стъпка към федерализирането на ЕС."

Междувременно британският премиер Гордън Браун заяви, че се надява предстоящото подписване на Европейския договор в Лисабон да отмести погледа на Европа от “институционалния дебат”.

Браун изрази надежда пред вестник "Таймс", че в обозримо бъдеще вниманието на Европа ще се съсредоточи не върху дебата за бъдещето на институциите, а върху този за икономическите и търговски реформи, както и тези в областта на сигурността.

Агенция "Фокус" отбелязва, че изявлението на Браун бе направено часове преди той да се отправи към Лисабон, за да подпише документа. Въпреки това британският премиер ще пропусне официалната церемония по подписването на Европейския договор от държавните и правителствени ръководители заради поет към парламентарна комисия ангажимент.

ОБЗОР НА ПОРТАЛ ЕВРОПА В АВАНС

“ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ДОГОВОРА ЗА РЕФОРМА”

 


Правителствена информационна служба: "Договорът от Лисабон преименува Договора за създаване на ЕО в Договор за функционирането на Европейски съюз и въвежда институционалните промени, заложени в проекта на Договора за създаване на Конституция на Европа от 2004 година. С този договор от 1 ноември 2014 г. се въвежда нова система за гласуване. Даден акт ще се смята за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕС. От 2014 г. се намалява броят на членовете на ЕК на 2/3 от броя на държавите-членки. Въвеждат се и постовете „Председател на Европейския съвет” и „Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност” със статут на заместник-председател на Комисията. Засилва се ролята на националните парламенти и се създават нови правни основания за действия на ЕС в областите енергетика, гражданска защита, борба с климатичните изменения, развитие на спорта и туризма. Лисабонският договор трябва да влезе в сила на 1 януари 2009 г. при условие, че всички държави-членки приключат ратификацията му."

След приключване на срещата в Лисабон, държавните ръководители на страните от ЕС ще заминат за Брюксел, където ще се проведе последната среща на върха за тази година.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.